Dichte appel-bosbessentaart

Dichte appel-bosbessentaart
De allerlekkerste appeltaart is natuurlijk zelfgebakken appeltaart. Alleen al die heerlijke geur die zich door je huis verspreidt tijdens het bakken maakt deze taart de moeite van het maken waard. Natuurlijk ben je er wel wat tijd mee kwijt, maar dan heb je ook echt wat. 

Nu ben ik niet de enige die vindt dat zelfgemaakte appeltaart de lekkerste is: uit onderzoek blijkt dat we eten lekkerder vinden als we het zelf hebben gemaakt, of anders gezegd, dat we dingen die we zelf (gedeeltelijk) gecreëerd of gemaakt hebben meer waarderen dan dingen die door anderen gemaakt of ontworpen zijn, zelfs als het resultaat slechter is dan wanneer een professional het had gedaan. Dit wordt ook wel het IKEA-effect genoemd (en dat is geen grapje). 


Als voorbeeld voor dit effect wordt vaak de kant-en-klare cakemix gebruikt. De reden dat er vaak gevraagd wordt nog wat boter, een ei of wat melk toe te voegen aan de mix, is omdat het bakken anders te simpel zou zijn en we niet trots zijn op het eindproduct, hoe mooi het er ook uit ziet of hoe lekker het ook smaakt. Doordat je een ei moet toevoegen krijg je het gevoel dat je nog echt iets moet doen, en voelt het eindresultaat meer als je eigen product. Het klinkt heel kinderachtig, maar ook dit is geen grapje. 

Nu voel ik dit persoonlijk niet zo, want bij het gebruik van een pak kant-en-klare mix heb ik niet het gevoel dat ik écht gebakken heb, dus ik maak mijn baksels het liefst from scratch. Daar wordt ik echt blij van. Net zoals van deze dichte appel-bosbessentaart. Hij is gewoon verrukkelijk, zowel met of zonder het IKEA-effect. 


Ingrediënten
  • ca. 1750 g zoetzure appels
  • 75 g kristalsuiker + extra om te bestrooien
  • 3 ½ el citroensap
  • 3 el maïzena
  • 3 el water
  • 2 tl kaneel
  • 200 g blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 405 g bloem
  • 35 g poedersuiker
  • snufje zout
  • 225 g koude boter, in blokjes
  • ca. 2-4 el ijswater
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 50 g amandelmeel
  • 1 ei
Extra nodig
Ruime pan, keukenmachine, huishoudfolie, lage taartvorm van 24 centimeter doorsnee met losse bodem
Tijd (ongeveer)
> 45 minuten bereiding, ca. 35 minuten oven, ca. 2 uur wachten


  • Schil de appels, deel ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijdt elke kwart in de lengte door (elke appel heb je dus in 8 stukken gesneden). 
  • Breng de partjes appel samen met 75 g kristalsuiker en het citroensap in een ruime pan aan de kook. 
  • Laat de appelpartjes, onder af en toe roeren, circa 4 minuten smoren (met het deksel op de pan), tot ze beetgaar zijn. 
  • Giet het vocht af.  
  • Roer de maïzena samen met 3 el water (of eventueel het kookvocht dat je opgevangen hebt na het afgieten) tot een glad papje en voeg dan de kaneel toe.
  • Roer het maïzena-papje door de appels. Roer er vervolgens de blauwe bessen door. 
  • Breng de inhoud van de pan weer aan de kook en draai dan het vuur uit. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. 
  • Doe de bloem, de poedersuiker, het snufje zout, de koude boter en de citroenrasp in een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel.
  • Voeg, met draaiende motor, genoeg ijswater toe om er een soepel deeg van te maken. 
  • Kneed het deeg licht door op je werkvlak. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Neem de helft van het deeg en rol het uit tot 3 millimeter dikte en bekleed er de taartvorm mee. Verwijder het overtollige deeg dat over de rand hangt nog niet.  
  • Strooi het amandelmeel uit over de bodem.
  • Schep de appel-bosbessen vulling in de taartvorm. 
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde cirkel voor het deksel. 
  • Bestrijk de taartrand met wat water. Leg de ronde plak deeg over de vulling en druk de randjes samen.
  • Snijd overtollig deeg weg. 
  • Maak met een scherp mes wat openingen in de bovenkant van het taartdeksel. 
  • Klop het ei los en bestrijk er de bovenkant van de taart mee. Bestrooi met wat kristalsuiker. 
  • Bak de taart ca. 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin en knapperig is.



Comments