Perzik kwarktaart
De perzik. Een goddelijk lekkere vrucht: zacht, fris, geurig, sappig en verrukkelijk zoet. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of er partje voor partje van te smullen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Helaas moet ik nog een paar maanden wachten voordat de meest lekkere exemplaren weer in de schappen bij de groenteboer liggen. Maar dat weerhoud mij er natuurlijk niet van om in de tussentijd een zoete lekkernij met deze vruchten te maken. Dit hoeven namelijk niet per se verse exemplaren te zijn, want gelukkig zijn perziken op siroop uit een blik ook prima te verwerken in gebak.
En nu de lente weer is aangebroken, de meeste kou uit de lucht is verdwenen en de zon zo nu en dan heerlijk mijn huis binnen komt schijnen, vind ik het de hoogste tijd voor een lekkere frisse kwarktaart. Dankzij de perziken roept de aanblik van deze taart een heleboel zonnige gezelligheid op. En de smaak? Die is verrukkelijk. Tussen de twee plakken luchtige biscuit zit een heerlijke frisse, romige en zachte perzik-kwarklaag met daarin halve perziken verstopt. Om van te smullen!
Tip: omdat ik lekker veel perziken in mijn taart wilde, bleek 1 blik halve perziken op siroop (850 g nettogewicht / ca. 480 uitlekgewicht) net niet voldoende te zijn. Ik heb uiteindelijk nog een aantal exemplaren uit een tweede blik gehaald. Wanneer je de perziken niet al te dicht op elkaar legt, kun je aan 1 blik voldoende hebben ~ ik heb 20 g fijne kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker aan de kwark toegevoegd, maar wanneer je deze suiker weglaat smaakt de taart ook fantastisch (alleen iets minder zoet).
Ingrediënten
- 75 g bloem
- 25 g maïzena
- 1 tl bakpoeder
- 3 eieren
- snufje zout
- 120 g fijne kristalsuiker + 2 el
- 1 zakje vanillesuiker
- ca. 530 g halve perziken op siroop (uit blik, uitgelekt)
- 8 blaadjes witte gelatine
- 750 g perzik kwark
- 300 ml slagroom
- poedersuiker
Springvorm van 26 centimeter doorsnee, bakpoeder
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-27 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.
- Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder boven een kom en meng deze ingrediënten met een garde door elkaar. Zet apart.
- Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 100 g fijne kristalsuiker toe.
- Klop de eierdooiers los en spatel deze door de stijfgeklopte eiwitten.
- Zeef het bloem-mengsel boven het ei-mengsel en spatel dit er voorzichtig door.
- Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad.
- Bak de biscuitbodem in circa 25-27 minuten licht goudbruin en gaar.
- Laat de biscuitbodem op een rooster afkoelen en verwijder na 10 minuten de rand van de springvorm. Laat de bodem koud worden op een rooster.
- Week de gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
- Was de springvorm schoon en bekleed de rand met bakpapier.
- Snijd de biscuitbodem horizontaal doormidden. Leg één helft op de bodem van de springvorm.
- Laat de perziken uitlekken. Haal de perzik kwark uit de koelkast.
- Klop de slagroom samen met 2 eetlepels fijne kristalsuiker stijf. Zet apart.
- Meng 20 g fijne kristalsuiker en de vanillesuiker door de kwark.
- Knijp de gelatine uit en los deze op laag vuur in een steelpan op. Haal de pan van het vuur.
- Roer een paar flinke klodders kwark door de gelatine en meng de gelatine dan snel door de rest van de kwark.
- Spatel de slagroom door de kwark.
- Verdeel ongeveer 1/3 van het kwark-mengsel over de biscuitbodem in de springvorm.
- Druk de perziken met de bolle kant naar boven in de kwark. Ik heb eerst langs de buitenste rand een ring van perziken gelegd (dicht tegen elkaar aan) en vervolgens de ruimte in het midden opgevuld.
- Giet de rest van het kwark-mengsel over de perziken heen en strijk dit glad.
- Leg de bovenste helft van de biscuitbodem erbovenop en zet de taart minstens 4 uur in de koelkast.
- Verwijder voor het serveren de springvorm en bestrooi de taart met wat poedersuiker. Versier de taart eventueel met wat plakjes perzik.
Bron recept: gebaseerd op een recept uit het magazine Foodies special: Life is Sweet...
Vandaag gemaakt, voor het eerst een biscuitdeeg gemaakt. En ik maar denken dat dat moeilijk is.. Eitje! Dankzij dit heerlijke recept. Geslaagd!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit heerlijke recept. Ik heb vandaag
BeantwoordenVerwijderendeze taart gemaakt en het was een groot succes hier!!!!
gr Sylvia
Ziet er prachtig uit. Ga deze zeker een keer maken! Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke taart en makkelijk te maken. Ik ben fan!!
BeantwoordenVerwijderenIk ben vegetarier, wat kan ik door Gelatine vervangen aub ?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt de gelatine vervangen door agar-agar, een plantaardig geleermiddel. De bereidingswijze is wel anders dan die van gelatine, de bindkracht is sterker en na 2 dagen gaat deze verloren (deze taart lang van tevoren klaarmaken kan dan dus niet). Succes ermee!
VerwijderenZou je ook kwark zonder perziksmaak kunnen pakken of wordt het dan niet zoet genoeg?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt hier ook kwark zonder perzik voor gebruiken, de smaak zal inderdaad minder zoet zijn (als je hier van houdt is dat natuurlijk prima, anders extra suiker of andere smaakmmaker toevoegen) en natuurlijk zal de taart minder sterk naar perzik smaken. Het is maar net wat je lekker vindt, hij zal in ieder geval nog steeds fris en romig zijn. Groeten, Tessa
VerwijderenDeze taart al vaak gemaakt ook in de aardbeien variant op allebei wordt altijd heel enthousiast gereageerd ze zijn ook heerlijk 😍
BeantwoordenVerwijderenKan ik de taart ook de avond van te voren maken? Of wordt de koek dan zompig?
BeantwoordenVerwijderenHoi Janneke, dat kan!
VerwijderenGroeten
Tessa
Hoi Tessa, ik wil deze taart maken. De gelatine doe je in de uitgelekte, iets opgewarmde perzik nat?
BeantwoordenVerwijderenHoi, nee het perziknat gebruik je niet. Je verwarmt de gelatine gewoon zo, met eventueel een beetje aanhangend vocht, in de steelpan. Je kunt de gelatine ook in een schaaltje in de magnetron smelten [hoogste vermogen, een paar seconden].
VerwijderenGroeten Tessa
Heeft iemand tips om de eiwit goed stijf te kloppen???
BeantwoordenVerwijderen- Zorg er allereerst voor dat de kom en garde(s) vetvrij zijn.
Verwijderen- Doe de eiwitten met een snufje zout in een kom en begin dan met kloppen.
- Voeg pas tijdens het kloppen lepel voor lepel de suiker toe. Voeg vooral niet alle suiker aan het begin in één keer toe, dan krijg je geen mooi luchtig schuim.
- Gebruik voor het eiwitten stijf kloppen het liefst fijne kristalsuiker, deze lost sneller op in het schuim dan gewone suiker.
- Klop de eiwitten niet op in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid.
- Klop eerst op een lage snelheid, en verhoog deze daarna langzaam.
- Gebruik eieren die minstens 3-4 dagen oud zijn.
- Zorg ervoor dat de eiwitten voor het kloppen op kamertemperatuur zijn.
- Gebruik geen plastic kom, maar een van glas of roestvrij staal.
Groeten,
Tessa
Ziet er overheerlijk uit en de reacties zijn erg goed. Ik heb het recept opgeslagen en ga het beslist binnenkort maken.
BeantwoordenVerwijderenVraagje, na het toevoegen van de kwark aan de gelatine en vervolgens aan de kwark, lijkt het te klonteren ( schiften?)handelingen gaan snel genoeg… Wat kan ik daar aan doen?
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenPoeh, lastig om te zeggen. Misschien was de kwark te koud. Het zou kunnen helpen om de kwark eerder uit de koelkast te halen en alvast op temperatuur te laten komen.
Groeten,
Tessa
Kan ik de gelatine weg laten
BeantwoordenVerwijderen
VerwijderenHoi!
Nee dat gaat helaas niet. Zonder gelatine zal de kwarkvulling niet stevig genoeg zijn en zakt je taart in na het weghalen van de springvorm.
Groeten,
Tessa
Kan je ook Griekse yoghurt gebruik ipv kwark??
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenIk heb het zelf nooit geprobeerd, maar ik zie geen reden waarom dit niet zou lukken :)
Groeten,
Tessa