Wortelcakerol
Het leukste vind ik om bij het maken van dit baksel echt in het thema van Pasen te blijven. En omdat konijnen & hazen nu eenmaal onlosmakelijk met het paasfeest verbonden zijn, maakte ik voorgaande jaren al eens een worteltaart en wortelcakejes met roomkaasglazuur.
Dit jaar besloot ik een andere twist aan dit thema te geven en een wortelcakerol te maken. Of hij ook daadwerkelijk op eerste paasdag op tafel verschijnt weet ik nog niet zeker (er zijn namelijk zoveel lekkere baksels die ik voor deze dag kan maken), maar we hebben er afgelopen week in ieder geval al enorm van zitten smullen. De wortels en zonnebloemolie maken de cakerol heerlijk smeuïg en zacht, de specerijen zorgen voor een rijke smaak en de zachte roomkaasvulling maakt de rol een genot om in te bijten. Pure verwennerij.
Tip: voor deze cakerol heb je 260 gram wortels nodig. Dit is schoon gewicht, ik heb de wortels na het schrappen en raspen gewogen ~ dep de wortels na het raspen goed droog. Ik heb de geraspte wortels tussen enkele vellen keukenpapier gelegd en hier stevig op gedrukt en met de deegroller overheen gerold (en dit enkele malen met nieuw keukenpapier herhaalt), zodat er zoveel mogelijk vocht uit de wortels was. Te natte wortels zorgt namelijk voor te nat cakebeslag dat niet goed gaar wil worden.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 135 g fijne kristalsuiker
- 2 el zonnebloemolie
- 2 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 100 g bloem + extra voor bestuiven
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
- 2 tl gemalen kaneel
- 260 g geraspte wortel
- 170 g roomkaas
- 60 g boter, zacht
- 250 g poedersuiker + extra voor het rollen en bestuiven
Extra nodig
Rechthoekige bakplaat van 25 bij 38 centimeter, bakpapier, theedoek, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 15 minuten oven, 2 ½ uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier en bestrijk het papier met boter. Bestuif het papier vervolgens met wat bloem, houd de bakplaat ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
- Zeef 100 g bloem, het zout, bakpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en kaneel boven een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart.
- Klop de eieren en de suiker op hoge snelheid 5 minuten, tot een dik en romig mengsel.
- Voeg de zonnebloemolie en 1 tl vanille-extract toe en klop deze door het mengsel.
- Spatel er het bloem-mengsel door.
- Voeg de geraspte wortel toe en spatel ook deze erdoor.
- Schep het beslag in op de bakplaat en strijk het glad met een spatel.
- Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 15 minuten gaar.
- Leg, terwijl de cake in de oven staat, een schone en droge theedoek op je werkblad. Leg hier een vel bakpapier op en bestrooi dit royaal met poedersuiker.
- Haal de cake uit de oven, laat ongeveer een halve minuut afkoelen en keer de bakplaat om op het bakpapier op de theedoek.
- Verwijder de bakplaat en voorzichtig het bakpapier en rol de cakelaag vanaf de korte kant voorzichtig op. Rol de theedoek met bakpapier mee.
- Laat de cake opgerold helemaal afkoelen (dit duurt ongeveer 1 ½ uur).
- Terwijl de cake afkoelt kun je de vulling maken.
- Klop de zachte boter en roomkaas door elkaar, tot een zacht mengsel.
- Klop er de poedersuiker en 1 tl vanille-extract door. Blijf kloppen tot je een romig mengsel hebt.
- Wanneer de cake is afgekoeld rol je hem voorzichtig uit.
- Schep de roomkaas-vulling op de cakelaag en smeer deze uit met een spatel.
- Rol de cake zo strak mogelijk op.
- Dek de cakerol af met huishoudfolie en plaats hem 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Bestuif de cakerol voor het serveren met poedersuiker.
Bron recept: gebaseerd op een recept van het Amerikaanse blog Crazy for Crust.
Comments
Post a Comment