Simpele koekjes met karamel- & vanillevulling
Afgelopen zomer heb ik een nieuwe verslavende traktatie ontdekt: dulce de leche. Deze karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk is een hemels lekker goedje waar ik geen genoeg van kan krijgen. Ik heb dan inmiddels ook een lange to-do lijst gemaakt met daarop allerlei recepten waarin dulce de leche gebruikt wordt. Als ik alleen al aan deze lijst denk begin ik spontaan te watertanden. Omdat ik de karamelpasta al eerder gebruikt heb in taartjes, cupcakes en soesjes, vond ik het eens tijd voor koekjes.
Het zijn eenvoudige boterkoekjes geworden, met een heerlijk vleugje vanille eraan toegevoegd. Ze zijn lekker knapperig en hebben dankzij de karamelvulling een heerlijke ‘chewiness’. Echt onweerstaanbaar lekker. En omdat ik ook groot liefhebber ben van vanille, heb ik voor de koekjes ook een vanillevulling gemaakt.
De inspiratie voor deze kleine lekkernijen komt uit het schitterende boek Van de Bakker van Leanne Kitchen.
Tip: denk eraan dat de vulling er aan de zijkanten van de koekjes uit kan lopen. Spreid de vulling dus niet helemaal uit tot aan de rand van de koekjes. Ik heb zelf voor een rond gekarteld uitsteekvormpje gekozen, maar je kunt natuurlijk elke gewenste vorm gebruiken.
Ingrediënten
- 125 g zachte boter
- 115 g fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 1 ei
- ½ tl vanille-extract
- 125 g bloem
- 125 g zelfrijzend bakmeel
Extra nodig
Ronde (gekartelde) uitsteker van ongeveer 4,5 centimeter doorsnede, huishoudfolie, twee bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 17 minuten oven, 20 minuten wachten
Werkwijze
- Bekleed de twee bakplaten met bakpapier.
- Klop 125 g zachte boter en de fijne kristalsuiker met een mixer tot een romig mengsel.
- Voeg het zout, het ei en het vanille-extract toe en klop verder tot er een glad mengsel ontstaat.
- Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel boven de kom en kneed kort tot een glad en zacht deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast te rusten.
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
- Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg hierop uit tot een dikte van ca. 4 mm.
- Steek met een rond gekarteld vormpje koekjes uit en leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes in ca. 17 minuten licht-goudbruin.
- Laat de koekjes even liggen op de bakplaat voor je ze op een rooster volledig laat afkoelen. Maak een vulling naar keuze.
Karamelvulling
- Smelt 30 g boter, 95 g bruine basterdsuiker en 160 ml zoete gecondenseerde melk in een steelpan.
- Breng het mengsel aan de kook een laat het een paar minuten koken of tot het indikt.
- Laat het mengsel iets afkoelen en bestrijk de helft van de koekjes met de vulling. Pas op, want het mengsel kan nog warm/heet aanvoelen.
- Leg een tweede koekje op het eerste en druk deze licht aan.
- Laat de vulling helemaal koud worden voordat je de koekjes eet.
Vanillevulling
- Zeef 150 g poedersuiker in een kom. Voeg hier 25 g zachte boter, ½ theelepel vanille-extract en 1 eetlepel kokend water aan toe.
- Roer alle ingrediënten door elkaar tot een klontvrij mengsel. Het mengsel moet redelijk dik worden, zodat het niet uitloopt als je het tussen de koekjes smeert. Als het mengsel te dun is, voeg dan nog wat gezeefde poedersuiker toe.
- Bestrijk de helft van de afgekoelde koekjes met de vulling. Leg hier een tweede koekjes bovenop en druk deze licht aan.
- Laat de vulling even opstijven.
Reacties
Een reactie posten