zondag 22 maart 2015

Perzik kwarktaart

Perzik kwarktaart
De perzik. Een goddelijk lekkere vrucht: zacht, fris, geurig, sappig en verrukkelijk zoet. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of er partje voor partje van te smullen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Helaas moet ik nog een paar maanden wachten voordat de meest lekkere exemplaren weer in de schappen bij de groenteboer liggen. Maar dat weerhoud mij er natuurlijk niet van om in de tussentijd een zoete lekkernij met deze vruchten te maken. Dit hoeven namelijk niet per se verse exemplaren te zijn, want gelukkig zijn perziken op siroop uit een blik ook prima te verwerken in gebak. 

En nu de lente weer is aangebroken, de meeste kou uit de lucht is verdwenen en de zon zo nu en dan heerlijk mijn huis binnen komt schijnen, vind ik het de hoogste tijd voor een lekkere frisse kwarktaart. 

Dankzij de perziken roept de aanblik van deze taart een heleboel zonnige gezelligheid op. En de smaak? Die is verrukkelijk. Tussen de twee plakken luchtige biscuit zit een heerlijke frisse, romige en zachte perzik-kwarklaag met daarin halve perziken verstopt. Om van te smullen! 

Tip: omdat ik lekker veel perziken in mijn taart wilde, bleek 1 blik halve perziken op siroop (850 g nettogewicht / ca. 480 uitlekgewicht) net niet voldoende te zijn. Ik heb uiteindelijk nog een aantal exemplaren uit een tweede blik gehaald. Wanneer je de perziken niet al te dicht op elkaar legt, kun je aan 1 blik voldoende hebben ~ ik heb 20 g fijne kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker aan de kwark toegevoegd, maar wanneer je deze suiker weglaat smaakt de taart ook fantastisch (alleen iets minder zoet).


Ingrediënten
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 120 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ca. 530 g halve perziken op siroop (uit blik, uitgelekt)
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 750 g perzik kwark
  • 300 ml slagroom
  • poedersuiker
Extra nodig
Springvorm van 26 centimeter doorsnee, bakpoeder
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-27 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier. 
  • Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder boven een kom en meng deze ingrediënten met een garde door elkaar. Zet apart.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 100 g fijne kristalsuiker toe.
  • Klop de eierdooiers los en spatel deze door de stijfgeklopte eiwitten. 
  • Zeef het bloem-mengsel boven het ei-mengsel en spatel dit er voorzichtig door. 
  • Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad. 
  • Bak de biscuitbodem in circa 25-27 minuten licht goudbruin en gaar. 
  • Laat de biscuitbodem op een rooster afkoelen en verwijder na 10 minuten de rand van de springvorm. Laat de bodem koud worden op een rooster. 
  • Was de springvorm schoon en bekleed de rand met bakpapier. 
  • Snijd de biscuitbodem horizontaal doormidden. Leg één helft op de bodem van de springvorm.  
  • Laat de perziken uitlekken. Haal de perzik kwark uit de koelkast. 
  • Week de gelatine minstens 5 minuten in koud water.
  • Klop de slagroom samen met 2 eetlepels fijne kristalsuiker stijf. Zet apart. 
  • Meng 20 g fijne kristalsuiker en de vanillesuiker door de kwark.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op laag vuur in een steelpan op. Haal de pan van het vuur.
  • Roer een paar flinke klodders kwark door de gelatine en meng de gelatine dan snel door de rest van de kwark. 
  • Spatel de slagroom door de kwark.
  • Verdeel ongeveer 1/3 van het kwark-mengsel over de biscuitbodem in de springvorm. 
  • Druk de perziken met de bolle kant naar boven in de kwark. Ik heb eerst langs de buitenste rand een ring van perziken gelegd (dicht tegen elkaar aan) en vervolgens de ruimte in het midden opgevuld.  
  • Giet de rest van het kwark-mengsel over de perziken heen en strijk dit glad. 
  • Leg de bovenste helft van de biscuitbodem erbovenop en zet de taart minstens 4 uur in de koelkast. 
  • Verwijder voor het serveren de springvorm en bestrooi de taart met wat poedersuiker. Versier de taart eventueel met wat plakjes perzik.  




Bron recept: gebaseerd op een recept uit het magazine Foodies special: Life is Sweet... 

4 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt, voor het eerst een biscuitdeeg gemaakt. En ik maar denken dat dat moeilijk is.. Eitje! Dankzij dit heerlijke recept. Geslaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik heb vandaag
    deze taart gemaakt en het was een groot succes hier!!!!

    gr Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er prachtig uit. Ga deze zeker een keer maken! Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke taart en makkelijk te maken. Ik ben fan!!

    BeantwoordenVerwijderen