donderdag 6 februari 2014

Vruchtencake

Vruchtencake
Hoewel ik mijn hand niet meer omdraai voor een ingewikkeld taart/cake/koekjesrecept, heb ik niet altijd zin en genoeg tijd om een groot deel van mijn dag in de keuken door te brengen. Soms zijn er gewoon van die momenten waarop ik behoefte heb aan een makkelijk baksel zonder al te veel toeters en bellen. Deze vruchtencake is zo’n makkelijk baksel. 

Het recept is heel simpel: als je kunt lezen en instructies kunt opvolgen, kun je hem bakken. Zo eenvoudig is het. Je welt wat vruchtjes in bruine rum, je klopt met een elektrische handmixer de basisingrediënten (bloem, boter, eieren en suiker) door elkaar, je voegt de gewelde vruchtjes toe, giet het mengsel in een bakvorm en je zet deze in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 75 minuten bakken is het eindresultaat een fantastische luchtige cake met een frisse smaak. 

Hij is perfect om de visite mee te verassen, heerlijk in de picknickmand (ja, ik weet dat het nog geen picknickweer is) of lunchtrommeltje of gewoon lekker om van te genieten op elk willekeurig moment van de dag. Tip: de cake is het lekkerst wanneer je hem na het bakken nog een nachtje (goed afgedekt) laat staan.


Ingrediënten
  • 50 g bigarreaux, in stukjes gesneden
  • 50 g oranjesnippers
  • 50 g sukade
  • 150 g rozijnen
  • 2 dl bruine rum
  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 ½ tl sinaasappelrasp
  • 1 ½ tl citroenrasp
Extra nodig
Cakevorm van 25 centimeter lang, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 75 minuten oven, minstens 8 uur wachten


  • Was de rozijnen, dep ze droog met wat keukenpapier en doe ze samen met de bigarreaux, oranjesnippers en sukade in een kom.
  • Breng de rum aan de kook en giet deze over de vruchtjes. Wel ze 8 uur in de rum. 
  • Laat de vruchtjes uitlekken en dep ze droog. Meng ze vervolgens door 100 g bloem. Schud de overtollige bloem eraf. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Roer in een kom de boter zacht. 
  • Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en klop het in circa 10 minuten tot een romige crème. 
  • Klop er één voor één de vier eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige in het mengsel is opgenomen. 
  • Klop het beslag nog een paar minuten door tot een luchtige massa
  • Zeef 200 g bloem, het bakpoeder en een snufje zout boven de kom. Spatel het er voorzichtig maar snel doorheen. Klop het mengsel kort door totdat je een glad beslag gekregen hebt. Klop niet langer dan nodig is. 
  • Spatel er tenslotte de vruchtjes, de sinaasappelrasp en de citroenrasp door. 
  • Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven in circa 75 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar wanneer een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. 
  • Laat de cake in de vorm buiten de oven circa 10 minuten afkoelen op een rooster. Stort de cake daarna op het rooster en laat hem helemaal koud worden.



Bron recept: Blue Band Gebak Kookboek

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk Tessa! Maar je moet deze cake wel plannen lijkt me, aangezien de vruchtjes nog moeten wellen in de rum. Welke rum gebruik je? En wordt de rum helemaal opgenomen met het wellen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Corrien,
      Ik gebruik voor deze cake gewoon bruine rum. De rum werd bij mij, op een klein beetje na, helemaal opgenomen met het wellen. Het originele recept, wat ik dus enigszins aangepast heb, vroeg om 1 dl rum, maar dat was niet voldoende om alle vruchtjes/rozijnen te wellen. En wat het plannen betreft: het is het makkelijkst als je de vruchtjes/rozijnen 's avonds voordat je gaat slapen welt in de rum, dan zijn ze 's ochtends meteen klaar voor gebruik.
      Succes ermee!
      Groetjes Tessa

      Verwijderen