zondag 15 september 2013

Koffie-walnotentaart

Koffie-walnotentaart
Toen ik een tijdje geleden op een doordeweekse avond onderuitgezakt op de bank voor de teevee aan het zappen was langs allerlei kookprogramma’s, kreeg ik opeens ontzettende heimwee naar Nigella Lawson. De manier waarop zij haar programma’s presenteert is echt ongeëvenaard. 

Wanneer Nigella op de teevee een weelderige maar ongecompliceerde taart aan het maken is en ondertussen met adjectieven strooit waarvan je moet watertanden én precies op de juiste momenten haar vingers aflikt, denk ik altijd maar aan één ding: ik wil ook zo’n goddelijke huisvrouw in de keuken zijn. 

Nigella maakt koken & bakken heel aantrekkelijk en misschien zelfs wel sexy. En niet alleen haar programma’s zijn geweldig, maar ook haar recepten en boeken. 

Nadat ik haar geweldige chocolademoussetaart geprobeerd had, was ik meteen een groot fan. Deze koffie-walnotentaart uit het boek Keuken is weer een extra reden om van Nigella te houden. Het idee om deze taart te maken kwam van Nigella’s website. Elke maand organiseert zij een nieuwe cookalong waarbij bezoekers van haar site een door haar gekozen recept mogen maken. Met de foto van je gerecht maak je kans op een prijsje (en natuurlijk eeuwige roem). 

En ik moet zeggen dat ik erg blij was met Nigella’s keuze voor dit taart-recept. De taart zelf is namelijk heerlijk licht en luchtig en combineert fantastisch met de gladde en romige botercrème. Zowel de taart als de crème zijn verrijkt met een verrukkelijk koffiearoma. De walnoten dienen voor de verandering niet alleen ter decoratie, maar een flinke hoeveelheid is vermalen tot een fijn poeder dat door het beslag van de taart gemengd is. Dit geeft de taart een ontzettend rijke smaak. Mijn oma (van bijna 90) en mijn nichtje (van twee) konden er geen genoeg van krijgen, dus ik denk dat deze taart nog vaak op tafel zal verschijnen.

Tip: je kunt de cakelagen 1 dag van tevoren bakken en voor het serveren samenvoegen. Wikkel de lagen strak in huishoudfolie en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Je kunt de botercrème 1 dag van tevoren maken. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem in de koelkast. Haal de crème 2 uur voordat je hem nodig hebt uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen en klop hem voor gebruik nog even door. De geglazuurde taart blijft, in een luchtdichte verpakking en op een koele plek, 2 tot 3 dagen goed. 

Ingrediënten
  • 50 g walnoten + een aantal gehalveerde walnoten voor de garnering
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 400 g ongezouten boter, zacht
  • 200 g bloem
  • 6 ½ tl instant-espressopoeder
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • ½ tl dubbelkoolzure soda
  • 4 eieren
  • 1-2 el melk
  • 350 g poedersuiker
Extra nodig
Twee ronde bakblikken/springvormen van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 25 minuten oven, 45 minuten wachten

  • Verwarm de over voor op 180°C. Vet de bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Maal 50 g walnoten in een keukenmachine tot een kruimelig/fijn poeder.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en 4 theelepels espressopoeder boven een kom. Roer er de gemalen walnoten doorheen.
  • Klop in een andere kom 225 g zachte boter en 225 g fijne kristalsuiker tot een romig mengsel. 
  • Klop er vervolgens een deel van de droge ingrediënten doorheen en 1 ei. Klop de rest van de droge ingrediënten en de eieren afwisselend door het mengsel heen. 
  • Klop er ten slotte de melk door. 
  • Verdeel het mengsel over de twee beklede bakvormen en bak ze 25 minuten in de oven, of tot de taarten goed gerezen zijn en veerkrachtig aanvoelen. 
  • Laat de taarten ongeveer 10 minuten in de vorm op een metalen rooster afkoelen. 
  • Los ze vervolgens uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat ze helemaal koud worden op een rooster. 
  • Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg 175 g zachte boter toe en meng alles tot een gladde crème. 
  • Los 2 ½ theelepel espressopoeder op in 1 eetlepel kokend water en giet dit al kloppende bij de botercrème. Meng de crème goed door. 
  • Leg 1 taart omgekeerd op een taartschaal of taartplateau. Smeer ongeveer de helft van de botercrème erop. 
  • Leg er de tweede taart bovenop en bedek de bovenkant met de rest van de botercrème. 
  • Druk een aantal halve walnoten in de crème bovenop de taart.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen