Chocoladetaart met honing

Chocoladetaart met honing

‘The only reason for being a bee that I know of is to make honey… And the only reason for making honey is so I can eat it’
Winnie de Poeh
 
Als je ooit een tekenfilm van Winnie de Poeh gezien hebt of de boeken van A.A. Milne gelezen hebt, dan herinner je je vast wel dat die kleine gele beer slechts hunkerde naar één ding: honing. En ik kan hem geen ongelijk geven, want deze zoete lekkernij is echt onweerstaanbaar. Dus toen ik dit recept voor chocoladetaart met honing in het boek Feest van Nigella Lawson tegenkwam, maakte mijn chocoholic-hart een sprongetje. Chocolade en honing: het is een echte droom combinatie. Het resultaat is dan ook goddelijk lekker.

De taart is verrukkelijk zacht en smeuïg, hij smelt op de tong en is uitstekend voor je humeur. De dikke laag kleverig glazuur maakt het feestje helemaal compleet. Deze taart staat echt met stip op 1 in mijn lijst met nieuwe favoriete baksels, ik kan hem dan ook wel in zijn geheel verslinden.

Tip: Het glazuur wil bijna niet hard worden (het blijft kleverig aanvoelen), dus voorzie je taart tijdig van glazuur (minstens een uur voordat je hem wilt serveren). Wacht na het aanbrengen van het glazuur ook een tijdje voordat je de taart met de marsepeinen bijtjes decoreert, want anders zakken ze erin weg.


Ingrediënten
  • 275 g pure chocolade, in stukjes gebroken/fijngehakt
  • 275 g lichte basterdsuiker
  • 225 g zachte boter
  • 250 ml vloeibare honing
  • 2 eieren (L)
  • 200 g bloem
  • 1 tl zuiveringszout
  • 1 el cacao
  • 75 g poedersuiker
  • gele marsepein (naar keuze, zie einde recept)
  • amandelschaafsel (naar keuze, zie einde recept)
Extra nodig
Ingevette en met bakpapier beklede springvorm van 23 centimeter doorsnee, bakpapier, waterkoker
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 60 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier. Kook 250 ml water in de waterkoker.
  • Laat 100 g pure chocolade au bain-marie smelten. Laat de chocolade iets afkoelen.
  • Klop de lichtbruine basterdsuiker en de zachte boter tot een luchtig en romig mengsel. Roer er 125 ml vloeibare honing door.
  • Klop er 1 ei door, gelijk met een eetlepel van de bloem, en dan het andere ei, ook met een eetlepel bloem.
  • Spatel de gesmolten chocolade erdoor, dan de rest van de bloem en dan het zuiveringszout.
  • Strooi de cacao er door een theezeefje bij, om er zeker van te zijn dat je geen klontjes krijgt.
  • Klop er tenslotte het kokende water door. Het mengsel wordt hierdoor heel erg vloeibaar, maar dat is ook de bedoeling.
  • Meng alles tot een glad beslag en giet het in de vorm.
  • Bak de taart een uur in het midden van de voorverwarmde oven, maar controleer na drie kwartier hoever hij is. Mocht hij te donker worden, dek de bovenkant dan losjes af met aluminiumfolie.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.

  • Breng voor het glazuur 60 ml water en 125 ml vloeibare honing aan de koek in een niet al te kleine pan.
  • Draai het vuur uit en doe 175 g fijngehakte pure chocolade in de hete vloeistof.
  • Schud het pannetje in een draaiende beweging zodat de chocolade smelt.
  • Laat het mengsel een paar minuten staan en klop het dan door elkaar.
  • Strooi er de poedersuiker door een zeefje bij en klop weer, tot je glazuur glad is.
  • Zet een schaal of taartplateau klaar en knip vier repen bakpapier. Leg deze als een vierkante lijst op de schaal. Als je daar de taart op zet, druipt je glazuur niet op de schaal.
  • Maak je springvorm los en zet de afgekoelde taart op de lijst van bakpapier op de schaal.
  • Giet het glazuur voorzichtig over je taart heen en zorg ervoor dat hij helemaal bedekt wordt. Als je de taart wil decoreren met marsepeinen bijen, laat dan de pan waar het glazuur in zat staan (was hem dus niet af), want je hebt de restjes nodig om de strepen op de bijen te maken.
  • Trek, als je de taart wil gaan serveren, voorzichtig de repen papier onder de taart vandaan.
  • Verdeel de marsepein in gelijke stukjes en vorm er dikke, worstachtige bijenlijfjes van, die eventueel aan de uiteinden taps toelopen.
  • Teken met een satéprikker streepjes op de bijenlijfjes met het kleverige honingglazuur dat nog in de pan zit.
  • Plak nu heel voorzichtig geschaafde amandelen op de streepjes vast bij wijze van vleugels (of druk ze heel voorzichtig in de marsepein). Plaats de bijen op de taart.
  • Serveer.





Comments