Chocolade cupcakes met pindakaasglazuur

Chocolade cupcakes met pindakaasglazuur
 
 

Er is volgens mij geen enkele andere dag in het jaar waarop zoveel chocolade gegeten wordt als op eerste paasdag. Voor dit begin-van-de-lente-feest zijn er de afgelopen dagen (of misschien zelfs wel weken) over de hele wereld heel veel chocolade-paashazen en chocolade-paaseitjes ingeslagen. Een fraai beschilderd ei van de kip is namelijk wel lekker, maar er gaat niets boven de overheerlijke chocolade variant.

En hoewel ik vandaag (en morgen) mijn chocolade-quotum voor deze hele maand ruimschoots ga overschrijden, weerhoudt mij dit er niet van om ook nog wat verrukkelijke chocolade baksels te maken. Dus mocht je na het chocolade-festijn van dit lange weekend nog zin hebben in iets lekkers, dan kan ik je deze chocolade cupcakes met pindakaasglazuur van harte aanbevelen. Ze smaken echt fantastisch.

Zoals ik al eens eerder heb vermeld vormen pindakaas en chocolade echt een culinaire liefdesmatch: het zoute van de pindakaas combineert gewoon heel erg goed met de zoete smaak van chocolade. Heerlijk. Bij deze compacte cupcakes proef je bij elke hap echt een rijke chocoladesmaak, het luchtige pindakaasglazuur wat je er lekker dik op kunt smeren (en waar je tanden heerlijk in wegzakken) maakt het feestje compleet.

Tip: je kunt de cupcakes ook vullen met het pindakaasglazuur ~ Het originele recept (door mij iets aangepast) is van Joy Wilson van het blog Joy the Baker. Haar bakboek Homemade Decadence: irresistibly sweet, salty, gooey, sticky, fluffy, creamy, crunchy treats staat bomvol met dit soort fantastische lekkernijen. Echt een aanrader.


Ingrediënten

  • 340 g boter, zacht
  • 225 g pure chocolade, grof gehakt
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl espressopoeder
  • 3 tl vanille-extract
  • 4 eieren (L)
  • 125 g bloem
  • ½ tl zout + een snufje
  • ¼ tl bakpoeder
  • 90 g pure chocolate chips
  • 150 g pindakaas
  • 150 g poedersuiker
  • 2 el slagroom

Extra nodig
2 cupcakebakblikken, 15 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 1 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Plaats de papieren cupcakevormpjes in de cupcakebakblikken.
  • Smelt 225 g boter samen met de grofgehakte pure chocolade au bain-marie. Blijf af en toe roeren, totdat alles gesmolten is en je een egaal bruin mengsel gekregen hebt.
  • Haal de kom van de pan met kokend water en roer de basterdsuiker, espressopoeder en 2 theelepels vanille-extract door het boter-chocolademengsel.
  • Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Als het mengsel is afgekoeld klop je één voor één de eieren door het mengsel, tot alles heel goed gemengd is.
  • Klop kort de bloem, het zout en het bakpoeder door het mengsel.
  • Roer er ten slotte de chocolate chips doorheen.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes circa 20-23 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker er bijna schoon uitkomt (met een paar vochtige kruimeltjes er aan vast).
  • Laat de cupcakes 20 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een taartrooster om helemaal koud te worden.


  • Maak ondertussen het pindakaasglazuur.
  • Klop 115 g zachte boter romig in een kom.
  • Voeg de pindakaas, een snufje zout en 1 tl vanille-extract toe en klop deze ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg de poedersuiker toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
  • Voeg ten slotte de slagroom toe en blijf nog ongeveer 5 minuten doorkloppen, tot je glazuur glad en luchtig is.
  • Verdeel het glazuur over de afgekoelde cupcakes.





Reacties