Chocolade meringue taartjes met frambozenmousse
Meringue is één van die baksels die ik niet vaak genoeg kan maken. Het is echt zó lekker, ik zou het elke dag wel kunnen eten. De knapperige buitenkant en zachte marshmallow-achtige binnenkant maakt een meringue elke keer weer een genot om in te bijten.
En wat is er nu lekkerder dan een klassieke meringue? Een meringue waar je bij elke hap de heerlijke smaak van chocolade proeft. Mmmm. Natuurlijk is een chocolade meringue op zichzelf al gruwelijk lekker, maar om hem extra speciaal te maken heb ik er taartjes van gemaakt met een vulling van zachte, frisse & luchtige frambozenmousse (want frambozen & chocolade vormen nu eenmaal een onweerstaanbaar lekkere combinatie). Het resultaat is echt een fantastische traktatie, vol van smaak en smeltend in je mond. Comfort food in optima forma.
En wat is er nu lekkerder dan een klassieke meringue? Een meringue waar je bij elke hap de heerlijke smaak van chocolade proeft. Mmmm. Natuurlijk is een chocolade meringue op zichzelf al gruwelijk lekker, maar om hem extra speciaal te maken heb ik er taartjes van gemaakt met een vulling van zachte, frisse & luchtige frambozenmousse (want frambozen & chocolade vormen nu eenmaal een onweerstaanbaar lekkere combinatie). Het resultaat is echt een fantastische traktatie, vol van smaak en smeltend in je mond. Comfort food in optima forma.
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 95 g fijne kristalsuiker + 2 el
- 95 g poedersuiker
- 9 g maizena
- 2 ½ el cacaopoeder
- snufje wijnsteenzuur
- 75 g witte chocolade
- 175 g frambozen
- 3 blaadjes witte gelatine
- 40 g water
- 200 ml slagroom
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzak, glad rond spuitmondje, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 3 uur oven, 3 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 120°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zeef de poedersuiker samen met de maizena en het cacaopoeder boven een kom en roer door elkaar met een garde. Zet apart.
- Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur in een vetvrije kom schuimig.
- Voeg geleidelijk 95 g fijne kristalsuiker toe en klop tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan.
- Spatel het poedersuiker-mengsel luchtig door het schuim.
- Vul een spuitzak (met een glad & rond spuitmondje) met het schuim.
- Spuit op het bakpapier in spiraalvorm een dunne bodem van binnen naar buiten, tot je een cirkel met een doorsnede van ca. 8-9 centimeter hebt. Je kunt er ook voor kiezen het schuim in een andere vorm dan een cirkel te spuiten, denk bijvoorbeeld aan een vierkant of een hartvorm.
- Spuit nu enkel op de buitenste rand nog eens 2 cirkels op elkaar recht omhoog.
- Spuit nu nog meer van deze meringue taartjes op de bakplaat, tot het schuim op is. Zorg voor een tussenruimte van minstens 5 centimeter tussen de taartjes.
- Bak de taartjes 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verlaag dan de oventemperatuur naar 80°C en laat ze nog 2 uur nadrogen.
- Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de taartjes helemaal afkoelen.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.
- Bestrijk de binnenkant van de taartjes met de gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden.
- Week de gelatine in 40 g water.
- Pureer de frambozen.
- Hang een fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
- Verwarm het water met de gelatine op laag vuur tot de gelatine is gesmolten.
- Spatel de gelatine door de frambozenpuree.
- Klop de slagroom met 2 eetlepels fijne kristalsuiker lobbig.
- Spatel de slagroom door de frambozenpuree.
- Schep (of spuit) de mousse in de meringue taartjes. Strijk glad.
- Plaats de taartjes ca. 2 uur in de koelkast, tot de mousse is opgesteven.
- Serveer de meringuetaartjes met stijfgeklopte gezoete slagroom en/of verse frambozen.
Comments
Post a Comment