Panna cotta van melkchocolade

Panna cotta van melkchocolade
Een dessert met chocolade, wie houdt daar nu niet van? Ik en mijn familieleden in ieder geval wel. Dus toen ik een tijdje geleden de vanille panna cotta met frambozen op het menu had staan, vroegen sommigen zich meteen hardop af of ik zoiets ook met chocolade zou kunnen maken. Ja, dat kan. Na wat geblader in mijn bakboeken koos ik voor een eenvoudige variant van melkchocolade met verse aardbeien.

De vanille panna cotta was redelijk machtig, maar toch besloot ik ook deze chocolade-versie alleen met slagroom te maken en niet voor een lichtere uitvoering te gaan, waarbij de helft van de slagroom door melk wordt vervangen. Voor chocolade is er in mijn maag namelijk altijd wel een plekje vrij, en deze keer was hij inderdaad precies goed. Het is een verrukkelijk nagerecht geworden, heerlijk romig, vol van smaak en de aardbeien zorgen voor een lekkere frisheid. 

Tip: in plaats van melkchocolade kun je natuurlijk ook pure chocolade gebruiken, of een combinatie van beide. Wanneer je voor witte chocolade kiest, gebruik dan wel een andere suikersoort, wit in plaats van bruin ~ in plaats van aardbeien kun je natuurlijk allerlei soorten bessen bij de panna cotta serveren, of denk bijvoorbeeld ook eens aan ander fruit zoals partjes sinaasappel. Je kunt de panna cotta ook met wat cacaopoeder bestrooien ~ het is ook lekker om een scheut sinaasappellikeur door het roommengsel te mengen.   


Ingrediënten
  • 3 ½ - 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 150 g melkchocolade, fijngehakt
  • gemengde bessen, voor erbij
Extra nodig
5 puddingvormpjes/timbaaltjes met elk 125 ml inhoud 
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. 
  • Doe de slagroom in een steelpannetje en meng hier de suiker en de fijngehakte melkchocolade doorheen.
  • Blijf, op laag vuur, roeren tot de massa glad en heet is. 
  • Draai het vuur uit.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door de warme slagroom. Blijf roeren tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Giet het warme slagroommengsel in de vormpjes (die je eventueel licht hebt ingevet met wat plantaardige olie) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep eventueel gevormd schuim ervan af.
  • Plaats de vormpjes afgedekt in de koelkast en laat minstens 4 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
  • Ga voor het storten met een dun mesje langs de rand van elke panna cotta om ze los te snijden van het vormpje. Dompel de vormpjes aan de buitenkant een paar seconden in warm/heet water. Stort elke panna cotta op een bordje. 
  • Serveer koud met wat de gemengde bessen.



Comments