Worteltaart

Worteltaart


Toen ik mijn zus vertelde dat ik een worteltaart gebakken had, was haar eerste (zeer verbaasde) reactie: ‘is dat lekker dan?’.  Misschien moest ze denken aan die mop van dat konijn en de bakker, maar worteltaart smaakt lekkerder dan het klinkt. Sterker nog: de geraspte wortel en gehakte walnoten met een vleugje kaneel onder een dikke laag roomkaasglazuur is pure verwennerij.

De taart is echt heerlijk smeuïg en smaakvol. Mijn zus was dan ook al na één hap volledig overtuigd. Als ze tijdens het bakken van de taart in mijn keuken had gestaan, dan had ze meteen geweten dat deze taart onweerstaanbaar zou worden: de geur alleen al is om van te smullen. Mijn geduld werd dan ook danig op de proef gesteld toen ik moest wachten om de taart helemaal koud te laten worden. Maar het eindresultaat zal zeker niet misstaan op de feestelijk gedekte eettafel met Pasen. Het recept voor deze verrukkelijke 'carrot cake' vond ik in Het Hummingbird Bakboek van Tarek Malouf.

Tip: de walnoten zijn ook door pecannoten te vervangen als je dit lekkerder vindt. De noten geven de taart een krokante bite, maar als je hier niet van houdt (of allergisch voor bent), dan kun je ze ook weglaten. De worteltjes heb ik van marsepein gemaakt, maar je kunt ze ook spuiten van een sinaasappel-botercrème-glazuur.

Bij de bereidingstijd zit niet de tijd inbegrepen die je kwijt bent met het raspen van de wortels, het kraken van de walnoten en het maken van de versiering. Walnoten zijn namelijk ook zonder dop te koop en voor de versiering hoef je natuurlijk geen wortels van marsepein (of glazuur) te maken. Je kunt ook eenvoudigweg wat gehakte noten over de bovenkant van de taart verdelen en wat noten in het glazuur op de zijkant drukken.

Ingrediënten
  • 300 g donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 300 g bloem
  • 1 tl zuiveringszout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • 300 g geraspte wortel
  • 100 g gedopte walnoten, fijngehakt
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 600 g poedersuiker, gezeefd
  • 250 g volvette roomkaas, koud

Extra nodig
3 springvormen van 20 cm doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 35 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze
 
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de 3 springvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Doe de basterdsuiker, de eieren en de zonnebloemolie in een kom en klop tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Voeg de kaneel, gemberpoeder, zout en vanille-extract toe en klop goed door elkaar.
  • Zeef de bloem, zuiveringszout en bakpoeder boven een andere kom en meng dit goed door elkaar.
  • Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe en blijf kloppen tot alles is vermengd.
  • Spatel de walnoten en de geraspte wortel door het beslag, tot ze gelijkmatig in het beslag zijn verdeeld.
  • Verdeel het beslag over de drie vormen en strijk glad.
  • Bak de taartbodems in de voorverwarmde oven in ongeveer 35 minuten gaar: het gebak moet terugveren als je op de bovenkant drukt.
  • Laat de bodems eerst kort in de vormen afkoelen en plaats ze dan op een taartrooster om helemaal koud te worden.


  • Maak ondertussen het roomkaasglazuur.
  • Klop de boter romig in een grote kom. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en klop op lage snelheid tot een korrelig mengsel.
  • Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen tot hij volledig is opgenomen.
  • Blijf vervolgens op matige tot hoge snelheid doorkloppen tot een glad en romig glazuur.
  • Als de taartbodems helemaal koud aanvoelen bestrijk je elke cake met wat glazuur en leg je de cakes op elkaar.
  • Verdeel de rest van het glazuur over de bovenkant en zijkant van de taart en versier de taart naar wens.




 

Comments

  1. Hoi Tessa,

    Is het een stevige taart of valt hij bij het snijden uit elkaar.
    Groetjes: Brigitte

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Brigitte, dit is een stevige taart, zelfs met zijn 3 lagen blijft hij gewoon staan na het snijden, groetjes Tessa

      Delete

Post a Comment