Chocolademoussetaart
Het is geen geheim dat ik dol ben op chocolade: noem mij gerust een chocoholic. En hoewel ik veel chocolade-recepten in mijn bak-boeken heb staan, was er van begin af aan één recept dat er om smeekte gemaakt te worden: de 'Chocolademoussetaart' uit het geweldige boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson.
Deze taart verdient echt een ereplaats in het ‘Chocolade-Walhalla’ en wat mij betreft had Nigella deze taart ook gewoon ‘Chocoholics Choice’ kunnen noemen. Hij is echt onweerstaanbaar zalig/verrukkelijk/hemels: eigenlijk schieten woorden tekort om de smaak van deze taart over te brengen, om die te begrijpen moet je hem gewoon bakken. Mocht je binnenkort een etentje hebben, dan is deze taart zeker dessert waardig. Ik heb hem ooit voor een familie-kerstdiner gemaakt en het was een echte knaller.
Tip: gebruik voor het maken van deze taart de beste kwaliteit chocolade die je kunt vinden.
Ingrediënten
- 300 g pure chocolade
- 50 g melkchocolade
- 175 g boter
- 8 eieren (L), gesplitst
- 100 g lichte basterdsuiker
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 el vanille-extract
- snufje zout
Extra nodig
springvorm met een doorsnede van 23 cm, aluminiumfolie, braadslee, waterkoker
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 60 minuten oven, 60 minuten wachten
Werkwijze
- Bekleed de binnenkant van je springvorm met een aantal lagen aluminiumfolie waarbij je de folie goed tegen de bodem en de zijkanten drukt, zodat het oppervlak zo glad mogelijk is. Dit voorkomt dat er water in het moussemengsel doordringt wanneer je de taart in zijn waterbad (in de braadslee) in de oven zet. Het is echt belangrijk dat de folie niet kapot is, dus liever “te veel” laagjes folie dan te weinig.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Vul alvast je waterkoker tot het maximum met water (of vul een ketel/pan) en zorg ervoor dat je kokend water hebt tegen de tijd dat je moussemengsel klaar is om de oven in te gaan.
- Laat de chocolade en de boter au bain marie smelten (of gebruik de magnetron). Roer af en toe door de boter en chocolade, zodat er een egaal mengsel ontstaat. Zodra alles gesmolten is haal je de kom van de pan af en laat je het mengsel afkoelen.
- Klop ondertussen in een andere kom de eierdooiers en suikersoorten tot een dik bleek mengsel, romig als mayonaise: het moet als een lint van je garde aflopen. Roer er de vanille en het zout en vervolgens het afgekoelde chocolademengsel door. Blijf roeren totdat je een egaal bruin mengsel hebt.
- Klop in een grote vetvrije kom de eiwitten, tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Er mogen absoluut geen resten van eierdooier bij de eiwitten zitten, anders krijg je de eiwitten niet stijf geklopt.
- Roer nu eerst een flinke klodder eiwit door het chocolademengsel (zo maak je het chocolademengsel los) en spatel vervolgens luchtig de rest van het schuim erdoor. Hanteer de spatel niet te ruig, anders blijft de mousse niet mooi luchtig. Je kunt stoppen wanneer je geen witte sporen van eiwit meer ziet en alles een mooi homogeen, egaal bruin mengsel is geworden.
- Giet het moussemengsel in de met folie beklede springvorm die je in een grote braadslee hebt gezet. Giet er zo veel kokend water bij dat de vorm ongeveer 2 ½ cm diep in het water staat.
- Zet de braadslee met zijn lading heel voorzichtig in de oven. Laat hem daar 50 minuten tot een uur staan. Laat de taart zeker niet langer in de oven staan, want hoe langer de oventijd, hoe minder vochtig de taart van binnen wordt. Als de taart goed is, dan is hij vochtig en mousse-achtig van binnen, maar ziet de bovenkant er gaar en droog uit. Wanneer je de springvorm uit de braadslee haalt, houdt hem dan een beetje schuin zodat het water uit de vorm kan lopen.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je de vorm losmaakt. Het is een heel vochtige taart, dus je kunt hem niet van de bodem van de vorm tillen: probeer dit dus ook niet, want dan valt de taart uiteen. Haal wel voorzichtig de folie van de zijkanten weg en snijd hem voorzichtig aan.
Reacties
Een reactie posten