Koffiekoekjes

Koffiekoekjes
 
 

Nog één nachtje slapen en dan is het alweer Kerstmis, een feestdag (of -dagen) waarin gezelligheid en familie centraal staan, maar ook een periode waarin de oven in veel huishoudens op volle toeren draait om al die kerst-lekkernijen op tijd klaar te hebben.

Toch zal mijn oven deze kerst geen zoete verleidingen voortbrengen, ik heb besloten eens een keer niets te bakken. Ja, je leest het goed: niks, nada, noppes. De reden? Ten eerste heb ik natuurlijk al een verrukkelijke traditionele kerstcake gemaakt die nog niet volledig opgesmikkeld is en daarnaast wil ik mezelf dit jaar geen extra kerst-stress bezorgen. Ik sta morgen al een groot deel van de dag in de keuken om het hoofdgerecht van het kerstdiner te bereiden en wil daarom andere activiteiten tot een minimum beperken.

En aan zoetigheid zal er komende dagen zeker geen gebrek zijn, want mijn moeder heeft meer dan genoeg kerstkransjes, -chocolaatjes en –koekjes ingeslagen (daar redden we het waarschijnlijk wel tot Pasen mee). Maar mocht je na de kerstdagen nog wél een plekje vrij hebben voor iets lekkers, dan kan ik je deze koffiekoekjes van harte aanbevelen. De twee zoete brosse koekjes met een romige koffie-chocoladevulling laten je het water in de mond lopen. Het zijn echt koekjes waar je iedereen mee verleidt en waar je niet van af kunt blijven. Fijne feestdagen!


Ingrediënten

  • 220 g koude boter, in blokjes
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 275 g bloem
  • 50 g Zeeuwse bloem
  • 3 tl koffie-extract
  • 1 ei (L)
  • snufje zout
  • 180 g boter, op kamertemperatuur
  • 225 g pure chocolade, grof gehakt
  • 4 el koffielikeur
  • cacaopoeder, voor bestuiven

Extra nodig
Keukenmachine, bakplaten, bakpapier, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, ca. 25 oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Draai 220 g koude boter (in blokjes), de fijne kristalsuiker, de bloem, Zeeuwse bloem, koffie-extract, het ei en een snufje zout in een keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed lichtjes door.
  • Rol circa 74 balletjes van het deeg (zorg in ieder geval voor een even aantal balletjes).
  • Leg de balletjes met wat tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaten en druk ze een beetje plat met een vork.
  • Bak de koekjes circa 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes een paar minuten rusten op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal koud te worden.
  • Maak ondertussen de vulling.
  • Smelt 180 g boter en de pure chocolade au bain-marie. Roer af en toe tot het mengsel glad is.
  • Haal de kom van de pan met water en roer de koffie-likeur erdoor.
  • Laat de vulling afkoelen (eventueel in de koelkast) tot het dik en smeerbaar is.
  • Schep de vulling in een spuitzak met spuitmondje.
  • Spuit de vulling op de ene helft van de koekjes en druk er de andere koekjes tegenaan.
  • Bestuif met cacaopoeder.



Reacties

  1. Wauw, ziet er weer prachtig en heerlijk uit! Wat maak je toch mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten