Zachte Speculaas
In Nederland is geen kopje koffie of thee compleet zonder een koekje. Het (cliché)beeld van één koekje bij de koffie staat zelfs symbool voor de Nederlandse mentaliteit. Bij ons in Brabant is dat echter wel anders: hier blijft de koektrommel gewoon geopend op tafel staan en neem je er zoveel je wilt.
Eén van de populairste koekjes in de Nederlandse koektrommel is denk ik toch wel het speculaasje. En dat ook onze zuiderburen dol zijn op speculaas, maakt Brenda Keirsebilck duidelijk met haar fantastische boek Juliette’s Speculoos. In dit boek staan de meest waanzinnige speculaastraktaties, waaronder de zachte speculaas. Het klinkt eenvoudig, maar ze smaken zó goed, dat wanneer deze op tafel komen het ook in de rest van Nederland zeker niet bij één koekje zal blijven.
Tip: laat de gebakken koekjes zeker één dag in een afgesloten koektrommel liggen, daar worden ze nóg lekkerder van.
Ingrediënten
- 275 g roomboter
- 450 g donkere basterdsuiker
- 5 g speculaaskruiden
- 5 g kaneel
- 1 ei
- 100 ml water
- 750 g bloem
- 11 g bakpoeder
- 55 g geschaafde amandelen
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 21 minuten oven, 4 uur – 1 dag wachten
Werkwijze
- Meng de boter, de suiker, de speculaaskruiden en de kaneel tot een gladde massa.
- Voeg vervolgens het ei en het water toe en meng goed door.
- Zeef de bloem en het bakpoeder, voeg dit bij het mengsel en meng kort tot een homogeen deeg.
- Voeg tenslotte de geschaafde amandelen toe en meng alles nog eens kort door, zodat de amandelen goed verspreid zitten.
- Maak van het deeg twee rollen en wikkel deze in de huishoudfolie.
- Laat het deeg minimaal vier uur rusten. Hoe langer de rustpauze, hoe beter de smaak van de kruiden in het deeg wordt opgenomen.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed enkele bakplaten met bakpapier. Snijd de rollen in plakken van ongeveer 45 á 50 gram. Duw deze plakken een beetje plat. Leg de plakken op de bakplaat.
- Bak de koekjes ca. 21 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Gidia Joossen
BeantwoordenVerwijderenBeste, de eerste maal dat ik deze maakten waren ze verrukkelijk lekker EN zacht! De volgende keren dat ik de speculaas maakte was hij hard, ook na een dag wachten (in afgesloten doos). Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Onze voorkeur gaat uit naar een zachte speculaas. Heb ook al afgewisseld met zelfrijzende- en tarwebloem.
Beste Gidia,
VerwijderenOm eerlijk te zijn zou ik niet weten waar het aan zou kunnen liggen, vooral omdat ze de eerste keer wel zacht waren. Misschien dat de oventemperatuur niet klopt? Ik bak altijd op de conventionele stand, niet de hetelucht stand.
Groeten,
Tessa
Kan ik ook zelfrijdende bloem gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenJa hoor, dat kan.
Groeten,
Tessa