Limoenkwarktaart
Voor weerkundigen begon de herfst aan het begin van deze maand, maar officieel is hij natuurlijk afgelopen donderdag van start gegaan. En hoewel ik echt dol ben op dit seizoen, is het ook de periode waarin de aanbod van veel fruit begint terug te lopen.
Gelukkig is daar de limoen, jaarrond verkrijgbaar en een geweldige smaakmaker die onmisbaar is in de keuken. Door zijn verfrissende smaak krijgen baksels meteen een zomers tintje en haal je dus het hele jaar door de zon in huis.
Ik besloot er deze keer een kwarktaart mee te maken, een taart waar ik echt dol op ben en die ook altijd in de smaak valt bij mijn proefpanel. En omdat chocolade met bijna alles goed samengaat, besloot ik de limoenkwark met chocolade te combineren.
Het resultaat is de perfecte taart voor een warme nazomerdag. De bodem van de kwarktaart heeft een volle chocoladesmaak en de vulling is lekker fris en zoetzuur tegelijk. De krokante brokjes chocolade en de limoenrasp maken de taart helemaal af… dat wordt smullen!
Gelukkig is daar de limoen, jaarrond verkrijgbaar en een geweldige smaakmaker die onmisbaar is in de keuken. Door zijn verfrissende smaak krijgen baksels meteen een zomers tintje en haal je dus het hele jaar door de zon in huis.
Ik besloot er deze keer een kwarktaart mee te maken, een taart waar ik echt dol op ben en die ook altijd in de smaak valt bij mijn proefpanel. En omdat chocolade met bijna alles goed samengaat, besloot ik de limoenkwark met chocolade te combineren.
Het resultaat is de perfecte taart voor een warme nazomerdag. De bodem van de kwarktaart heeft een volle chocoladesmaak en de vulling is lekker fris en zoetzuur tegelijk. De krokante brokjes chocolade en de limoenrasp maken de taart helemaal af… dat wordt smullen!
Ingrediënten
- 150 g Verkade San Francisco Volkoren koekjes
- 1 ½ el cacaopoeder
- 95 g Verkade Extra Puur chocolade, fijngehakt
- 90 g boter, gesmolten
- 5 blaadjes witte gelatine
- 2 eidooiers
- 80 g kristalsuiker
- 250 g naturel kwark
- 250 ml slagroom
- 2 limoenen, schoon geboend
Extra nodig
Springvorm van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, keukenmachine, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten
- Bekleed de bodem en de wand van de springvorm met bakpapier.
- Doe de Verkade San Francisco Volkoren koekjes samen met het cacaopoeder en 55 g fijngehakte Verkade Extra Puur chocolade in een keukenmachine en maal dit tot fijne kruimels.
- Doe de kruimels over in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng goed door elkaar.
- Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de springvorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan.
- Plaats de springvorm in de koelkast.
- Week de gelatine 30 minuten in ruim koud water.
- Rasp de schil van de limoenen en pers ze daarna uit.
- Klop de eidooiers met 40 g kristalsuiker tot een romig mengsel.
- Voeg de kwark toe en klop goed door. Voeg de rasp en het sap van de limoenen toe en klop dit erdoor.
- Klop in een andere kom de slagroom met 40 g kristalsuiker bijna stijf.
- Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
- Spatel de gesmolten gelatine door het kwarkmengsel en spatel er dan voorzichtig en luchtig de slagroom door.
- Schenk het kwarkmengsel op de koekbodem in de springvorm.
- Plaats de springvorm afgedekt minstens 6 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast zodat het kwarkmengsel op kan stijven.
- Haal de kwarktaart uit de koelkast, verwijder de vorm en plaats de taart op een taartschaal.
- Versier de taart met 40 g fijngehakte Verkade Extra Puur chocolade en eventueel wat verse limoenrasp.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten