Amaretto panna cotta met koffiesiroop

Amaretto panna cotta met koffiesiroop
 

Wellicht hebben jullie al gemerkt dat ik een zwak heb gekregen voor panna cotta. Ik kan er niets aan doen, dit dessert is namelijk zó lekker dat ik het elke dag wel zou willen eten. En de amaretto panna cotta met koffiesiroop uit deze blogpost is geen uitzondering. 
 
Deze verrukkelijke traktatie combineert eigenlijk twee klassieke Italiaanse desserts in één: de romige panna cotta wordt vergezeld door de koffie-kick van een affogato. Affogato? Misschien heb je hier nog nooit eerder van gehoord, maar dit toetje bestaat uit een bolletje roomijs in een glaasje en een kopje loeihete, supersterke espresso die je over het ijs giet (affogato betekent ‘verdronken’ in het Italiaans). De koffiesiroop die bij de panna cotta geserveerd wordt is niet loeiheet, maar wel sterk en dankzij de amaretto heerlijk van smaak (ook voor mensen die nooit koffie drinken, zoals ik). Voor een lekkere krokante bite heb ik ten slotte nog wat (verkruimelde) amaretti koekjes toegevoegd. De maaltijd afsluiten was nog nooit zo lekker.

Tip: bij het gebruik van puddingvormpjes (waarbij je de panna cotta dus moet storten) is het echt belangrijk dat de panna cotta genoeg tijd krijgt om op te stijven, het liefst de hele nacht. Weet je niet zeker of je voldoende tijd hebt, gebruik dan glaasjes om de panna cotta in te serveren, net zo lekker en het ziet er altijd goed uit.


Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine (6,67 gram)
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 140 g lichte basterdsuiker
  • 140 ml amaretto
  • 300 ml water
  • 2 ½ el espressopoeder (5 sticks)
  • amaretti koekjes, voor erbij
Extra nodig
4 puddingvormpjes/timbaaltjes met elk 125 ml inhoud
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten

Werkwijze

  • Week de gelatineblaadjes minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Doe de melk samen met de slagroom in een steelpannetje en meng hier 40 g lichte basterdsuiker door.
  • Verhit het melkmengsel al roerend op laag vuur.
  • Draai het vuur uit zodra het mengsel begint te koken.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het warme melk-mengsel. Blijf roeren tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Roer er 40 ml amaretto doorheen.
  • Giet het warme melkmengsel in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Plaats de vormpjes afgedekt in de koelkast en laat minstens 4 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
  • Maak de koffiesiroop.
  • Breng het water aan de kook en giet dit over het espressopoeder. Roer goed door.
  • Doe de espresso samen met 100 g lichtbruine basterdsuiker en 100 ml amaretto in een steelpan.
  • Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laag de siroop 15-20 minuten inkoken. Je moet echt een dikke siroop overhouden.
  • Laat afkoelen.
  • Ga voor het storten met een dun mesje langs de rand van elke panna cotta om ze los te snijden van het vormpje. Dompel de vormpjes aan de buitenkant een paar seconden in warm/heet water. Stort elke panna cotta op een bordje.
  • Verkruimel wat amaretti koekjes bij elke panna cotta (of serveer ze er heel bij zodat je ze in de siroop kunt dippen) en schenk er wat koffiesiroop over. Serveer.




Bron recept: Jamie Magazine, nr. 33 mei/juni 2015

Comments

  1. Kan ik van de koffiesiroop ook een gelei maken met gelatine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi!
      Ja hoor dat kan. Met dit recept maak je een behoorlijke hoeveelheid siroop. Voor een gelei zou ik het wat minderen.
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment