Pruimencake

Pruimencake
 
 
“Jantje zag eens pruimen hangen, O! als eieren zo groot. 't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, Schoon zijn vader 't hem verbood.”
 
Aan het einde van dit zeer bekende oud-Hollandse versje komt het allemaal goed voor Jantje, hij krijgt namelijk zijn hoed vol met pruimen. Ik zal niet ontkennen dat ik eigenlijk wel jaloers op Jantje ben. Wat een genot moet het zijn om door je eigen tuin te kunnen lopen en heerlijk vers fruit te kunnen plukken. Of in het geval van Jantje: je iemand hebt die het fruit voor je uit de boom wil schudden.

Jammer genoeg heb ik zelf geen pruimenboom (of andere fruitboom) in de tuin staan, dus genieten van pruimen uit eigen tuin zit er niet in. Gelukkig ken ik mensen in ons dorp die dit jaar wel een mooie pruimen-oogst hadden binnengehaald en die deze graag wilden delen.

Hoewel pruimen natuurlijk heerlijk zijn om zo uit de hand te eten, zijn ze ook goed te verwerken in allerlei gerechten. Ik heb al eerder een pruimencrumble gemaakt, dus werd het deze keer een pruimencake. Het recept (oorspronkelijk van Tessa Kiros) is heel eenvoudig, maar het resultaat is fantastisch. De cake is heerlijk luchtig met een krokant laagje er bovenop en de pruimen geven de cake een heerlijke zachte en zoetzure smaak.

Tip: alle soorten pruimen zijn geschikt voor dit recept. Kies pruimen die rijp en geurig zijn, maar zorg ervoor dat ze niet té rijp (overrijp) zijn, anders verliezen ze hun lekkere smaak en gaan ze stuk tijdens het bakken. De cake kun je na het bakken eventueel nog bestrooien met wat poedersuiker.


Ingrediënten
  • 10-12 (ca. 500-600 gram) rijpe pruimen
  • 250 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 150 g boter, ongezouten
  • 3 eieren (L)
  • 150 g kristalsuiker + extra voor het bestrooien
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml volle melk
Extra nodig 
Een ronde springvorm van 20-22 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 60-70 minuten oven, 20 minuten wachten 
 
Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer dit goed door elkaar met een garde.
  • Doe de boter in een steelpan en laat het op een laag vuur smelten.
  • Was ondertussen de pruimen en dep ze daarna droog. Halveer ze vervolgens en verwijder de pit.
  • Klop in een kom de eieren met de kristalsuiker en het vanille-extract met een mixer tot een schuimig mengsel.
  • Roer in delen het bloemmengsel door het eiermengsel (gebruik dus niet de mixer). Blijf roeren tot alle bloem is opgenomen.
  • Roer er vervolgens de gesmolten boter en de melk doorheen. Blijf roeren tot je een homogeen en egaal mengsel verkregen hebt.
  • Giet een dun laagje van het beslag in de springvorm. Leg hier ongeveer driekwart van de pruimen op.
  • Giet de rest van het beslag in de vorm. Leg hierop de overgebleven pruimen en druk ze lichtjes aan.
  • Strooi een dun laagje suiker over de taart (en eventueel wat extra suiker in de holtes van de pruimen) en plaats hem in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bak de taart in ongeveer 60-70 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
 
 

Reacties