Speculaas soesjes met mandarijnencrème

Speculaas soesjes met mandarijnencrème
Naast al de pepernoten, taai taai poppetjes en bergen suikergoed die in de sinterklaasperiode geconsumeerd worden, is er natuurlijk nog een andere lekkernij die ook dit jaar niet zal ontbreken in de jute zak van Piet: het mandarijntje. 

Voor mij is deze vrucht altijd onlosmakelijk met het sinterklaasfeest verbonden geweest. Ik vond het als kind ook altijd heel normaal wanneer er ’s ochtends naast de kruidnoten een mandarijntje in (dan wel naast) mijn schoen lag. 

En blijkbaar vond Sinterklaas dat het eten van mandarijnen heel belangrijk was, want hij vulde onze fruitschaal ook altijd meteen met wat extra exemplaren. Zo konden mijn ouders, zonder hun schoen te zetten, ook genieten van een mandarijntje van de Sint. Wat een lieve man. 

En wat fijn dat hij een beetje aan onze gezondheid dacht, wat (extra) fruit kon naast al die zoete lekkernijen namelijk echt geen kwaad. Maar omdat ik nu eenmaal een echte zoetekauw ben, heb ik dit heerlijke sappige fruit verwerkt in een zoete sinterklaas traktatie: speculaas soesjes met mandarijnencrème. ♫ Wie zoet is krijgt lekkers ♫ 


Ingrediënten
  • 375 ml mandarijnensap, vers geperst
  • 115 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 3 eidooiers
  • 100 g bloem + 3 el 
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 g boter, in blokjes
  • snufje zout
  • 1 ½ el speculaaskruiden.
  • 4 eieren
  • 3 blaadjes gelatine
  • 190 ml slagroom
  • geraspte schil van 2 mandarijnen
Extra nodig
huishoudfolie, spuitzak met een rond spuitmondje, bakplaat, bakpapier
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 2 uur wachten


  • Begin met het maken van de mandarijnencrème.
  • Breng hiervoor in een pan het mandarijnensap met 60 g fijne kristalsuiker aan de kook.
  • Roer ondertussen de eidooiers met 55 g fijne kristalsuiker in een kommetje los en roer er dan 3 eetlepels bloem door. 
  • Meng een flinke scheut mandarijnensap door het eimengel en klop goed door elkaar. 
  • Schenk het mengsel terug in de pan en roer goed door.
  • Breng de mandarijnencrème aan de kook en gaar in circa 5 minuten op laag vuur. 
  • Giet de mandarijnencrème in een ondiepe schaal en dek af met huishoudfolie.
  • Laat afkoelen.  
  • Maak de soesjes.
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de speculaaskruiden door 100 g bloem. Zet apart.
  • Breng de melk, het water, de boter en een snufje zout in een pan aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  • Neem de pan van het vuur voeg in één keer de speculaas-bloem toe. 
  • Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. 
  • Zet de pan terug op middelhoog vuur. 
  • Laat het mengsel al roerend 1 à 2 minuten doorkoken, tot het mengsel een bal vormt die loslaat van de bodem van de pan.
  • Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen.
  • Roer er één voor één vier eieren door tot er een glad en glanzend beslag ontstaat. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. 
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit doppen van ongeveer 2 à 3 centimeter doorsnede op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de doppen een eindje uit elkaar liggen. 
  • Druk de puntjes op elke dop aan met een nat gemaakte vinger. 
  • Bak de soesjes in ongeveer 20-25 minuten gaar. 
  • Zet de oven uit en laat de soezen in de oven afkoelen, met de ovendeur op een kier. 
  • Week de gelatine in koud water. 
  • Roer de mandarijnencrème los.
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel fijne kristalsuiker en de mandarijnenrasp stijf. 
  • Spatel de slagroom door de mandarijnencrème.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: dit smelten gebeurt in een paar seconden. 
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door de mandarijnencrème.
  • Dek de kom af en plaats terug in de koelkast tot de gelatine is opgesteven. 
  • Vul de soesjes met de mandarijnencrème.



Comments

  1. Hoeveel smoesjes haal ik uit 1 recept?

    ReplyDelete
  2. Haha zo kun je ze ook noemen smoesjes maar ik bedoel natuurlijk soesjes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Lisette, ik heb de soesjes na het bakken niet geteld, maar ik vermoed dat je er zo'n 25 à 30 kunt maken. Groeten, Tessa

      Delete
    2. Ik heb ze gemaakt, 30 stuks. Was er wel een poosje mee bezig. De mandarijnencrème duurt wel minstens een uur voor het opgesteven is, maar was in ieder geval goed gelukt. Smaakte echt heel sterk naar mandarijnen. Op zich best lekkere soesjes voor een keertje.

      Delete
  3. Wat een leuk en lekker recept. We hebben o.a. deze soezen gemaakt voor de High Tea die we gaven voor ons 25 jarig huwelijk. En we gaan ze vaker maken! Bedankt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Linda, wat leuk om te horen dat ze in de smaak vielen!
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment