Chocolade-aardbeienpavlova
Begin vorige maand vierde mijn zus haar verjaardag en natuurlijk mocht ik voor het gebak zorgen. In de keuze voor dit gebak was ik voor het grootste deel vrij, dus besloot ik op mijn blog maar eens te speuren naar feestelijke recepten. Nadat ik wat lekkere taarten had uitgekozen viel mijn oog op de blogtekst bij het recept van ‘schuimkorfjes met fruit’ (6 januari 2013). Hierin schrijf ik dat ik altijd al eens een pavlova heb willen maken, maar dat mijn proefpanel en ik inmiddels zo’n grote fans zijn van de schuimkorfjes (mini-pavlova’s) dat dit dessert maar even moet wachten...
En dan vraag je jezelf ineens af waar de tijd gebleven is, want we zijn inmiddels ruim een jaar verder en ik heb nog steeds geen pavlova gemaakt. De hoogste tijd dus om deze lang gekoesterde wens te vervullen.
De keuze was snel gemaakt: de chocolade pavlova van Nigella Lawson (Voor altijd zomer). Een pavlova waar je als chocoladeliefhebster geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. Het maken was helaas nog niet zo makkelijk, zeg maar gerust een klein drama, want mijn mengkom bleek net niet groot genoeg om er 6 grote eiwitten goed in stijf te kloppen. Na twee mislukte pogingen besloot ik om het recept in tweeën te verdelen (en dus twee keer drie eiwitten stijf te kloppen).
Het resultaat is een fantastische pavlova die echt heerlijk rijk van smaak is. De combinatie van een chocolade meringue, die krokant & knapperig aan de buitenzijde en zacht & marshmallow-achtig aan de binnenzijde is, met een wolk van licht gezoete slagroom en een berg frisse verse aardbeien is onweerstaanbaar lekker. Hemels gewoon. Het is het perfecte zomerse dessert. Het zal nu zeker geen jaar meer duren voordat ik hem nog een keer maak.
Tip: in plaats van aardbeien kun je ook frambozen gebruiken ~ wanneer je er voor kiest om twee kleinere meringues te maken en deze op elkaar te stapelen, zorg er dan voor dat beide meringues (ongeveer) even groot zijn. Teken op het bakpapier twee cirkels met dezelfde diameter en verdeel binnen deze cirkels het schuim.
Ingrediënten
- 6 eiwitten (L)
- 300 g fijne kristalsuiker
- 3 el cacaopoeder, gezeefd
- 1 tl balsamico of rode wijnazijn
- 50 g pure chocolade, heel fijn gehakt
- 45 g pure chocolade
- 500 ml slagroom
- 3 el kristalsuiker
- 650 g aardbeien
Extra nodig
Een met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 75 minuten oven, 2 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderzijde). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de eiwitten eerst stijf tot ze in zijdeachtige pieken blijven staan en klop er vervolgens lepel voor lepel de suiker door, tot het schuim stijf en glanzend is.
- Strooi er de cacao en fijngehakte chocolade over en besprenkel het schuim vervolgens met de azijn.
- Spatel alles voorzichtig door elkaar tot cacao en schuim goed gemengd zijn.
- Schep het schuim in een berg met een doorsnede van ongeveer 22 centimeter op het bakpapier op de bakplaat en strijk de bovenkant een beetje glad.
- Zet de meringue in de oven, verlaag de temperatuur tot 140°C en laat de meringue ongeveer 1 uur en een kwartier in de oven staan. Open de ovendeur gedurende de baktijd niet.
- De meringue is klaar wanneer de randen er krokant uit zien en zich hier en daar de eerste barstjes beginnen te vertonen. De bovenkant zal mooi droog zijn, maar als je aan de onderkant drukt merkt je dat de binnenkant nog zacht/taai schuimig is.
- Zet de oven uit, zet de deur op een kleine kier en laat de plak chocolade meringue helemaal afkoelen.
- Leg de meringue op een groot plat bord.
- Klop de slagroom stijf met 3 eetlepels kristalsuiker.
- Schep de room in een dikke laag op de meringue en leg er de aardbeien op.
- Rasp 45 g pure chocolade (of gebruik een dunschiller) en strooi dit over de aardbeien.
Comments
Post a Comment