Hazelnootpudding

Hazelnootpudding
Voor de weerkundigen begint morgen de herfst. Misschien wel mijn meest favoriete seizoen, mits het niet al te veel regent natuurlijk. Het is echt zo’n heerlijk knusse periode. Je kunt lekker een frisse neus gaan halen in de kleurrijke natuur, met je warme wollen trui (en dito sokken) gezellige avondjes op de bank doorbrengen en je huis vullen met de verrukkelijke warme geuren van herfstgebak. 

En het ingrediënt dat zich uitstekend leent voor herfstgerechten is natuurlijk het nootje. In je eigen omgeving, in het bos of park, kun je meestal wel ergens noten rapen, maar sinds een aantal jaar heb ik ook een hazelaar in de tuin staan. Het leek mij namelijk heerlijk om gewoon in mijn eigen achtertuin een eigen notenvoorraad te kunnen verzamelen om er van alles mee te kunnen maken. Wat een cadeautje. 

En hoewel de eekhoorns en vogels in mijn tuin tot nu toe meer plezier aan de hazelnoten hebben beleefd dan ik, hoop ik dit jaar toch een kleine hoeveelheid nootjes veilig te stellen. En dan kan ik er opnieuw deze hazelnootpuddinkjes mee maken. Ik kan me er nu al op verheugen, want wat waren ze lekker. De puddinkjes zijn heerlijk romig, de hazelnoten en brokjes hazelnootchocolade zorgen voor een heerlijke textuur en crunch en de zachte chocoladesaus zorgt voor de perfecte finishing touch. De puddinkjes smaken overigens ook heerlijk zonder de chocoladebrokjes en saus, maar mét heb je echt een glaasje comfort food voor je neus staan.


Ingrediënten
  • 100 g hele hazelnoten met vlies
  • 500 ml volle melk + wat extra
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 50 g vloeibare honing
  • 35 g maïzena
  • 100 g pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 2 tl hazelnootlikeur of 1 tl hazelnootolie
  • 75 g hazelnootchocolade
  • geroosterde hazelnoten
Extra nodig
4 glaasjes of dessertschaaltjes (met elk ca. 150 ml inhoud), bakplaat, bakpapier, kaasdoek of fijne zeef, litermaat, blender
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 15 minuten oven, minstens 10 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid hier de hazelnoten met vlies over uit. 
  • Rooster de hazelnoten ca. 15 minuten, tot ze donker zijn maar niet verbrand.
  • Laat afkoelen en hak ze dan grof. 
  • Doe 500 ml volle melk samen met de grofgehakte hazelnoten in een steelpan en plaats op middelhoog vuur.
  • Meng de fijne kristalsuiker en de honing erdoor en breng het mengsel aan de kook. 
  • Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Plaats de pan dan afgedekt in de koelkast en laat minimaal 8 uur en maximaal 24 uur trekken. 
  • Mix (de volgende dag) de inhoud van de steelpan kort op de hoogste stand in een blender.
  • Giet het mengsel daarna in een kaasdoek (of fijne zeef) en vang de hazelnootmelk op in een litermaat.  Knijp de doek goed uit of druk het vocht eruit met een lepel als je een zeef gebruikt.
  • Vul de hoeveelheid melk in je litermaat aan tot je 500 ml hebt. 
  • Zet de glaasjes of schaaltjes voor je puddinkjes klaar.
  • Meng 100 ml hazelnootmelk met de maïzena in een kom. Blijf roeren tot je een glad mengsel hebt. 
  • Doe de rest van de hazelnootmelk ik een steelpan en breng aan de kook.
  • Giet, zodra de eerste luchtbellen verschijnen, het maïzenamengsel erbij en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. 
  • Blijf kloppen tot je weer luchtbellen ziet verschijnen en haal dan snel de pan van het vuur. 
  • Verdeel het mengsel over de glaasjes of schaaltjes. 
  • Laat de puddinkjes afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur er plaats dan in de koelkast zodat ze verder kunnen afkoelen en opstijven. 
  • Hak de pure chocolade fijn en doe in een vuurvaste kom.
  • Breng de slagroom in een steelpan aan de kook en giet de hete room over de fijn gehakte chocolade. 
  • Roer tot de chocolade is gesmolten en je een egaal bruin mengsel hebt. 
  • Roer er de hazelnootlikeur of –olie door. 
  • Hak de hazelnootchocolade grof. 
  • Strooi de chocolade en geroosterde hazelnoten over de puddinkjes.
  • Serveer de hazelnootpudinkjes met de warme chocoladesaus.




Bron recept: gebaseerd op een recept uit Honey & Co. Ons bakboek

Comments