Jamkoekjes

Jamkoekjes
 
 
Voor veel mensen behoren koekjes tot de eerste dingen die we leren bakken als we nog klein zijn. Een recept voor makkelijke koekjes, waaraan weinig kan mislukken, is daarom ook onmisbaar voor elke beginnende thuisbakker. Dat een makkelijk recept ook heel lekker kan zijn, bewijzen deze jamkoekjes. 
 
Het recept komt uit Marie Claire Tasty van Michele Cranston. Er zijn veel recepten voor jamkoekjes in omloop, maar het speciale aan dit recept van Cranston is dat er kaneel in verwerkt wordt: een naar mijn mening onmisbare smaakmaker voor dit koekje. De vrolijk gekleurde zachte jamvulling maakt deze koekjes een genot om in te bijten. De koektrommel is dan ook binnen een mum van tijd leeg!


Ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 6 el bloem
  • 75 g zachte boter
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei, losgeroerd
  • jam naar keuze

Extra nodig
bakplaat, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 12-14 minuten oven, 15 minuten wachten

Werkwijze


  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef 100 g zelfrijzend bakmeel met 2 tl gemalen kaneel en 6 el bloem boven een kom en roer dit door elkaar met een garde.
  • Klop in een andere kom 75 g zachte boter met 75 g lichte basterdsuiker romig.
  • Klop er geleidelijk het losgeklopte ei door.
  • Klop vervolgens de droge ingrediënten geleidelijk door het botermengsel.
  • Rol ongeveer een theelepel van dit beslag tot een balletje en leg dit op de met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo nog meer balletjes. Leg de balletjes niet te dicht naast elkaar.
  • Duw een schone pink of wijsvinger in wat bloem en druk vervolgens een diep kuiltje in elk balletje. Roer de jam los in een schaaltje en schep in elk kuiltje wat jam.
  • Bak de koekjes in ca. 12-14 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Leg de koekjes voorzichtig op een taartrooster en laat ze afkoelen.

 

Reacties

  1. Een geweldig lekker koekje Tessa!! Mijn koektrommel ziet er uit om te smullen.
    Succes met je bak talent.
    Groetjes van Heleen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien mij er heel lekker uit maar voor hoeceel personen zijn die maten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, goede vraag, maar ik moet je het juiste antwoord schuldig blijven. Ik weet echt niet meer hoeveel koekjes ik toentertijd uit dit recept heb gehaald (maar ik vermoed zo'n 35 stuks). Voor hoeveel personen is in elk geval moeilijk aan te geven met koekjes, ligt eraan hoeveel trek je hebt en hoe lang je de koektrommel op tafel laat staan. De koekjes zijn niet heel groot, en vallen ook niet zwaar op de maag.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten