Citroen-blauwe bessen cupcakes
Bosbessen en citroenen: een match made in heaven. Onweerstaanbaar, smakelijk, zalig, verrukkelijk, hemels… woorden schieten eigenlijk tekort om deze fantastische smaakcombinatie te omschrijven. Een combinatie die deze zomerse & frisse citroen-blauwe bessen cupcakes echt ongelooflijk verleidelijk maakt. Zo verleidelijk dat het volgens mij onmogelijk is om ze te laten staan.
De cakejes zijn een beetje vochtig en elke hap barst echt van de citroen- en blauwe bessensmaak. De kleurrijke blauwe bessen-botercrème laat ze er indrukwekkend uitzien, terwijl dit echt vrij eenvoudig te maken is. Je hoeft deze cupcakes daarom ook niet uitbundig & overdadig te versieren, een paar kleine verse blauwe bessen bovenop en klaar is kees. Eet smakelijk!
Tip: om te voorkomen dat de blauwe bessen naar de bodem zakken, kun je ze eerst even door de bloem wentelen voordat je ze door het beslag spatelt. Je kunt de bessen ook on-bebloemd bovenop het beslag verspreiden.
Ingrediënten
- 300 g blauwe bessen + extra voor garnering
- 1 el crème de cassis
- 2 citroenen
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 115 g boter, gesmolten
- 200 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 100 ml volle melk + 2 tl
- 115 g boter, zacht
- 175 g poedersuiker
Extra nodig
Cupcakebakvormen, ca. 16 papieren cupcakevormpjes, spuitzak, spuitmondje, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, minstens 2 uur wachten
- Verwarm 150 g blauwe bessen met 2 eetlepels water in een steelpan.
- Breng de bessen op middelhoog vuur aan de kook, blijf voortdurend zachtjes roeren. De bessen zullen openbarsten en het sap zal vrijkomen. Druk met je pollepel zachtjes op de bessen zodat ze helemaal ‘leeglopen’. Laat het mengsel een paar minuten koken.
- Haal de pan van het vuur.
- Hang een fijne zeef boven een kom en duw de puree door de zeef zodat de velletjes van de bessen achterblijven.
- Roer 1 eetlepel crème de cassis door de puree.
- Laat de puree helemaal koud worden alvorens te gebruiken.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats papieren cupcakevormpjes in de holtes van de cupcakebakvormen.
- Rasp 2 citroenen en pers ze uit.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Zet apart.
- Doe de gesmolten boter in een kom en voeg 200 g fijne kristalsuiker toe. Klop met een handmixer op hoge snelheid ongeveer 30 seconden tot een dik en geel mengsel.
- Voeg één voor één 3 eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door.
- Klop er het vanille-extract, 60 ml citroensap en de geraspte schil van de 2 citroenen door.
- Voeg een derde van het bloemmengsel toe en klop dit kort door, tot je geen bloemresten meer ziet,
- Voeg vervolgens 50 ml volle melk toe en klop dit kort door.
- Klop er vervolgens weer een derde van het bloemmengsel en 50 ml volle melk door.
- Voeg het derde en laatste deel van het bloemmengsel toe en klop dit er kort door.
- Voeg 150 g blauwe bessen toe en spatel deze door het beslag.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes (vul ze tot ongeveer 3/4) en bak de cakejes in ongeveer 25 minuten gaar in de oven (een erin gestoken sateprikker moet er schoon uitkomen)
- Laat de cakejes 10 minuten rusten in het bakblik en plaats ze daarna op een rooster om volledig af te koelen.
- Doe de zachte boter in een kom en klop deze romig.
- Voeg 75 g van de bessen-puree toe en klop deze door de boter.
- Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop goed door.
- Voeg 2 theelepels melk toe en klop het mengsel tot een luchtige botercrème.
- Doe de botercrème in een spuitzak en spuit toefjes crème op de cupcakes.
- Garneer de cupcakes met verse blauwe bessen en besprenkel ze met de overgebleven bessen-puree.
Comments
Post a Comment