Chocolademoussetaart

Chocolademoussetaart
 
 
Een lekker toetje is voor mij altijd de perfecte afsluiter van een gezellig etentje met vrienden of familie. Voor elke gelegenheid is er denk ik wel een passend nagerecht te vinden, maar chocoladetoetjes vallen bij mij en mijn familie altijd in de smaak. Vooral chocolademousse is bij ons een populair dessert.

Het liefst eet ik mijn mousse altijd zo puur mogelijk: dit betekent dat ik vooral pure chocolade in de mousse verwerk en geen extra smaakjes, zoals een likeurtje, koffie of sinaasappel, toevoeg (hoewel ik natuurlijk een lekkere uitzondering gemaakt heb met mijn chocolademoussetaart met hazelnoten). De chocolademousse serveren in eenpersoons-schaaltjes of bakjes is natuurlijk erg handig, maar een chocolademoussetaart op tafel zetten vind ik altijd een veel leuker & feestelijker idee.

Meestal maak ik de chocolademoussetaart van Nigella Lawson (Hoe word ik een goddelijke huisvrouw), maar voor het meest recente familie-etentje besloot ik mijn familie een ander exemplaar voor te schotelen. Het resultaat was zo vreselijk lekker en verrukkelijk decadent dat ik vond dat ik jullie het recept niet mocht onthouden, een paar dagen na het etentje heb ik hem dus opnieuw gemaakt voor deze blogpost.

Wat de taart zo fantastisch maakt is de combinatie van de heerlijke krokante chocolade-koekbodem en de zachte mousse met zijn intense smaak van pure chocolade. Om je vingers bij op te eten, of zoals mijn zus het zei: “Hier mag je mij ’s nachts altijd voor wakker maken”.


Ingrediënten
  • 300 g Oreo koekjes (of andere chocoladekoekjes met een crème-vulling)
  • 100 g boter
  • 500 g pure chocolade, fijngehakt
  • 625 ml slagroom
  • 4 eieren (L), gesplitst
  • 40 g donkere basterdsuiker
  • 2 el glucose
  • 1 tl zonnebloemolie
Extra nodig
Ronde springvorm van 20 centimeter doorsnee en ca. 9 ½ centimeter hoog, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 6 uur wachten

Werkwijze

  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem en zijkant met bakpapier.
  • Maal de Oreo koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en meng deze vervolgens goed door de koekkruimels.
  • Strooi dit mengsel uit in de springvorm. Druk het mengsel goed en gelijkmatig tegen de bodem aan met de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat de bodem glad wordt.
  • Zet de springvorm in de koelkast.
 
  • Klop 375 ml slagroom stijf. Plaats de opgeklopte slagroom tot gebruik in de koelkast.
  • Plaats 400 g fijngehakte pure chocolade samen met 125 ml slagroom in een vuurvaste kom en smelt deze ingrediënten, onder af en toe roeren, au bain-marie tot een egaal mengsel.
  • Haal de kom van de pan en laat het chocolade-mengsel iets afkoelen.
  • Voeg de 4 eidooiers toe en roer tot alles goed gemengd is.
  • Doe de 4 eiwitten in een andere (vetvrije) kom en klop deze op tot ze in zachte pieken blijven staan. Voeg geleidelijk de donkere basterdsuiker toe en blijf kloppen tot de eiwitten dik en glanzend zijn.
  • Haal de opgeklopte slagroom uit de koelkast en spatel deze voorzichtig door het chocolade-mengsel. Spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten door het mengsel, tot alles goed gemengd en egaal bruin is.
  • Giet het mousse-mengsel in de springvorm en strijk het glad. Zet de springvorm 4 tot 5 uur in de koelkast, tot de mousse opgesteven is.
 
  • Meng 125 ml slagroom en de glucose in een steelpan. Plaats de steelpan boven matig vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook.
  • Draai het vuur uit en voeg 100 g fijngehakte pure chocolade toe. Laat het mengsel heel even staan zodat de chocolade de kans krijgt om te smelten en voeg dan de zonnebloemolie toe. Roer goed door tot je een egaal chocolademengsel hebt.
  • Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Giet dit mengsel over de opgesteven chocolademousse in de springvorm en zet de springvorm nog ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de bovenste laag stevig is.
 
  • Verwijder voorzichtig de springvorm en serveer de taart. Om de taart netjes in stukken te snijden gebruik je bij voorkeur een groot broodmes: maak het broodmes warm onder de hete kraan, droog het af met een theedoek en snijd een stukje van de taart. Let wel op dat je snijdt en niet drukt. Na elke keer een stukje te hebben gesneden maak je het mes weer schoon en herhaal je de vorige stappen.



Chocolademoussetaart





Bron recept: Donna Hay Magazine (Issue 74 ~ Apr/May 2014)

Reacties

  1. Wauw! Deze wil ik graag maken, alleen...? Waar kan ik glucose kopen?

    Mvd, Adam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Adam, ik koop mijn glucose altijd online (bij www.deleukstetaartenshop.nl, maar er zullen vast meer webwinkels zijn die het verkopen). De glucose zorgt ervoor dat de ganache zacht blijft (hij stijft wel op, maar wordt niet hard, eerder elastisch). Je kunt deze taart ook maken zonder glucose: maak dan gewoon een chocoladeganache van slagroom en pure chocolade en giet deze over de taart die je daarna in de koelkast zet. Het enige verschil zit 'm dan in de structuur van de ganache, maar qua smaak maakt het niets uit. Succes ermee! Groeten Tessa

      Verwijderen
  2. Dank u wel voor de snelle antwoord. Ik ga hem maken zonder glucose.

    Adam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er super uit! Kun je deze taart ook 's ochtends maken en 's avonds als dessert serveren?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey, kan je de taart ook s'avonds maken om hem dag erna op te eten opeen verjaardagsfeestje? Of best smorgens vroeg eraan beginnen .. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,
      Je kan de taart prima 's avonds maken en een nachtje in de koelkast laten staan. De mousse moet sowieso een aantal uren opstijven in de koelkast.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  5. Hoi, deze ziet er echt superlekker uit en wil ik dit jaar met Kerst eens proberen! Zou het ook kunnen met 250gr pure chocolade + 250 gr melkchocolade? De familie vindt enkel pure chocolade vaak zo straf van smaak :D.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Stefanie,
      Ja dat kan :) hoewel de smaak van de taart dan natuurlijk anders wordt. Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola.
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Verwijderen
    2. Hoi Tessa

      Bedankt voor je snelle reactie! Ik denk dat ik gewoon beide exemplaren eens ga uittesten, heb toch nog voldoende tijd tot het Kerst is :D

      Groetjes
      Stefanie

      Verwijderen

Een reactie posten