Snickers cheesecake

Snickers cheesecake
 



In veel huishoudens werd het feestje gisteravond al gevierd, maar ik moet nog héél eventjes geduld hebben: bij mijn familie komt Sinterklaas vanmiddag pas een bezoekje brengen (mijn hart klopt dus nog wat langer vol verwachting door). En daar waar mijn neefje en nichtjes hopen op een doos vol Duplo en een nieuwe Barbiepop, hoop ik op een leuk bakboek waar ik het komend jaar weer veel inspiratie uit op kan doen.

‘Nog een nieuw bakboek?’ heeft de Sint vast en zeker gedacht. Ja. De planken in mijn boekenkast mogen dan al een beetje krom buigen door het gewicht, maar ik weet zeker dat ik nog wel een plekje kan vinden. Naast het boek United States of Cakes. Gebak en andere zoetigheden van de Amerikaanse westkust van Roy Fares bijvoorbeeld. Een boek dat ik al ruim een jaar in de kast heb staan, maar waar ik nog te weinig aandacht aan heb geschonken.

En dat is zonde, want wat is het een bijzonder bakboek. Het staat vol met de meest schitterende foto’s, verhalen en persoonlijke anekdotes. Al lezend en bladerend voelt het bijna als een reisgids over de westkust van Amerika. En van de recepten kun je alleen maar blij worden, onder andere Peanut butter donuts, Fudge brownies, Red velvet Cake, Oreo cupcakes en Cinnamon rolls passeren de revue. Ik denk dat ik geen enkel recept uit dit boek kan noemen wat ik niet zou willen maken.

Het lievelingsbaksel van Roy Fares zelf is deze Snickers cheesecake. Ik quote: Als ik de rest van mijn leven nog maar één soort taart zou mogen eten, dan zou ik deze kiezen – zó lekker! En JA, hij is lekker. Op de krokante chocoladebodem ligt een vulling van Snickers, pinda’s en verleidelijk zachte cream cheese, met daarop toefjes chocolade-roomkaas en nog meer Snickers en pinda’s. Ja, deze taart heeft het allemaal. Hij is wel ontzettend machtig, maar elk stukje is puur genieten!


Ingrediënten

  • 250 g digestive biscuitjes
  • 150 g boter
  • 230 g fijne kristalsuiker
  • 34 g cacaopoeder
  • snufje zout
  • 1 vanillestokje
  • 850 g roomkaas
  • 20 g bloem
  • 90 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 2 eieren
  • 125 g Snickers + extra voor garnering
  • 60 g zoute pinda’s + extra voor garnering
  • 100 g poedersuiker
  • 3 g vanillesuiker

Extra nodig
Springvorm van 23 centimeter doorsnee, keukenmachine, spuitzak met spuitmondje
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 68 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Doe de digestive biscuitjes in de keukenmachine en maal ze tot kruimels. Voeg 50 g fijne kristalsuiker, 14 g cacaopoeder en een snufje zout toe en roer deze ingrediënten met een garde door elkaar.
  • Smelt de boter en voeg deze toe aan de koekkruimels. Voeg een beetje meer boter toe als het mengsel te droog is om mee te werken.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Druk het goed tegen de bodem en de rand van de vorm met de achterkant van een lepel. Maak de rand niet te dun en ongeveer 4 centimeter hoog.
  • Bak de bodem 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

  • Verhoog de oventemperatuur naar 210°C (boven- en onderwarmte).
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Doe het merg samen met 600 g roomkaas, 180 g fijne kristalsuiker en 20 g bloem in een ruime kom. Klop deze ingrediënten tot een luchtig mengsel.
  • Klop 50 ml slagroom erdoor.
  • Klop er vervolgens de eidooiers door en dan één voor één de eieren.
  • Snijd 125 g Snickers in stukjes en verdeel deze samen met 60 g zoute pinda’s over de taartbodem.
  • Schep het roomkaasmengsel erop en strijk het glad.
  • Bak de taart 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verlaag dan de oventemperatuur naar 110°C (maak de ovendeur niet open) en bak de taart nog 45 minuten.
  • Zet de oven uit, maar laat de taart nog 25 minuten in de oven met dichte deur staan.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.
  • Dek de taart af en zet hem minstens 6 uur, maar het liefst de hele nacht, in de koelkast, zodat hij goed opstijft.
  • Snijd hem met een dun mes los van de rand van de vorm. Spoel het mes terwijl je dat doet een paar keer met warm water.

  • Meng 250 g roomkaas samen met 20 g cacaopoeder, 100 g poedersuiker en 3 g vanillesuiker in een kom, en klop tot het mengsel luchtig is.
  • Klop er 40 ml slagroom door, tot er een gladde massa is ontstaan.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en spuit de topping in toefjes op de taart.
  • Garneer de taart met stukjes Snickers en pinda’s en bestuif hem eventueel met wat cacaopoeder, of giet er wat karamelsaus overheen.







Reacties

  1. Wauw! Deze taart is echt geweldig! Gaaf dat je altijd zulke kunstwerken op je blog plaatst. Echt supermooi! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat voor roomkaas kan je het beste bij deze taart gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt in principe elke soort roomkaas (naturel) gebruiken die je lekker vindt. Zelf gebruik ik bijna altijd Philadelphia (in de supermarkt in ons dorp is namelijk alleen Philadelphia en Mon Chou verkrijgbaar, maar Mon Chou vind ik persoonlijk niet lekker wanneer deze uit de oven komt en daarom gebruik ik deze roomkaas alleen in koude gerechten), groeten Tessa

      Verwijderen
  3. Hoi, even een vraagje, zou ik deze taart ook vrijdag avond kunnen maken en zondag ochtend opeten? of is ie dan niet meer lekker..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Joel, vaak zijn taarten (en ook cheesecakes) na het bakken een aantal dagen houdbaar, dus ook deze cheesecake kun je op zondagochtend nog prima eten. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt wanneer je hem in de koelkast plaatst.
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten