Honingcake
Mag een cake waarin geen druppel honing verwerkt zit eigenlijk wel een honingcake genoemd worden? Hier moest mijn proefpanel even over nadenken toen ik ze deze honingcake voorschotelde. Want hoewel de cake toch echt met golden syrup (een stroop op basis van rietsuikersap) gemaakt wordt, krijg je sterk het idee dat honing één van de ingrediënten is. Interessant hoe smaak je soms kan bedriegen.
Maar ondanks de afwezigheid van honing waren we het er met z’n allen wel over eens dat dit een honingcake genoemd mag worden, niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat golden syrup cake niet zo lekker bekt. En die smaak is overigens fantastisch. Heerlijk zoet, vochtig, smeuïg en lekker vol. Het gemberpoeder en de kaneel zorgen voor een fijne kruidige smaak en zijn mooi in balans met de golden syrup.
Wanneer je de cake met een laag bakpapier en vervolgens met meerdere lagen aluminiumfolie omhult is hij redelijk lang houdbaar, en de smaak en structuur wordt met de dag beter. Schroom dus niet om deze cake een paar dagen van tevoren te maken.
Maar ondanks de afwezigheid van honing waren we het er met z’n allen wel over eens dat dit een honingcake genoemd mag worden, niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat golden syrup cake niet zo lekker bekt. En die smaak is overigens fantastisch. Heerlijk zoet, vochtig, smeuïg en lekker vol. Het gemberpoeder en de kaneel zorgen voor een fijne kruidige smaak en zijn mooi in balans met de golden syrup.
Wanneer je de cake met een laag bakpapier en vervolgens met meerdere lagen aluminiumfolie omhult is hij redelijk lang houdbaar, en de smaak en structuur wordt met de dag beter. Schroom dus niet om deze cake een paar dagen van tevoren te maken.
Ingrediënten
- 1 blik golden syrup (454 g)
- 450 ml kokend water
- 3 el donkere basterdsuiker
- 3 eieren
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zuiveringszout
- 3 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
Extra nodig
Vierkante cakevorm van 20 x 20 centimeter of een ronde cakevorm van 23 centimeter doorsnee, bakpapier, aluminiumfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 85 minuten oven, 2 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de cakevorm in met boter, bekleed hem met bakpapier en vet de bodem van de cakevorm opnieuw in. Gebruik bij voorkeur geen springvorm, want het beslag is zeer dun wat ervoor kan zorgen dat het uit de vorm lekt.
- Doe de golden syrup in een grote kom en voeg het kokend water en de basterdsuiker toe. Roer tot de suiker is opgelost en de golden syrup de consistentie van het water heeft.
- Klop in een andere kom de eieren met de zonnebloemolie en het vanille-extract door elkaar en voeg dit al roerend toe aan het golden syrupmengsel.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met het zuiveringszout, het gemberpoeder en de kaneel, en roer geleidelijk door het golden syrupmengsel, tot je een glad beslag hebt.
- Schenk het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake in ongeveer 1 uur en 25 minuten gaar, tot een satéprikker er weer schoon uit komt. Als de cake nog niet gaar is, geef hem dan nog extra tijd in de oven. Dek hem dan wel af met aluminiumfolie zodat hij niet verbrandt.
- Laat de cake afkoelen in de cakevorm.
Bron recept: deze cake is gemaakt naar een recept van Anne Shooter, auteur van het geweldige bakboek Kaneel & Kardemom. Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv.
Wat een heerlijk recept voor cake!
ReplyDelete