Simnel cupcakes

Simnel cupcakes
 
 

Mijn zussen en ik hebben onze kindertijd inmiddels al ver achter ons gelaten, maar op eerste Paasdag paaseieren zoeken bij onze moeder in de achtertuin vinden we nog steeds ontzettend leuk om te doen. Het is gewoon een gezellige traditie (waar mijn nichtje & neefje inmiddels ook enthousiast aan meedoen) en zo’n goed gevulde mand met gekleurde eitjes heeft iets bevredigends.

Elk jaar na het eieren zoeken staat de feestelijk gedekte paasbrunch-tafel al voor ons klaar, zodat we van Pasen een onvergetelijk brunch-feest kunnen maken. Naast de warme broodjes, eieren, sapjes en de paasstol mag een lekker paasbaksel hierbij natuurlijk niet ontbreken. In mijn zoektocht naar een lekkere traktatie voor op de super feestelijke paastafel, kwam ik uit bij deze Simnel cupcakes.

Vorig jaar heb ik in de aanloop naar Pasen een Simnel cake gebakken die erg in de smaak viel bij mijn proefpanel, dus het maken van deze cupcakes was een logische vervolgstap. En ook deze keer stelden ze niet teleur. De cakejes zijn lekker stevig, vol van smaak en zitten boordevol lekkere gedroogde vruchtjes die in whisky zijn geweld. Zowel in het centrum als aan de bovenzijde zit een heerlijke marsepeinen laag. De marsepeinen balletjes, die bij een traditionele Simnel cake symbool staan voor de apostelen van Jezus (zonder Judas, want hij is persona non grata), geven de cakejes een extra feestelijk aanzicht. Wanneer je de cakejes in vrolijk gekleurde bakjes bakt, is je paastafel ook meteen fleurig versierd. Leuker & lekkerder kan ik de paasdagen denk ik niet maken.

Tip: het rollen van de balletjes (132 in totaal) is nogal een werk, dus als je geen zin hebt om dit te doen (wat ik mezelf heel goed voor kan stellen) dan kun je de balletjes ook weglaten, want ook zonder deze versiering smaken de cakejes fantastisch en daar gaat het tenslotte om.


Ingrediënten

  • 90 g rozijnen
  • 65 g krenten
  • 35 g bigarreaux, fijngesneden
  • 25 g stemgember, fijngesneden
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 25 g oranjesnippers, fijngesneden
  • 60 ml Schotse whisky
  • 115 g boter, zacht
  • 115 g witte basterdsuiker
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren (L)
  • ½ tl koekkruiden
  • 1 el melk
  • ca. 450 g marsepein (blank of geel)
  • 4 el abrikozenjam

Extra nodig
Cupcakebakblik met 12 holtes, 12 papieren cupcakevormpjes, 2 ronde uitstekers (1 van 5 ½ cm doorsnee & 1 van 7 cm doorsnee)
Tijd (ongeveer)
75 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

  • Week de avond voor je gaat bakken de rozijnen, krenten, bigarreaux en stemgember in de whisky.
  • Laat ze de volgende dag goed uitlekken.


  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Plaats de cupcakevormpjes in het bakblik.
  • Klop de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, melk en koekkruiden in een kom 3 minuten met een elektrische mixer door elkaar.
  • Roer er dan de geweekte ingrediënten, sinaasappelrasp en oranjesnippers door.
  • Vul de cupcakevormpjes voor ongeveer 1/3 met het beslag en strijk het oppervlak glad.
  • Rol ongeveer een derde van het marsepein uit tot een plak van circa 4 millimeter dik en steek hier met de uitsteekvorm van 5 ½ centimeter 12 cirkels uit. Leg deze cirkels op het beslag in de cupcakevormpjes.
  • Schep de rest van het beslag in de cupcakevormpjes en strijk dit glad.
  • Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Test met een satéprikker of de cakejes gaar zijn.
  • Neem de cupcakes uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Plaats ze daarna op een rooster om helemaal koud te worden.


  • Rol de overige marsepein uit tot een plak van circa 4 millimeter dik en steek er met de uitsteekvorm van 7 centimeter 12 cirkels uit.
  • Smelt de abrikozenjam samen met 1 el water in een steelpannetje en bestrijk de bovenkant van de cupcakes ermee.
  • Leg de cirkels van marsepein op de cupcakes en druk goed aan.
  • Rol van de marsepein die je nog over hebt 132 balletjes (11 per cupcake). Rangschik langs de rand van elke cupcake 11 balletjes, druk zachtjes aan.
  • Verwarm de grill.
  • Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van de cupcakes ermee. Schuif de cupcakes onder de hete grill en laat de marsepein een beetje kleuren. Kijk uit, dit gaat vrij snel!
  • Serveer.



Reacties