Appel-kruidnoten crumbletaartjes

Appel-kruidnoten crumbletaartjes
 
 
“Zó, jij bent er vroeg bij dit jaar! Ik ben nog helemaal niet in de Sinterklaas-stemming”... ja, het was even schrikken voor mijn familie toen ik ze vorige maand een baksel met kruidnootjes voorschotelde, dát zijn ze namelijk niet gewend. Wij nemen het gezelligste familiefeest van het jaar nog steeds heel serieus, en dat betekent onder andere dat de typische Sinterklaas lekkernijen normaliter pas in huis gehaald worden wanneer de Goedheiligman met zijn bootje gaat aanmeren.

Maar dit jaar kon ik niet zo lang wachten. Al vanaf het eerste moment dat de kruidnootjes weer in de schappen van de supermarkt lagen (een maand of twee geleden dus), begon ik al na te denken over wat ik ermee zou kunnen maken. En ja, als je dan wat leuke ideetjes hebt, dan wil je er natuurlijk niet teveel tijd overheen laten gaan voordat je er mee aan de slag kunt. Vandaar dat we midden oktober al aan de appel-kruidnoten crumbletaartjes zaten. En gelukkig verdwenen de het-is-nog-veel-te-vroeg-voor-kruidnoten-bezwaren van mijn familieleden al bij de eerste hap als sneeuw voor de zon. Tegen deze taartjes kun je namelijk moeilijk ‘nee’ zeggen, want ze zijn om van te smullen. De combinatie van appel met kruidnoten is echt héél erg lekker en het ‘heerlijk avondje’ wordt met deze lekkernij gegarandeerd een succes.

Tip: in plaats van kaneel-amandelcrème kun je ook wat amandelspijs (al dan niet op smaak gebracht met wat kaneel) op de bodempjes spuiten.


Ingrediënten
  • 140 g bloem
  • 40 g poedersuiker
  • 85 g amandelmeel
  • 1 ½ tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 100 g boter, koud
  • 1 ei, geklopt + 30 g ei
  • 70 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 30 g boter, zacht
  • 2 tl kaneel
  • 4 handappels (ca. 250 g schoongemaakt gewicht)
  • kleine kruidnootjes
  • amandelschaafsel
Extra nodig
5 kleine taartringen van 8 centimeter doorsnee en 2 centimeter hoog, bakpapier, bakplaat, huishoudfolie, spuitzak, ronde uitsteker van 14 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 ½ uur wachten

Werkwijze

  • Doe 100 g bloem, de poedersuiker, 15 g amandelmeel, de speculaaskruiden en het zout in een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Snijd 60 g koude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel in de kom.
  • Wrijf de boter en de bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te voelen zijn en er een kruimelig deeg is ontstaan.
  • Voeg een beetje (ongeveer een kwart) van het geklopte ei toe en kneed het deeg tot een soepele bal. Voeg wat bloem toe als het deeg nog heel erg plakt en voeg wat ei toe als het deeg uit elkaar valt.
  • Wikkel de deegbal in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
 
  • Bekleed een kleine bakplaat of plank die in de koelkast past met bakpapier.
  • Leg de 5 taartringen op het bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te zacht.
  • Bestuif je werkvlak en je deegroller met wat bloem.
  • Druk de deegbal plat en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik.
  • Steek met een ronde uitsteker van 14 centimeter doorsnee 5 rondjes uit het deeg.
  • Leg elk plakje deeg in een ring en druk het voorzichtig tegen de binnenkant van de ring aan.
  • Snijd het overtollige deeg langs de rand weg.
  • Zet de bakplaat/plank tot gebruik in de koelkast.
 
  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Bekleed, als je de taartringen op een plank in de koelkast hebt staan, een bakplaat met bakpapier. Heb je de ringen al op een bakplaat staan, dan hoef je dit dus niet te doen.
  • Meng 30 g fijne kristalsuiker en 30 g amandelmeel in een kom door elkaar.
  • Roer in een andere kom 30 g boter zacht.
  • Voeg het suiker-amandelmeel-mengsel toe en roer dit goed door elkaar.
  • Voeg 30 g ei toe en klop tot er een romige crème ontstaat.
  • Voeg 1 tl kaneel toe en roer deze goed door de crème.
  • Vul een spuitzak met de kaneel-amandelcrème.
  • Snijd 40 g koude boter in blokjes en voeg 40 g bloem, 40 g amandelmeel en 40 g fijne kristalsuiker toe.
  • Wrijf alles net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te vinden zijn en je een kruimelig deeg hebt.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de blokjes in een kom.
  • Voeg 1 eetlepel suiker en 1 tl kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
  • Neem de bakplaat uit de koelkast. Als je de taartringen op een plank hebt staan, plaats ze dan nu op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Spuit eerst de kaneel-amandelcrème op de taartbodempjes.
  • Verdeel nu de appelblokjes over de taartjes en bedek vervolgens met de crumble.
  • Verdeel een aantal kruidnootjes over elk taartje en druk ze in de crumble.
  • Strooi tenslotte nog wat amandelschaafsel over de taartjes en druk licht aan.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de taartjes in ongeveer 25-30 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de taartjes afkoelen en haal dan de taartringen eraf.
  • Bestrooi de taartjes eventueel nog met wat poedersuiker.









Bron recept: gebaseerd op een recept uit Delicous, september 2014

Comments