Koffieschuimpjes met mokkacrème
Schuimpjes. Als kind was ik er al dol op en nog steeds is het één van de vele zoete lekkernijen waar ik moeilijk van af kan blijven. Ze zijn licht & luchtig, hebben een knapperige buitenkant, een zachte binnenkant en ze smelten in je mond. Het is echt een fantastische kleine traktatie. En sinds bij mij het bakvirus heeft toegeslagen, verschijnen de zelfgemaakte schuimpjes met enige regelmaat op tafel.
Ze zijn niet alleen makkelijk om te maken, maar ook de ingrediënten heb ik altijd in huis. Het enige wat je namelijk nodig hebt voor het basisrecept zijn eiwitten en suiker. Dus ook wanneer ik voor een recept enkel eidooiers gebruik, maak ik vaak nog snel wat schuimpjes van de overgebleven eiwitten. Het leuke aan schuimpjes is dat je er zoveel verschillende kanten mee uit kunt: je kan ze naar keuze vullen, versieren of een smaakje of kleurtje geven.
De variant die ik nu gemaakt heb, heeft een heerlijke koffiesmaak (die niet al te overheersend aanwezig is) en een vulling van mokkacrème en romige mascarpone. Een verrukkelijke combinatie. Natuurlijk is het lekker om in je eentje van deze zoete lekkernij te snoepen, maar omdat je een flinke hoeveelheid schuimpjes uit dit recept kunt halen, kun je er ook heel veel mensen blij mee maken.
Tip: als je geen zin hebt om 40 tot 50 schuimpjes apart te besmeren, kun je ook 100 g mascarpone onder de mokkacrème mengen en dit met een spuitzak op de schuimpjes spuiten. Zorg er wel voor dat de schuimpjes echt helemaal koud zijn, anders zwemt de vulling weg. Wanneer je niet van mascarpone houdt kun je dit weglaten, de schuimpjes smaken namelijk ook zonder mascarpone verrukkelijk. De schuimpjes (zonder vulling) kunnen een paar dagen van tevoren gemaakt worden, mits je ze koel en droog bewaard.
Ingrediënten
- 185 g fijne kristalsuiker
- ½ el oploskoffie
- 1 eiwit (L)
- 1 tl witte wijnazijn
- 2 tl maïzena
- 150 g pure chocolade, gesmolten
- 65 g boter
- 100 g hazelnootpasta
- 1 tl koffie-extract
- mascarpone
Extra nodig
bakpapier, twee bakplaten, spuitzak met rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 95 minuten oven, 1 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 100°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Meng de fijne kristalsuiker met de oploskoffie. Doe de suiker vervolgens samen met 2 eetlepels water in een steelpannetje. Los de suiker op laag vuur, onder af en toe roeren, op.
- Doe ondertussen het eiwit, de witte wijnazijn en de maizena in een kom en klop dit mengsel tot schuim.
- Breng de gesmolten suiker in het steelpannetje aan de kook en kook enkele minuten door.
- Giet de suikersiroop in een dun straaltje bij het eiwitschuim en klop het eiwitschuim met de mixer op de hoogste stand koud. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Schep het koude eiwitschuim in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit 40-50 kleine rozetten of ronde dopjes op de bakplaten, op ongeveer 2 centimeter van elkaar.
- Bak de koffieschuimpjes 35 minuten, zet dan de oven uit en laat de schuimpjes nog 1 uur in de dichte oven drogen.
- Laat de schuimpjes helemaal koud worden.
- Doe de chocolade, boter, hazelnootpasta en koffie-extract in een kom en klop dit mengsel met een mixer dik en glanzend.
- Bestrijk telkens een schuimpje met mokkacrème en een ander met mascarpone. Plak beide schuimpjes tegen elkaar.
Bron recept: Delicious. Hét Bakboek!
Reacties
Een reactie posten