Aardbeien kwarktaartjes
Ze zijn er weer: verse Hollandse aardbeien. Natuurlijk zijn deze zomerkoninkjes het hele jaar door verkrijgbaar, maar van de smakeloze en waterige vruchtjes die je in de herfst/winter/het vroege voorjaar kunt kopen word ik niet blij. Gelukkig liggen de exemplaren die vers van het land komen weer in het schap van de boerderijwinkel in het naburige dorp. En als aardbeien liefhebster ben ik hier heel erg blij om, want verse aardbeien eten is altijd een feestje.
Het krokante speculaas taartbodempje combineert echt geweldig met de luchtige en frisse aardbeienkwark, en met een toefje vers geklopte slagroom erbij is het echt heerlijk smullen geblazen. Ook zonder zomerse temperaturen haal je hiermee zonnige gezelligheid in huis.
Tip: omdat de aardbeien nog niet heel erg zoet waren, heb ik aardbeienlikeur in de kwark verwerkt, maar in plaats van de likeur zou je ook wat suiker toe kunnen voegen ~ je hoeft niet per se acetaat-folie (of een ander soort plastic folie) te gebruiken, maar de taartjes komen dan wel makkelijker en netter uit hun vormpjes.
Ingrediënten
- 125 g bloem
- 90 g boter
- 45 g kristalsuiker + eventueel extra voor garnering
- 45 g bruine basterdsuiker
- 4 g bakpoeder
- ½ eierdooier
- ½ tl vanille-extract
- ½ tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 6 ½ blaadje gelatine
- 1 el citroensap
- 250 g kwark
- 125 ml slagroom + eventueel extra voor garnering
- 200 g aardbeien + eventueel extra voor garnering
- 3 el aardbeienlikeur
Bakvorm met 20 holtes van ca. 3,5 centimeter diep en 4,5 centimeter doorsnee met losse bodem (ik gebruikte mijn MasterClass Mini Dessert Pan) of een silicone bakvorm met ronde holtes, acetaat-folie, ronde uitsteekvorm van 4,5 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 12-14 minuten oven, minstens 3 ½ uur wachten
Werkwijze
- Doe de bloem samen met de boter, de fijne kristalsuiker, de bruine basterdsuiker, het bakpoeder, de halve eierdooier, het vanille-extract, de speculaaskruiden en een snufje zout in een kom en kneed hier een stevig deeg van.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in.
- Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 6 millimeter dikte.
- Steek met een ronde uitsteekvorm van 4,5 centimeter doorsnee rondjes uit het deeg en leg die in de beboterde holtes van je bakvorm.
- Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven (als je een siliconen bakvorm gebruikt, plaats de bakvorm dan op een bakplaat, een metalen bakvorm kun je op een rooster plaatsen) en bak de bodempjes in 12-14 minuten gaar.
- Laat de bodempjes afkoelen in de bakvorm.
- Week de gelatineblaadjes minstens 30 minuten in ruim koud water.
- Plaats een stukje acetaat-folie aan de binnenzijde van elke holte in de bakvorm.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
- Pureer de schoongemaakte aardbeien.
- Doe de kwark in een kom en voeg er de gepureerde aardbeien aan toe, roer goed door elkaar.
- Voeg de aardbeienlikeur toe en roer deze er goed door.
- Klop de slagroom in een aparte kom stijf.
- Knijp de blaadjes gelatine goed uit en doe deze samen met 1 eetlepel water en 1 eetlepel citroensap in een steelpan. Verwarm dit langzaam en al roerend tot de gelatine is gesmolten. Laat de gelatine niet te heet worden en laat het zeker niet koken!
- Spatel de gesmolten gelatine goed door de kwark en voeg dan de slagroom toe. Spatel ook dit er goed doorheen.
- Schep het mengsel in de holtes van de bakvorm. Laat de taartjes minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
- Druk de taartjes uit de bakvorm.
- Garneer de taartjes eventueel met een toefje (gezoete) slagroom en een verse aardbei.
Welke aardbeienlikeur gebruik je??
ReplyDeleteLove naar je ecepten trouwens 😍
Hoi Shirly,
DeleteIk heb Dolfi Fraise Des Bois gebruikt, maar je kan natuurlijk een ander merk gebruiken.
Groeten,
Tessa