Kruidnoten fudge
Het is bijna zover. Na 7 maanden zomertijd gaat komend weekend de wintertijd weer in. De koude dagen worden alsmaar korter en de donkere nachten worden langer en langer. Als kind vond ik dit nooit zo erg, want het kon maar één ding betekenen: Sinterklaas was weer in aantocht. En Sinterklaas komt alleen in donkere nachten, dat weet iedereen, we zingen het niet voor niets ieder jaar uit volle borst.
Tegenwoordig heb ik er iets meer moeite mee dat de donkere dagen zo snel stilletjes dichterbij sluipen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg lichtpuntjes in de duisternis. Het heerlijke genieten van chocolade is er één van. En dan natuurlijk het liefst pure chocolade, extra pure chocolade, in de vorm van een blokje zachte, romige en onweerstaanbaar lekkere fudge.
Mét kruidnoten, want dat is pas écht een verrukkelijke combinatie. Mmmm. Leuker kun je de donkere dagen misschien niet maken, maar wel lekkerder. ♫ Ja de goede Sint zal komen, ook als hij het weer zo lelijk vindt ♫
Tip: in plaats van mandarijnenrasp & sinaasappellikeur kun je ook ca. 1 tl amandelextract toevoegen ~ de fudge hoeft niet in de koelkast, maar kan op kamertemperatuur bewaard worden.
Tegenwoordig heb ik er iets meer moeite mee dat de donkere dagen zo snel stilletjes dichterbij sluipen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg lichtpuntjes in de duisternis. Het heerlijke genieten van chocolade is er één van. En dan natuurlijk het liefst pure chocolade, extra pure chocolade, in de vorm van een blokje zachte, romige en onweerstaanbaar lekkere fudge.
Mét kruidnoten, want dat is pas écht een verrukkelijke combinatie. Mmmm. Leuker kun je de donkere dagen misschien niet maken, maar wel lekkerder. ♫ Ja de goede Sint zal komen, ook als hij het weer zo lelijk vindt ♫
Tip: in plaats van mandarijnenrasp & sinaasappellikeur kun je ook ca. 1 tl amandelextract toevoegen ~ de fudge hoeft niet in de koelkast, maar kan op kamertemperatuur bewaard worden.
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde volle melk
- 300 g Verkade extra puur chocolade
- 4 mandarijnen
- 1 tl sinaasappellikeur
- 150 g kleine kruidnootjes
Extra nodig
Fijne rasp, bakpapier, bakblik of ovenschaaltje van ca. 14 x 20 cm
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 4 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 165°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zowel de bodem als de zijkanten.
- Hak de extra pure chocolade fijn.
- Rasp de schil van de mandarijnen met behulp van de fijne rasp.
- Warm de gecondenseerde melk op in een steelpan en voeg de fijn gehakte extra pure chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is.
- Voeg de mandarijnenrasp en de sinaasappellikeur toe.
- Roer de kruidnootjes door het mengsel.
- Giet de fudge in de bakvorm en strijk glad.
- Bedek de bovenkant van de fudge met bakpapier.
- Bak de fudge 20-23 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Haal de bakvorm uit de oven en laat de fudge helemaal afkoelen en opstijven.
- Haal de fudge uit de vorm, snijd hem in vierkantjes en serveer.
Erg lekker!! Bedankt voor dit recept
ReplyDelete