Chocolade semifreddo met gezouten karamel

Chocolade semifreddo met gezouten karamel
Meer sporten en bewegen, gezond(er) leven en eten, zelfontwikkeling en meer tijd spenderen met familie en vrienden. Het nieuwe jaar is een weekje jong en velen zijn weer bezig met hun goede voornemens. En hoewel ik ze zelf dit jaar niet heb, is het natuurlijk heerlijk om één of meerdere doelen gesteld te hebben, de daad eindelijk eens bij het woord te voegen en iets te ondernemen. Lang leve de goede voornemens. 

Ik hoop alleen wel dat als dit jaar één van je goede voornemens is een paar kilootjes kwijt te raken, je niet vergeet om te genieten. Een keer een lekker stuk taart, een dikke plak cake of romige pudding kan namelijk geen kwaad. En het hoeft echt niet meteen het label ‘guilty pleasure’ te krijgen, want waarom zou je je schuldig moeten voelen over iets waar je van geniet? Je mag jezelf best verwennen en gewoon voluit genieten zonder schuldgevoel achteraf. 

En dat kan heel makkelijk met deze chocolade semifreddo met gezouten karamel. De romige semifreddo, met krokante stukjes butterscotch chocolade, die overgoten wordt met een licht gezouten karamelsaus is een ware traktatie. Puur genieten van ieder hapje. Dat wil je jezelf echt niet ontzeggen. En als je bedenkt dat sociale interactie heel belangrijk is voor onze gezondheid (sociaal contact is goed voor de bloeddruk, het afweersysteem én het werkt stress verlagend) dan heb je meteen een goed excuus om je familie & vrienden uit te nodigen om mee te komen genieten. Maak je meteen een goede start met dat andere goede voornemen.  


Ingrediënten
  • 75 g butterscotch chocolade
  • 300 g extra pure chocolade
  • 25 g cacaopoeder, gezeefd
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanille-extract
  • 325 g fijne kristalsuiker
  • 690 ml slagroom
  • 100 ml water
  • 65 g boter
  • zeezout
Extra nodig
Cakevorm van ca. 22 x 8 centimeter, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 30 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten

  • Bekleed de cakevorm zo strak mogelijk met huishoudfolie. Laat de folie ruim over de rand hangen. 
  • Hak de butterscotch chocolade fijn en strooi deze gelijkmatig uit over de bodem van de cakevorm. 
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. Roer af en toe tot de chocolade glad is. Haal de kom van de pan met water. Zet apart.
  • Klop in een andere kom de eieren, eidooiers, het vanille-extract en 100 g fijne kristalsuiker au bain-marie in 6-8 minuten tot een dik, lichtgekleurd en romig mengsel. 
  • Haal de kom van de pan met water en klop nog een paar minuten door, tot het mengsel is afgekoeld. 
  • Spatel voorzichtig de gesmolten chocolade door het mengsel. Zet apart. 
  • Klop 440 ml slagroom tot zachte pieken. 
  • Spatel de helft van de slagroom door het eimengsel. Spatel daarna luchtig de andere helft van de slagroom erdoor.
  • Schep het mengsel in de cakevorm en strijk glad. 
  • Dek af met de overhangende huishoudfolie en plaats ten minste 6 uur in de vriezer. 
  • Maak ondertussen de gezouten karamel. 
  • Doe 225 g fijne kristalsuiker samen met het water in een ruime en hoge steelpan. Breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Roer er af en toe rustig doorheen. Stop met roeren zodra het mengsel begint te koken.
  • Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat het een mooie karamel kleur heeft. 
  • Verwarm ondertussen 250 ml slagroom in een ander pannetje. De slagroom hoeft niet te koken of heel heet te zijn, je hoeft er enkel voor te zorgen dat hij niet meer koelkast koud is. 
  • Giet de warme slagroom op de karamel in je steelpan. Let op, dit gaat spatten en bruissen en is heel erg heet. 
  • Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er 60 g boter doorheen, tot deze is opgelost. 
  • Voeg zeezout naar smaak toe en roer goed door. 
  • Giet de karamel in een kommetje en laat afkoelen en opstijven. 
  • Neem de semifreddo ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer en stort hem op een bord/snijplank.
  • Verwijder de folie en snijd de semifreddo in plakken. 
  • Giet karamelsaus over iedere plak.
  • Serveer.




Bron recept: gebaseerd op een recept van Donna Hay

Comments