Madeleines met honing
Toen wij vroeger met het hele gezin in Frankrijk op vakantie gingen ontkwam je er niet aan: de familiezakken madeleines in de Franse supermarkten. Ze waren (en zijn nog steeds) niet te weerstaan. En ik ben niet de enige die ze lekker vindt, want deze kleine schelpvormige en elegante cakejes zijn tegenwoordig geliefd over de hele wereld.
Ik ben er inmiddels achter dat madeleines nog veel lekkerder zijn wanneer je ze zelf bakt en dat ze helemaal niet zo kurkdroog hoeven te zijn als de Franse supermarkt-variant. En hoewel ik mijn keuken al helemaal heb volgestouwd met allerlei bakgerei, was het toch noodzakelijk om ook een madeleinevorm aan te schaffen: zonder de kenmerkende schelpvorm zijn het immers gewone cakejes.
De madeleines zijn eigenlijk pas echt beroemd gemaakt door Marcel Proust in zijn roman A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd), waarin hij het volgende schreef: "zij liet toen dikke korte gebakjes halen die petites madeleines genoemd worden en die er uitzien als of men een gegroefde schaal van een Sint Jakobsschelp als vorm ervoor gebruikt heeft" ... "De warme vloeistof vermengd met de kruimeltjes had nog niet mijn gehemelte aangeraakt of ik werd bevangen door een rilling en ik stopte, vol aandacht voor het buitengewone wat mij overkwam".
In de roman van Proust worden de madeleines in een kopje lindebloesemthee gedoopt en dat kan ik je ook zeker aanraden, want de madeleine is echt het ideale kruidenthee-dipkoekje. Maar of je ze nu onderdompelt in je thee (of koffie) of niet: deze kleine cakejes zijn de perfecte traktatie voor bij de afternoon tea (of High Tea zo je wilt).
Het recept voor deze perfecte traktatie haalde ik uit Het Grote Larousse Chocoladeboek.
Tip: gebruik voor het beboteren van de vorm zachte boter. Het is raadzaam de vorm tweemaal te beboteren, te bestuiven met bloem en daarna enkele minuten in de koelkast te zetten alvorens het deeg erin te scheppen. Op deze manier zullen de madeleines na het bakken gemakkelijker uit de vorm kunnen worden gehaald.
Ingrediënten
- 85 g boter
- 2 eieren (L)
- 130 g honing
- 35 ml melk
- 170 g bloem, gezeefd
- 1 koffielepel (5,5 g) bakpoeder, gezeefd
- 200 g pure chocolade (naar keuze, zie het einde van dit recept)
Extra nodig
Madeleine bakvorm(en), puntzeef
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 10 minuten oven, 1 nacht wachten
Werkwijze
- Begin een dag van tevoren met het recept.
- Bak de boter lichtbruin in een pan. Haal de pan van het vuur, zeef de boter onmiddellijk in een puntzeef en laat daarna een beetje afkoelen.
- Klop in een kom de eieren en de honing en schenk daarna de melk erbij.
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg geleidelijk de gebruineerde boter toe met behulp van een garde, tot het mengsel meer volume krijgt.
- Dek de kom af met huishoudfolie en zet tot de volgende dag in de koelkast.
- Verwarm de oven op de dag zelf voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Beboter een madeleinevorm met een kwastje en bestuif de vorm met bloem. Draai de vorm daarna om zodat de overtollige bloem eruit kan vallen.
- Vul elke madeleinevorm met behulp van een spuitzak of een lepel met een klontje deeg.
- Bak de madeleines 5 minuten in de oven, verlaag de temperatuur daarna naar 180°C en laat ze nog 5 à 7 minuten bakken.
- Haal de madeleines uit de oven en daarna onmiddellijk uit de vorm.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Madeleines met honing en chocolade
- Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Smelt twee derde au bain-marie. Haal de chocolade uit de bain-marie als de temperatuur 45°C op de kookthermometer aangeeft en strooi de rest van de chocolade erbij.
- Laat afkoelen en roer de chocolade af en toe door met een spatel.
- Verwarm de chocolade opnieuw au bain-marie wanneer deze een temperatuur van 27°C heeft bereikt.
- Blijf rustig roeren tot 32°. De chocolade is dan klaar om te worden gebruikt.
- Doop de geribbelde kant van de madeleines in de getempereerde chocolade. Laat de chocolade daarna op kamertemperatuur komen alvorens de madeleines te serveren.
Comments
Post a Comment