Schuimkorfjes met fruit (mini pavlova's)

Schuimkorfjes met fruit (mini pavlova's)
 
 

Misschien wel het beroemdste dessert uit Australië en Nieuw-Zeeland is de pavlova. Voor dit dessert wordt eiwitschuim met suiker stijf geklopt en gedroogd in de oven, zodat de buitenkant krokant en knapperig wordt en de binnenkant zacht en marshmallow-achtig blijft. Hier komt geklopte room en vers fruit op.

Nu heb ik altijd al een pavlova willen maken, maar in het Bakboek van Eric van den Hende kwam ik een ontzettend leuke variant op dit dessert tegen: een schuimkorfje met fruit (eigenlijk een soort mini pavlova). Deze schattige en feestelijk uitziende korfjes smeekten er gewoon om, om gemaakt te worden (wat ik dus ook gedaan heb).

De combinatie van de heerlijk krokante schuimpjes met de romige banketbakkersroom, de witte chocolade en het verse fruit maakt dit tot een onweerstaanbaar verrukkelijk dessert. Ik en mijn eigen proefpanel zijn inmiddels grote fans. De pavlova moet dus nog even wachten.

Tip: bij het maken van de banketbakkersroom kun je het vanillestokje vervangen door 5-10 druppels vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker. Voeg het vanille-extract of de vanillesuiker niet toe aan de melk, maar aan het suiker-eimengsel. De resterende banketbakkersroom is in de koelkast maximaal twee dagen houdbaar.


Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 225 g kristalsuiker
  • 100 g poedersuiker
  • ½ liter volle melk
  • ½ vanillestokje
  • 40 g maizena
  • 100 g witte chocolade
  • vers fruit (van het seizoen) naar keuze

Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzak, effen rond spuitmondje van 10 mm doorsnee, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
ca. 30 minuten bereiding, 6 uur oven, 1 uur wachten


Werkwijze

  • Verwarmde oven voor op 120°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak eerst de korfjes. Klop hiervoor in een kom 3 eiwitten schuimig.
  • Voeg 50 g kristalsuiker toe en klop de eiwitten op.
  • Voeg vervolgens weer 50 g kristalsuiker toe en klop verder tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in pieken blijft staan.
  • Spatel de poedersuiker voorzichtig door het schuim.
  • Doe het schuim in een spuitzak met spuitmondje.
  • Spuit in spiraalvorm een dunne bodem van binnen naar buiten tot je een cirkel met een doorsnede van 7 centimeter hebt.
  • Spuit nu enkel op de buitenste rand nog eens 3 cirkels op elkaar recht omhoog.
  • Spuit nu nog meer korfjes op de bakplaat tot het schuim op is (ca. 7 stuks in totaal). Zorg voor een tussenruimte van 5 centimeter tussen de korfjes.
  • Plaats de korfjes 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verlaag dan de oventemperatuur tot 75°C en laat de schuimpjes nog ongeveer 4 à 5 uur verder nadrogen.
  • Controleer of de schuimpjes klaar zijn door er 1 door te breken. De schuimpjes zijn klaar als ze loskomen van het papier en krokant doorbreken.


  • Maak terwijl de schuimpjes in de oven staan te drogen de banketbakkersroom.
  • Splits het vanillestokje en schraap al het merg eruit.
  • Breng de melk met 80 g kristalsuiker, een half vanillestokje en het vanillemerg aan de kook.
  • Klop 2 eieren met 45 g kristalsuiker luchtig op in een kom. Roer de maizena door het suiker-eiermengsel, maar klop niet verder op om te voorkomen dat de banketbakkersroom taai en rekbaar wordt.
  • Wanneer de melk kookt, verwijder dan het vanillestokje uit de melk en giet een deel van de kokende melk bij het suiker-eiermengsel onder voortdurend roeren.
  • Giet vervolgens dit mengsel bij de resterende melk in de pan en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook.
  • Zorg ervoor dat alle melkschuim in de banketbakkersroom is opgenomen.
  • Stort de banketbakkersroom in een ondiepe schaal en dek onmiddellijk af met huishoudfolie om te voorkomen dat er zich een vlies vormt op de room. Laat zo vlug mogelijk afkoelen en zet dan in de koelkast.
  • Laat de banketbakkersroom minstens 30 minuten in de koelkast staan, tot hij volledig koud is.


  • Haal de korfjes uit de oven wanneer ze klaar zijn en laat ze helemaal koud worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Bestrijk de binnenkant van de korfjes met de gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden.
  • Klop de banketbakkersroom los tot een gladde massa en vul de korfjes tot 1 centimeter onder de rand met de room.
  • Leg de opening vol met vers fruit.
  • Serveer. 


 

Reacties

  1. Beste, hoe lang op voorhand kan je de meringuekorfjes vullen zonder dat ze wak worden door de inhoud?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Zazoe,
      Omdat je de binnenkant van de korfjes met witte chocolade bestrijkt, zal het langer duren voordat de korfjes zacht worden. Je kan ze dus best enkele uren voor het serveren vullen.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten