Lange vingers
In heel veel recepten wordt er gebruik gemaakt van lange vingers, zoals bij zelfgemaakte tiramisu of trifle of bijvoorbeeld als versiering op een taart of pudding. Het is dan natuurlijk erg makkelijk om naar de supermarkt te gaan en een pak met deze langwerpige luchtige koekjes te kopen. Maar zelf lange vingers maken is met dit recept van Cees Holtkamp (Koekje) werkelijk een fluitje van een cent.
En zoals zo vaak smaakt zelfgemaakt vele malen beter dan het fabrieksproduct. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat ik aangenaam & blij verrast was dat ze ook écht naar lange vingers smaken: ze vielen dan ook erg in de smaak bij mijn proefpanel.
Tip: je kunt de koekjes eenvoudig groter of kleiner maken door een grotere/kleinere spuitmond te gebruiken of langere/kortere staafjes op de met bakpapier beklede bakplaat te spuiten. Wanneer je ze in een goed afgesloten koektrommel bewaart, behouden ze zeker een week of drie hun lekkere smaak.
Ingrediënten
- 3 eieren (L)
- 90 g fijne kristalsuiker
- 80 g patentbloem, gezeefd
- 10 g custardpoeder, gezeefd
- mespuntje zout
- kristalsuiker om te bestrooien
Extra nodig
Spuitzak met een gladde spuitmond van 1 centimeter doorsnee, een met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 15 minuten oven, 15 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Splits de eieren.
- Klop de eidooiers samen met 40 g fijne kristalsuiker romig.
- Klop in een andere kom de eiwitten met een mespuntje zout stijf. Voeg geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker toe.
- Spatel het dooiermengsel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten, probeer hierbij de luchtigheid te behouden.
- Spatel de patentbloem en de custardpoeder voorzichtig door het eimengsel. Raak met de spatel ook de bodem van de kom, zodat alles goed gemengd wordt.
- Vul de spuitzak met het beslag en spuit staafjes van ongeveer 8 centimeter lang op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Strooi wat kristalsuiker over de staafjes en bak de koekjes ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Ik ga dat recept proberen. Dankjewel.
ReplyDelete