Honing-kruidkoek
Wie aan Kerstmis denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan een gezellig feest voor de hele familie, opgeluisterd door een versierde kerstboom, een smakelijk kerstdiner en een goedlachse kerstman en andere tradities zoals het versturen van kerstkaarten, het plaatsen van een kerststal en het luisteren naar Mariah’s ♫‘All I want for Christmas is you’♫.
Maar Kerstmis is natuurlijk ook een feest voor de neus. Wie denkt er in ‘the most wonderful time of the year’ nu niet aan de geuren van kaneel, kruidnagel, steranijs en gember? Nou, ik in ieder geval wel. Dus toen ik dit recept voor honing-kruidkoek tegenkwam in De kunst van het bakken van Delia Smith, wist ik zeker dat dit baksel rond Kerstmis op tafel zou verschijnen. Want wat is het een fantastische kruidkoek met een geweldige combinatie van smaken.
Wanneer je er je tanden in zet vindt er echt een kleine smaakexplosie in je mond plaats. De warme en zoete geur van kaneel, de zoete en pittige smaak van gember en de combinatie van kruidnagel en sinaasappel maakt dat deze koek echt naar Kerstmis ruikt & smaakt. Verrukkelijk.
Tip: je kunt de koek natuurlijk meteen aansnijden op de dag van het bakken, maar het is de moeite waard om de koek 1 à 2 dagen goed verpakt te laten rusten voordat je dit doet, want dan hebben de kruiden de tijd om goed in te trekken waardoor de smaak nóg lekkerder wordt.
Ingrediënten
- 100 g vloeibare honing
- 225 g bloem
- 1 ¼ tl gemberpoeder
- 1 ¼ tl kaneel
- ¼ tl kruidnagel
- 75 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- geraspte schil van 1 citroen
- 110 g boter, in kleine blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 1 ¼ tl zuiveringszout
- 1 el citroensap
- 2 el koud water
- 50 g sukade
- 40 g oranjesnippers
- 150 g poedersuiker
- 8 stukjes gekonfijte gember
Extra nodig
Ronde springvorm van 18-19 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 45-50 minuten oven, 1 dag wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier.
- Doe de honing in een hittebestendige kom en verwarm de honing au bain-marie. Let op dat hij niet te heet wordt, gewoon warm. Haal de kom van de pan en zet apart.
- Zeef de bloem en de specerijen boven een grote kom. Voeg de suiker en de sinaasappel- en citroenrasp toe. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
- Voeg de boter toe en wrijf die met je vingertoppen door de bloem, tot je een kruimelig mengsel hebt.
- Meng er vervolgens met een vork het geklopte ei door, gevolgd door de warme honing.
- Meng in een klein kommetje het citroensap en het water.
- Voeg het zuiveringszout toe en roer snel tot het opgelost is. Voeg het dan, stevig kloppend, aan het beslag toe, tot je een gladde massa hebt.
- Roer er tot slot de sukade en oranjesnippers door.
- Schep het beslag in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de koek ongeveer 45-50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot hij mooi gerezen is en veerkrachtig aanvoelt en een erin gestoken sateprikker er schoon uitkomt.
- Laat de koek 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
- Wikkel de afgekoelde koek strak in enkele lagen folie en laat hem een dag rusten.
- Maak de volgende dag het glazuur.
- Zeef de poedersuiker in een kom. Voeg geleidelijk wat water toe en roer goed met een lepel tot het mengsel dik en smeerbaar is.
- Bestrijk de bovenkant van de koek met het glazuur en garneer de bovenkant met de stukjes gember.
Reacties
Een reactie posten