Mokka-hazelnootschuim ijstaart

Mokka-hazelnootschuim ijstaart
 
 

Deze maand doe ik voor de eerste keer mee met de foodblogswap. Bij deze swap kookt of bakt iedere deelnemer een recept van het blog van een andere foodblogger en schrijft hierover een post op zijn of haar eigen blog. Het idee is heel simpel en erg leuk & lekker, want het is absoluut geen straf om te neuzen tussen al die heerlijke recepten van collega foodbloggers.

Ik mocht deze keer iets maken van het blog van Mirne, Season with love. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Mirne’s blog nog niet kende, maar daarvoor is de foodblogswap (denk ik) dan ook (onder andere) bedoeld: je neemt een keer de tijd om eens goed naar een andere site te kijken. Dit werkt echt zeer inspirerend kan ik je zeggen. Het kiezen van een gerecht was nog niet zo makkelijk, want er staan veel verschillende lekkere zoete baksels op haar blog.

Er sprongen uiteindelijk twee recepten uit: de broodpudding met frambozen en de schuim-ijstaart. Zoals je ziet heb ik voor de schuim-ijstaart gekozen. Deze keuze werd voornamelijk door de weersomstandigheden bepaald, want de tropisch warme temperaturen van twee weken geleden vroegen gewoon om een koude lekkernij. Deze temperaturen (en de hoge luchtvochtigheid) zorgde er overigens wel voor dat het maken van de taart in eerste instantie mislukte: ik kreeg de eiwitten niet goed stijf geklopt. Gelukkig ging het bij de tweede poging wel goed.

Omdat het bij de foodblogswap niet de bedoeling is dat je letterlijk het recept van het aan jou toegewezen blog overneemt, heb ik een aantal dingetjes veranderd. Mijn liefde voor nougatine én zoetigheden met koffiesmaak hebben ervoor gezorgd dat ik het ijs verrijkt heb met een scheutje sterke koffie en de koffie-meringue met wat nougatine. Het resultaat is echt fantastisch, het is een ideaal & verrukkelijk zomers dessert geworden. Op de knapperige en luchtige koffie-meringue bodem ligt een heerlijke koude, romige & zachte koffie-ijslaag met stukjes koffie-nougatine-meringue. Deze ijslaag wordt bedekt met een lekkere knapperige laag nougatine. Om van te smullen! Het is wel even wat werk om de taart te maken, maar het is de moeite zeer zeker waard.

Tip: je kunt de taart uit de vriezer zo’n 20 minuten op temperatuur laten komen voordat je hem eet, maar ook ijskoud uit de vriezer smaakt hij geweldig (je moet je gebaksvorkje dan wel even als een koevoet gebruiken).


  • Ingrediënten
  • 250 g hazelnoten
  • 355 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 el druivensuiker
  • 1 el citroensap
  • 5 eiwitten (L)
  • ¾ tl wijnsteenzuur
  • 295 g fijne kristalsuiker
  • 4 ½ el oploskoffie
  • 750 ml slagroom

Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, keukenmachine, spuitzak met rond spuitmondje, springvorm van 26 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
75 minuten bereiding, 2 ½ uur oven, minstens 5 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat 250 g witte hazelnoten in ongeveer 10 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de hazelnoten afkoelen.
 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Meng in een koekenpan met dikke bodem 250 g kristalsuiker, het vanillemerg en 1 eetlepel druivensuiker.
  • Voeg aan 1 eetlepel citroensap zoveel water toe tot je 100 ml vocht hebt. Roer dit vocht door de suiker en breng het geheel met een houten lepel al roerende, op een matig vuur aan de kook.
  • Blijf roeren tot de suiker gesmolten is en lichtbruin kleurt (karamelliseren). Neem dan direct de pan van het vuur.
  • Meng de hazelnoten door de hete karamel en giet dit op een vel bakpapier. Strijk het met een mes in een zo dun mogelijke laag uit. Laat het koud en hard worden.
  • Breek de praliné in stukken en maal deze in een keukenmachine tot kleine stukjes. Zet de nougatine apart.
 
  • Verwarm de oven voor op 125°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken op het bakpapier een cirkel van 26 centimeter doorsnee.
  • Klop 3 eiwitten met ½ tl wijnsteenzuur in een vetvrije kom tot het eiwit zachte pieken vormt.
  • Klop er dan lepel voor lepel 175 g fijne kristalsuiker door. Blijf kloppen tot het schuim stijf en glanzend is.
  • Strooi er 2 eetlepels oploskoffie boven en spatel dit voorzichtig door het schuim, tot koffie en schuim goed gemengd zijn.
  • Vul een spuitzak met rond spuitmondje met het koffieschuim. Spuit het schuim in spiraalvorm (van binnen naar buiten) in de getekende cirkel op het bakpapier, zodat het een taartbodem vormt.
  • Plaats de bakplaat voor ongeveer 1 1/2 uur in de oven. Het schuim moet stevig aan de buitenzijde zijn, maar nog zacht en chewy aan de binnenzijde.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat het schuim afkoelen.
 
  • Bekleed ondertussen een tweede bakplaat met bakpapier.
  • Klop 2 eiwitten met ¼ tl wijnsteenzuur in een vetvrije kom tot het eiwit zachte pieken vormt.
  • Klop er dan lepel voor lepel 120 g fijne kristalsuiker door. Blijf kloppen tot het schuim stijf en glanzend is.
  • Strooi er 1 ½ eetlepel oploskoffie en 70 g van de nougatine boven. Spatel dit voorzichtig door het schuim, tot alles goed gemengd is.
  • Vul een spuitzak met rond spuitmondje met het schuim en spuit toefjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Plaats de bakplaat voor ongeveer 1 uur in de oven (ook op 125°C).
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de schuimpjes afkoelen.
 
  • Los 1 eetlepel oploskoffie op in 1 eetlepel kokend water. Laat koud worden.
  • Trek voorzichtig het bakpapier van het afgekoelde koffieschuim af.
  • Leg de plak koffieschuim in de springvorm. Als de plak door het bakken iets groter dan 26 centimeter in doorsnee is geworden, snijd hem dan passend met een scherp mesje.
  • Verkruimel de hazelnootschuimpjes.
  • Klop de slagroom met 105 g kristalsuiker stijf. Giet de afgekoelde koffie bij de slagroom en klop even goed door tot de slagroom en koffie goed zijn vermengd.
  • Spatel de verkruimelde hazelnootschuimpjes voorzichtig door de slagroom, tot ze goed verdeeld zijn.
  • Schep het slagroom mengsel in de springvorm en strijk glad.
  • Strooi de overgebleven nougatine over de taart en zet de taart minstens 4 uur, maar liever een hele nacht, in de vriezer. 



Comments

Post a Comment