Honing-perentaart
En dan is hét moment daar. Weerman Gerrit Hiemstra die op de teevee het
zomerweer kort samenvat en aankondigt dat zondag 1 september (vandaag
dus) de meteorologische herfst begint. Toch even slikken. Begrijp me
niet verkeerd: ik hou van de herfst, maar de zomer is toch ook een
heerlijk seizoen.
Er gaat in de zomerperiode niets boven het heerlijke genieten van mijn ontbijtje in de warme morgenzon en het kopen van verse aardbeien bij de boer, iets waar ik nu weer een paar maanden mee moet wachten. Ook lijken veel mensen vrolijker in de zomermaanden. Nog heel even en het gezeur en gemopper over het herfstweer barst weer los en dan zijn al die vrolijke gezichten verdwenen.
Het eerste herfstblad heb ik eerder deze week al opgepakt. Ik draaide het om in mijn hand en keek naar de metamorfose die het had ondergaan: schitterend al die warme kleuren. De gedachte aan warme wollen truien & sokken en de heerlijke geuren van stoofpotjes en (veel) vers appelgebak kwamen meteen in mijn herinnering naar boven. En dat de herfst eraan komt betekent ook dat het herfstfruit binnenkort weer volop verkrijgbaar is. Onweerstaanbaar lekker al die bramen, pruimen en natuurlijk peren.
Deze fantastische honing-perentaart is zeker een echte herfst-knaller, hoewel hij in andere seizoenen natuurlijk ook zeer verleidelijk is. Al mijn favoriete herfst-smaken zitten erin verwerkt: kaneel, zachte peer en heerlijk zoete honing. Echt, die verrukkelijke smaak van een partje op de tong smeltende peer die doordrenkt is met honing: een genoegen dat je jezelf gewoonweg niet mag ontzeggen. Dus bak deze taart, je zult er geen spijt van krijgen. Het originele recept komt uit één van mijn favoriete bakboeken, The Hummingbird Bakery. Cake Days.
Tip: gebruik peren die rijp zijn, maar stevig. Bak de peren niet te lang, want dan worden ze te zacht en papperig. Ik heb de taart versierd met marsepein, maar je kunt de taart ook garneren met bijvoorbeeld gesuikerde vruchten. Klop hiervoor 1-2 eiwitten schuimig in een kom. Zet een tweede kom klaar met een flinke hoeveelheid fijne kristalsuiker. Bedek de vruchten die je wilt gebruiken goed met het eiwit. Rol of druk ze dan in de suiker, zodat ze er helemaal mee bedekt raken. Leg de gesuikerde vruchten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze een nacht drogen voordat je er de taart mee garneert.
Er gaat in de zomerperiode niets boven het heerlijke genieten van mijn ontbijtje in de warme morgenzon en het kopen van verse aardbeien bij de boer, iets waar ik nu weer een paar maanden mee moet wachten. Ook lijken veel mensen vrolijker in de zomermaanden. Nog heel even en het gezeur en gemopper over het herfstweer barst weer los en dan zijn al die vrolijke gezichten verdwenen.
Het eerste herfstblad heb ik eerder deze week al opgepakt. Ik draaide het om in mijn hand en keek naar de metamorfose die het had ondergaan: schitterend al die warme kleuren. De gedachte aan warme wollen truien & sokken en de heerlijke geuren van stoofpotjes en (veel) vers appelgebak kwamen meteen in mijn herinnering naar boven. En dat de herfst eraan komt betekent ook dat het herfstfruit binnenkort weer volop verkrijgbaar is. Onweerstaanbaar lekker al die bramen, pruimen en natuurlijk peren.
Deze fantastische honing-perentaart is zeker een echte herfst-knaller, hoewel hij in andere seizoenen natuurlijk ook zeer verleidelijk is. Al mijn favoriete herfst-smaken zitten erin verwerkt: kaneel, zachte peer en heerlijk zoete honing. Echt, die verrukkelijke smaak van een partje op de tong smeltende peer die doordrenkt is met honing: een genoegen dat je jezelf gewoonweg niet mag ontzeggen. Dus bak deze taart, je zult er geen spijt van krijgen. Het originele recept komt uit één van mijn favoriete bakboeken, The Hummingbird Bakery. Cake Days.
Tip: gebruik peren die rijp zijn, maar stevig. Bak de peren niet te lang, want dan worden ze te zacht en papperig. Ik heb de taart versierd met marsepein, maar je kunt de taart ook garneren met bijvoorbeeld gesuikerde vruchten. Klop hiervoor 1-2 eiwitten schuimig in een kom. Zet een tweede kom klaar met een flinke hoeveelheid fijne kristalsuiker. Bedek de vruchten die je wilt gebruiken goed met het eiwit. Rol of druk ze dan in de suiker, zodat ze er helemaal mee bedekt raken. Leg de gesuikerde vruchten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze een nacht drogen voordat je er de taart mee garneert.
Ingrediënten
- 3 peren
- 140 g boter
- 240 g vloeibare honing
- 160 g fijne kristalsuiker
- 4 eieren (L)
- 40 g lichtbruine basterdsuiker
- 120 ml karnemelk
- 120 ml zonnebloemolie
- 1 tl geraspte citroenschil
- 280 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 1 tl zuiveringszout
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
- 600 g poedersuiker
- 300 g roomkaas
Extra nodig
Vier ingevette springvormen van 20 centimeter doorsnee met bakpapier op de bodem
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, ca. 30 minuten oven, 30 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd elke peer dan in de lengte in 12 partjes.
- Doe 20 g boter, 60 g vloeibare honing en 40 g fijne kristalsuiker in een pan en smelt ze op laag vuur.
- Voeg de partjes peer toe en bak ze tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen terwijl je het beslag maakt.
- Klop de eieren, 120 g fijne kristalsuiker de basterdsuiker tot een licht en romig mengsel.
- Meng in een kom de karnemelk, 120 g vloeibare honing, de zonnebloemolie en de citroenrasp. Klop dit vloeibare mengsel op lage snelheid door het eimengsel.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout, het kaneel en het zout in een kom en klop ze op matige snelheid door het karnemelkbeslag tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Verdeel het beslag over de vier springvormen. Leg steeds negen partjes peer in een cirkel op het beslag. Probeer de partjes op gelijke afstand van elkaar te leggen.
- Bak de cakes ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn en terugveren als je ze licht indrukt.
- Laat de cakes volledig koud worden op een rooster.
- Klop 120 g zachte boter met de poedersuiker tot een korrelig mengsel waar geen klontjes boter in zitten.
- Voeg de roomkaas en 60 g vloeibare honing toe en klop ze er op lage snelheid door.
- Klop het glazuur dan op matige snelheid licht en romig.
- Leg een afgekoelde cake op een bord en bestrijk deze met een laagje honingglazuur. Leg er een tweede cake op en spreid ook daar honingglazuur over uit.
- Herhaal dit met de derde cake, leg daar de vierde op en bedek de zij- en bovenkant van de taart met glazuur tot er geen cake meer zichtbaar is.
- Garneer de taart naar wens of bestuif hem eventueel met wat kaneel.
Reacties
Een reactie posten