Witte chocoladetaartjes met kruidnoten
Nog even wachten en dan is het weer zover: sinterklaasavond. Voor mij is dit feest van de Goedheiligman echt het gezelligste & leukste familiefeest van het jaar. Naast de surprises, gedichten en cadeautjes mogen op deze avond de sinterklaaslekkernijen natuurlijk niet ontbreken. Ik denk dat er geen andere dag in het jaar is waarop zoveel suikergoed geconsumeerd wordt als op 5 december.
En wat is het ‘heerlijk avondje’ nu zonder de heerlijke oer-Hollandse kruidnoten? Deze knapperige decembermaand-delicatesse maakt het feestje gewoonweg compleet. Het fijne aan kruidnoten is dat ze niet alleen heerlijk zijn om zo uit de hand te eten, maar dat je er ook allerlei leuke en lekkere dingen mee kunt doen. Dit jaar heb ik de spits afgebeten met Sinterklaas muffins, maar je kunt er ook deze witte chocoladetaartjes met kruidnoten van maken.
De taartjes zijn echt een onweerstaanbaar lekkere traktatie bij de koffie of thee of als afsluiter van een etentje. Natuurlijk smaken ze het hele jaar door verrukkelijk, maar in de sinterklaastijd smaken ze extra lekker. En of je nu zoet of stout geweest bent dit jaar, sinterklaasavond wordt met deze lekkernij een gegarandeerd succes.
Tip: wanneer je geen kruidnoten aan kunt komen en/of geen zin hebt om ze zelf te bakken, kun je ook speculaasjes of bastognekoeken gebruiken. Maal de koekjes dan fijn, zodat je de kruimels tegen de zijkant van de taartjes kunt drukken.
Ingrediënten
- 55 g boter
- 130 g kruidnoten
- 70 g kristalsuiker
- 1 blaadje gelatine
- 350 g witte chocolade
- 500 ml slagroom
- 3 eidooiers
- kleine kruidnootjes voor de garnering
Extra nodig
6 bakringen van 7 centimeter doorsnede, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten
Werkwijze
- Leg een vel bakpapier op een groot plat bord (of snijplank).
- Bekleed de binnenkant van elke bakring met een reep bakpapier. Plak het papier met wat boter vast aan de ringen.
- Plaats de bakringen op het met bakpapier beklede bord.
- Maal 130 g kruidnoten fijn. Smelt de boter en meng deze met de gemalen kruidnoten.
- Verdeel het mengsel over de bodems van de bakringen en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Zet in de koelkast.
- Week 1 blaadje gelatine minstens 30 minuten in ruim koud water.
- Smelt 200 g witte chocolade au bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, haal dan de pan van de kom en laat de chocolade afkoelen maar niet opstijven, hij moet dik vloeibaar blijven.
- Kook ondertussen 35 ml water in een steelpan en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot de suiker opgelost is. Laat ongeveer een minuut doorkoken.
- Haal de pan van het vuur, knijp het blaadje gelatine uit en voeg toe aan het hete suikerwater.
- Giet de suikersiroop over de eidooiers en meng dit goed door elkaar.
- Klop de slagroom bijna stijf.
- Doe een beetje slagroom bij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng goed.
- Spatel de eidooiers door het slagroom-chocolademengsel.
- Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe. Meng goed maar rustig door elkaar met een spatel tot je een homogeen mengsel gekregen hebt.
- Giet het mengsel op de kruidnotenbodempjes in de bakringen en laat de taartjes minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
- Verwijder de bakringen en trek daarna voorzichtig het bakpapier los.
- Druk de kleine kruidnootjes tegen de zijkant van de taartjes.
- Schaaf de resterende 150 g witte chocolade en strooi deze over de taartjes.
Bron recept: gebaseerd op een recept uit Juliette’s Speculoos.
Wat een leuk idee! :)
ReplyDeleteDank je wel Ramona! groetjes Tessa
DeleteHet water loopt me al uit de mond. Morgen maken en proeven natuurlijk!
ReplyDeleteAls je het in een gewone taartvorm maakt, moet je dan dezelfde hoeveelheden aanhouden?
ReplyDeleteHet ligt er natuurlijk aan wat je met een 'gewone' taartvorm bedoeld, maar de hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een ronde taartvorm van 18 centimeter doorsnee en 6 centimeter hoog. Ik zou wel wat extra kruidnoten voor de bodem gebruiken, deze wordt anders wel heel erg dun. Groeten Tessa
DeleteHoelang is deze taart te bewaren en hoe? Kan die in de vriezer?
ReplyDeleteHoi!
DeleteDe taartjes kun je een dag of 3-4 goed houden in de koelkast (mits goed afgedekt natuurlijk). Of het verstandig is om ze in te vriezen weet ik eerlijk gezegd niet, dat zal je zelf mogen uitproberen.
Heel veel groeten,
Tessa
Ik denk dat 1 blaadje gelantine te weinig is. Je had vroeger grotere blaadjes gelantine, dus misschien vermelden gelantine zveel gram. Alles zakte in. Ook 55 gr. boter voor de bodem bleek niet voldoende. Ik heb het recept precies aangehouden.
ReplyDeleteHoi Carla,
DeleteIk gebruik altijd de gelatine van dr. Oetker. Twaalf blaadjes wegen 20 gram, dus 1 blaadje 1,67 g. Wellicht dat ik andere kruidnoten heb gebruikt voor de bodem, maar bij mij was 55 g boter voldoende. Wanneer je de bodempjes maakt kun je meteen al zien of er voldoende boter bij de kruimels zit, als het gewoon een droog mengsel blijft moet er meer bij. Het moet na het mengen al plakken.
Wat betreft de vulling, het kan dat je de slagroom niet stevig genoeg geklopt hebt. Hij moet niet stijf geklopt worden (zoals je zou doen wanneer je er toefjes mee wilt spuiten) want dan is het lastig om de chocolade erdoor te spatelen, maar wel bijna stijf (dus niet meer vloeibaar, maar dik-lobbig). Wanneer de witte chocolade opstijft moet deze voldoende stevigheid aan de taart geven.
Heel veel groeten,
Tessa