Herfsttaart
Het leek gisteren nog even zomer, maar als ik naar de weersverwachtingen kijk wordt het de komende week weer echt herfst. En hoewel ik niet dol ben op regen & kou, kan ik mezelf wel echt op herfstweer verheugen: wanneer buiten de herfststormen rond het huis gieren vind ik het heerlijk om met een grote mok vol dampende thee onder een dekentje op de bank weg te kruipen, terwijl ik mezelf omring met een flinke stapel culinaire lectuur. De afgelopen weken heb ik op deze manier al heel wat uurtjes doorgebracht. Laat het buiten dus maar lekker waaien, ik vermaak me binnenshuis wel.
Een van de bakboeken die ik weer eens van voor tot achter heb doorgebladerd is Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson. Al heel veel inspiratie & verrukkelijke recepten heb ik uit dit boek gehaald, maar deze herfsttaart is altijd aan mijn aandacht ontglipt.
Nigella noemt het een herfstverjaardagstaart (Autumnal Birthday Cake), maar omdat er even geen verjaardagen op de planning stonden en er volgens mij altijd wel goede reden is voor het bakken van een feestelijke taart, besloot ik ‘m toch te maken. Het resultaat was verrukkelijk. De cake, die bomvol ahornsiroop zit, wordt gevuld en geglazuurd met een zijdezachte ahornsiroop-meringue en vervolgens bestrooid met grof gehakte pecannoten, die voor een lekkere bite zorgen. Dankzij de ahornsiroop heeft de taart een fantastische rijke en zoete (bijna karamelachtige) smaak en ruikt hij echt fantastisch. Heerlijk genieten.
Tip: de taart is het lekkerst op de dag dat je hem maakt, de cake kan namelijk wat droog worden en het schuim kan in de taart trekken ~ voor extra smaak kun je de pecannoten roosteren voordat je ze hakt ~ het aanbrengen van het schuim kan voor een hoop geklieder zorgen, maar er is een eenvoudige manier om je taartschaal/plateau schoon te houden. Knip/scheur hiervoor vier repen bakpapier van 8 centimeter breed af en leg deze in een vierkant op de schaal waarop je de taart serveert. Leg hier de taart op en besmeer hem met het schuim. Wanneer je de taart op tafel wilt zetten, trek je de repen papier weg en heb je een schone schaal onder je taart.
Ingrediënten
- 175 g boter, zacht
- 175 g (fijne) rietsuiker
- 3 eieren (L)
- 475 ml ahornsiroop
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 175 ml heet water
- 2 eiwitten (L)
- ¼ tl wijnsteenzuur
- snufje zout
- 1 tl vanille-extract
- 125 g pecannoten
Extra nodig
2 taart/springvormen van 20-21 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 40 minuten oven, 1 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de taart/springvormen in en bekleed ze met bakpapier.
- Klop de zachte boter en 100 g rietsuiker tot een romig en luchtig mengsel.
- Klop er één voor één de 3 eieren doorheen, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- Klop er geleidelijk 350 ml ahornsiroop door heen.
- Spatel er ten slotte afwisselend het zelfrijzend bakmeel en het hete water door, tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag in de twee taart/springvormen en bak de cakes ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn, of tot de caketester die je erin steekt er schoon uit komt.
- Laat de twee cakes in de vorm op een rooster 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Laat ze volledig afkoelen.
- Doe de 2 eiwitten, 75 g rietsuiker, het wijnsteenzuur, het zout en 125 ml ahornsiroop in een vuurvaste kom.
- Klop de ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer ongeveer 5 tot 7 minuten, tot de eiwitten in pieken rechtop blijven staan.
- Haal de vuurvaste kom van de pan af en klop er het vanille-extract door. Klop nog een paar minuten door.
- Leg een cake op een groot bord of taartschaal/plateau en besmeer het met een flinke laag schuim. Leg de andere cake er bovenop en bestrijk de boven- en zijkant met het overgebleven schuim.
- Hak de pecannoten grof en strooi ze op de taart en druk ze tegen de zijkant.
Hallo Tessa,
BeantwoordenVerwijderenIn dit recept is wijnsteenzuur nodig, ik weet niet precies wat het is.
Ik heb nu wijnsteenbakpoeder gevonden maar of je dit bedoeld voor in het eiwitschuim?
Soms staat er in een recept zuiveringszout en bakpoeder, dat is eigenlijk ook waar de wijnsteenbakpoeder uit bestaat dacht ik kan ik dat dan gebruiken of heb ik alles los nodig?
Overigens heerlijke recepten!!
Hoi Eva,
VerwijderenOok ik moet soms even goed kijken wat ik nu nodig heb voor mijn baksels: wijnsteenzuur, wijnsteenbakpoeder, wijnsteenzuurbakpoeder, zuiveringszout of bakpoeder. Het lijkt allemaal op elkaar, maar het zijn toch echt verschillende ingrediënten (op het internet zijn er voldoende sites die een poging doen het verschil uit te leggen). Naar wat ik begrepen heb zorgen de bakpoeders er in ieder geval voor dat het gebak luchtig wordt en het wijnsteenzuur dat je het eiwitschuim kunt stabiliseren. Het is nogal prijzig om het allemaal te kopen (vooral omdat je vaak maar kleine hoeveelheden nodig hebt), dus als je geen wijnsteenzuur hebt zou ik je willen adviseren azijn als vervanger te gebruiken.
Groetjes,
Tessa
ik vind dit dessert vooral bij de koffie
BeantwoordenVerwijderen