Bosbessencake


Bosbessencake
 

 

Blauwe bessen, bosbessen, blauwe bosbessen… soms kan ik er geen wijs meer uit. Wat is nu wat? Een korte zoektocht op het internet leert dat het hier echt drie verschillende soorten bessen betreft en dat er een duidelijk verschil tussen zit. In de volksmond, en in bijna elk bakboek dat ik bezit, worden ze echter vrijelijk door elkaar gebruikt (geheel ten onrechte dus).

Een dergelijke verwarring doet zich gek genoeg niet bij andere vruchten voor, maar bij de bessen gaat het dus mis, waarschijnlijk omdat er zoveel soorten zijn die nogal veel op elkaar lijken. Ook bij deze bosbessencake verkeer ik nog steeds in een staat van complete verwarring. Anne Shooter (Kaneel & Kardemom. Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv) noemt deze cake een 'Bublanina met blauwe bosbessen'... maar haar (originele) Engelstalige recept spreekt over blueberries, en dat zijn toch echt blauwe bessen en geen bosbessen. Je begrijpt misschien waarom ik er niets meer van begrijp.

Op het doosje blauwe vruchtjes dat ik bij de groenteboer kocht stond ‘blauwe bessen’ gedrukt, maar daar ben ik nu dus niet meer zo zeker van. Feit is wel dat de cake die ik met deze bessen gemaakt heb echt fantastisch smaakt. Tijdens het bakken zweven de zoete geuren al door je keuken, en bij elke hap proef je de frisheid van de citroen en de bessen. Het is echt een traktatie voor gezellig thuis, bijvoorbeeld als afsluiting van een etentje met familie of vrienden, voor een (verjaardags)feestje of je bakt ‘m zomaar omdat je er zin in hebt. De verwarring over de bessen zal je snel vergeten zijn, want je zal veel te druk bezig zijn met genieten.

Tip: je kunt de blauwe bessen / bosbessen vervangen door ander fruit naar keuze, denk bijvoorbeeld aan schijfjes perzik, abrikoos, appel, peer, bramen, kersen of kruisbessen, wat je maar lekker vindt ~ ik heb mijn cake in een hoge bakvorm gebakken en mijn baktijd bedroeg ongeveer 55 minuten, wanneer je een lage (gewone) springvorm gebruikt is hij misschien eerder klaar. Volgens het recept van Anne Shooter heeft hij dan ongeveer 35 minuten nodig.


Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 115 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (L), gesplitst
  • 2 el sinaasappelsap (vers geperst)
  • 1 tl vanille-extract
  • ¾ tl amandelextract
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 125 g bloem + 1 el
  • ½ tl zout
  • 400 g blauwe bessen
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Extra nodig
springvorm/bakvorm met losse bodem van 20 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm/bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter met de fijne kristalsuiker in een kom in ongeveer 10 minuten bleek en romig.
  • Voeg al kloppend één voor één de eierdooiers toe, gevolgd door het sinaasappelsap, het vanille- en amandel-extract en de geraspte citroenschil.
  • Klop de eiwitten in een aparte kom tot stijve pieken .
  • Schep een flinke klodder stijfgeklopt eiwit bij het botermengsel en spatel dit erdoor. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor.
  • Zeef de bloem en het zout erbij en spatel rustig door.
  • Hussel de blauwe bosbessen met 1 eetlepel bloem en meng ze voorzichtig door het beslag.
  • Schep het beslag in de springvorm/bakvorm en strijk het glad. Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de cake in ongeveer 55 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er weer schoon uit komt.
  • Bestrooi de cake met poedersuiker en serveer warm of op kamertemperatuur.





Comments

  1. Het zijn blauwe bessen die je bij de supermarkt en de groenteboer koopt.Ik zie inderdaad vaak dat mensen ze door elkaar halen, maar het is heel iets anders. Zelfs bij de groenteboer weten ze het verschil vaak niet. Bosbessen kun je alleen zelf plukken in open bossen en dat is volgens mij in augustus. Kan ze hier in de Randstad bij geen enkele groenteboer bestellen.
    groetjes, Caroline

    ReplyDelete
  2. Bloem + een ei. Wanneer gebruik je dit ei dan. Ik heb dit ei niet meer gebruikt, de cake is heerlijk (en al weer op !!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Marita, je gebruikt in dit recept drie eieren (gesplitst), het 'ei' waar jij op doelt is geen ei maar een 'el' (= de afkorting voor eetlepel). Je gebruikt 125 g bloem voor in de cake en 1 el bloem om de bessen in te husselen. Hopelijk is het zo een beetje duidelijk, groetjes Tessa

      Delete
  3. Wat is de grootte van de bakvorm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik bedoel eigenlijk, kan je deze ook in een rechthoekige vorm maken en wat is dan de afmeting van de vorm? Voor een ronde vorm is het recept gebaseerd op 20 cm.

      Delete
    2. Hoi Ria, natuurlijk kan je deze cake ook in een rechthoekige vorm maken. Collega bloggers hebben hier hele handige rekenvoorbeelden voor uitgewerkt:
      https://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen of
      https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen
      Hier staat uitgelegd hoe je het recept om kunt rekenen naar het formaat bakvorm dat jezelf in bezit hebt.
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment