Paascupcakes

Paascupcakes   
 
 
Het is weer bijna Pasen. Voor veel christenen is dit een belangrijk feest. Zelf vier ik Pasen niet in het licht van de christelijke traditie, maar zie ik het als een begin-van-de-lente feest: een feest waarbij we vieren dat de natuur na de koude winterperiode weer opnieuw tot leven is gekomen.

Maar wat de reden ook is dat je Pasen viert, de kans is groot dat je op eerste of tweede paasdag aanschuift bij een paasontbijt, -brunch of –lunch: Pasen is anno 2013 namelijk steeds meer een culinair feest. De paasbrunch is bij ons vaak een vrolijke bedoening waarbij groots wordt uitgepakt met lekkere dingen.

In mijn zoektocht naar een lekkere traktatie die de super feestelijke paastafel nog meer kan opvrolijken, stuitte ik op deze paascupcakes. Ze maken de paasbrunch extra speciaal, hoewel je er natuurlijk ook van kunt genieten wanneer de rest van je familie nog druk de paaseieren aan het zoeken is (of wanneer je in de file naar de woonboulevard staat). Eén nadeel: er zit advocaat (lees: alcohol) in de mousse verwerkt, wat deze cupcakes niet geschikt maakt voor kinderen.

Ingrediënten
  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 115 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (L), licht losgeklopt
  • 1 tl vanille-extract
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el melk
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 200 ml advocaat, op kamertemperatuur + extra naar keuze (zie recept)
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker 
Extra nodig
12 papieren cupcakevormpjes, 1 cupcake bakblik voor 12 cupcakes (of 2 cupcake bakblikken voor 6 cupcakes), spuitzak 
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en zet 12 papieren vormpjes in het cupcake bakblik.
  • Doe de boter en fijne kristalsuiker in een grote kom en klop dit met een mixer door elkaar tot het mengsel licht en luchtig is.
  • Klop er geleidelijk de eieren door. Voeg steeds 1 eetlepel ei toe en klop na elke toevoeging grondig.
  • Klop het vanille-extract erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het bakmeel kort door het mengsel tot alles is opgenomen.
  • Klop de melk kort door het beslag.
  • Schep het beslag voorzichtig in de papieren vormpjes: vul de vormpjes tot ongeveer ¾.
  • Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen.
  • Laat de cupcakes 10 minuten in de vorm afkoelen en zet ze dan op een taartrooster om volledig af te koelen.
  • Week de gelatine minstens 1 uur in ruim koud water. Knijp de gelatine goed uit en los het op in 3 eetlepels heet water.
  • Doe de advocaat in een kom en meng de gelatine rustig door de advocaat.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf en spatel dit rustig door de advocaat.
  • Dek de advocaat mousse af en zet het minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.
  • Als de cupcakes zijn afgekoeld kunnen ze eventueel gevuld worden met wat advocaat.
  • Spuit de advocaat mousse op de afgekoelde cupcakes.

 

 

Comments