Browniekommetjes
Nigella Lawson: dé kookgodin uit Engeland. Al haar boeken prijken in mijn boekenkast en haar gerechten verschijnen regelmatig bij mij op tafel. En hoewel ik haar aanbid, drijft ze mij soms ook tot wanhoop. In een aantal van haar recepten gebruikt ze namelijk ingrediënten die hier zeer moeilijk verkrijgbaar zijn.
Maar het kan nog “erger”: voor dit recept voor browniekommetjes vraagt Nigella om een bakvorm (‘6 cavity dessert shell pan’) die ik hier in Nederland nog niet heb weten te vinden.* Uitermate frustrerend en niet echt publieksvriendelijk. Gelukkig kon ik hem wel in het buitenland bestellen. Dus toen mijn pakketje een maand geleden arriveerde, ben ik meteen dolgelukkig in mijn keuken aan de slag gegaan.
En het resultaat was geweldig. Deze schattige browniekommetjes zijn niet alleen verslavend lekker, maar ook super snel en makkelijk om te maken. Ze zijn perfect als een bijzonder dessert of als verrassing bij de high tea. Je kunt de kommetjes vullen waarmee je maar wilt, zoals aardbeien met slagroom, een ijssoort & saus naar keuze of bijvoorbeeld een hazelnoot- of chocolademousse. De mogelijkheden en combinaties zijn bijna eindeloos. Ook met het kommetje kun je variëren, je kunt het namelijk maken van wat voor cake je ook maar wilt.
Tip: Je kunt de kommetjes tot 1 dag van tevoren bakken en ze, met vetvrij papier ertussen, in een luchtdichte verpakking stoppen. Je kunt de kommetjes ook met laagjes vetvrij papier ertussen in een luchtdichte verpakking tot 2 maanden in de vriezer bewaren. Laat ze in 3-4 uur op een metalen rooster bij kamertemperatuur ontdooien. Als je ze warm wilt serveren, verwarm ze dan in een warme oven 5-8 minuten.
*(Aanvulling 09-07-2013: Dankzij een anonieme tip weet ik nu dat de bakvorm verkrijgbaar is bij deleukstetaartenshop.nl, http://www.deleukstetaartenshop.nl/wilton-dessert-shell-pan-6)
Ingrediënten
- 125 g ongezouten boter, zacht
- 125 g fijne kristalsuiker
- 25 g Nesquik
- 20 g cacaopoeder
- 125 ml kokend water
- 125 ml karnemelk
- 1 ei (L)
- 1 tl vanille-extract
- 150 g bloem, gezeefd
- ½ tl zuiveringszout
Extra nodig
Een ingevette ‘6 cavity dessert shell pan’
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 16 minuten oven, 15 minuten wachten
Werkwijze
- Verhit de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Laat de boter smelten in een ruime pan op laag vuur en roer er met een houten lepel de suiker door tot die is opgelost. Haal de pan van het vuur.
- Doe de Nesquik en het cacaopoeder in een mok of maatbeker en maak ze aan door er geleidelijk het kokende water door te kloppen.
- Giet deze vloeistof in de warme pan met boter en suiker en roer alles met een houten lepel door elkaar. Laat het mengsel wat afkoelen.
- Doe de karnemelk, het ei en het vanille-extract in de leeggegoten mok of maatbeker (je hoeft hem niet af te wassen) en klop alles goed door elkaar. Roer vervolgens dit mengsel door de inhoud van de pan.
- Klop er ten slotte de bloem en de dubbelkoolzure soda door.
- Vul met een opschep- of soeplepel de holtes in de bakplaat. Je hebt genoeg beslag om ze voor driekwart te vullen.
- Zet de plaat ongeveer 16 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de browniekommetjes klaar zijn, voelen ze zacht en veerkrachtig aan als je erop drukt.
- Zet de plaat 5 minuten op een metalen rooster voordat je ze lost.
- Vul de kommetjes als ze nog een beetje warm zijn of als ze helemaal zijn afgekoeld, net zoals je wilt.
Linksboven: Chocolademousse met witte chocoladeschilfers; Bovenste rij in het midden: Vanilleroomijs met aardbeiensaus; Rechtsboven: Hazelnootmousse met chocoladesaus; Linksonder: Stracciatella-ijs met chocoladesaus; Onderste rij in het midden: Aardbeien met slagroom; Rechtsonder: Leeg kommetje
Misschien een tip voor degenen die de bakvorm nog willen kopen: hij is te koop bij deleukstetaartenshop.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip! Dit is echt goed nieuws.
Verwijderengroetjes Tessa