Chocolade meringue paasnestjes
De voorpret begint natuurlijk al in de weken voor Pasen, wanneer ik mag broeden op lekkere traktaties die ik tijdens de paasbrunch aan mijn familie kan voorschotelen. En tijdens het broedproces van dit jaar kwam ik op het idee voor deze chocolade meringue paasnestjes, een verrukkelijke & simpele manier om je chocolade paaseitjes in te verwerken.
De nestjes zijn heerlijk knapperig van buiten en hebben een zachte binnenkant, ze zijn gevuld met een romige chocolademousse en feestelijk versierd met kleurrijke eitjes. Je zou bijna willen dat het vaker Pasen was.
Tip: omdat het enige tijd duurt voordat de meringue nestjes gedroogd zijn in de oven, is het handig ze een dag van tevoren te bakken, ze ’s nachts af te laten koelen en ze op paasochtend met de chocolademousse te vullen ~ als er een lange tijd zit tussen het vullen van de nestjes en het serveren, kan het verstandig zijn de nestjes aan de binnenzijde te besmeren met witte chocolade. Deze chocolade zorgt ervoor dat de mousse de meringue niet te snel zacht maakt.
Ingrediënten
- 175 g Verkade pure chocolade
- 95 g poedersuiker
- 9 g maizena
- 3 eiwitten
- ¼ tl wijnsteenzuur of ½ tl witte wijnazijn
- 95 g fijne kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- chocolade paaseitjes, ter decoratie
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, sateprikker, lepeltjes, spuitzak
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 3 uur oven, 2 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 120°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Smelt 50 g grofgehakte Verkade pure chocolade in de magnetron of au bain-marie. Zet apart.
- Zeef de poedersuiker en de maizena boven een kom en roer door elkaar met een garde. Zet apart.
- Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur (of witte wijnazijn) in een vetvrije kom schuimig.
- Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe en klop tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan.
- Spatel het poedersuiker-maizena-mengsel luchtig door het schuim.
- Schep hoopjes schuim (van circa 6 cm doorsnee) op enige afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Besprenkel elk hoopje schuim met behulp van een lepeltje met wat gesmolten chocolade.
- Gebruik de sateprikker om de chocolade door het schuim te mengen/draaien. Meng niet te lang.
- Maak met behulp van een lepeltje een diep kuiltje in het midden van elk schuimhoopje. Duw het schuim naar buiten, zodat je een soort nestjes krijgt.
- Bak de nestjes 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verlaag dan de oventemperatuur naar 80°C en laat de nestjes nog 2 uur nadrogen.
- Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de nestjes helemaal afkoelen.
- Smelt 125 g Verkade pure chocolade in de magnetron of au bain-marie. Laat afkoelen.
- Klop de slagroom samen met het vanille-extract op tot hij luchtig is maar nog niet stijf.
- Spatel de afgekoelde gesmolten chocolade door de slagroom.
- Schep het mengsel in een spuitzak en vul er de meringue nestjes mee.
- Decoreer de nestjes met chocolade paaseitjes.
- Serveer.
Comments
Post a Comment