zondag 16 juni 2013

Victoriataart met aardbeien

Victoriataart met aardbeien
Het verhaal gaat dat de Victoriataart (of Victoria Sponge cake) speciaal voor koningin Victoria is gemaakt. Zij was verzot op theepartijtjes en gek op alles wat zoet was. Deze Britse klassieker is dan ook een echte Tea-Time traktatie. 

De taart is vrij makkelijk te maken en bestaat feitelijk alleen uit twee luchtige sponge cakes met een vulling naar keuze ertussen. Jam is de traditionele vulling voor deze taart, maar ik heb gekozen voor aardbeien en vanilleroom. 

De Victoriataart heb ik vorig jaar voor het eerst gebakken toen ik samen met mijn nicht een high-tea organiseerde en sindsdien heb ik hem nog vele keren gemaakt. De taart is door zijn eenvoud en elegantie namelijk geschikt voor vele gelegenheden. En omdat hij zo licht, luchtig en perfect zoet is, is hij moeilijk te weerstaan. 

Tip: een andere lekkere vulling voor de Victoriataart is frambozenjam met botercrème. Klop hiervoor 80 g zachte boter met 115 g gezeefde poedersuiker tot een gladde botercrème. Klop er een klein scheutje melk door en blijf nog 1 minuut kloppen. Bestrijk één cake met de botercrème, schep er een paar eetlepels frambozenjam op en spreid die voorzichtig uit. Leg de tweede cake erop en bestuif met poedersuiker. Ik zou je wel van harte willen aanbevelen goede kwaliteit jam te gebruiken: je proeft echt het verschil. 

De taart krijgt een heel speciaal aroma als je de frambozenjam vermengt met wat rozenjam. Gesuikerde rozenblaadjes maken de taart dan helemaal af. Het recept voor deze smakelijke Victoriataart komt uit het Jamie Magazine (#8 juli/augustus 2012).

Ingrediënten
  • 225 g boter, in blokjes, zacht
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren, geklopt
  • 225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • scheutje melk
  • 250 g verse aardbeien
  • 200 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 el poedersuiker, gezeefd + extra
Extra nodig
2 ingevette en met bakpapier beklede bakvormen van 20 cm doorsnee
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 25 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter met de fijne kristalsuiker in een kom tot een licht en romig mengsel. 
  • Meng het vanille-extract erdoor. 
  • Meng de geklopte eieren geleidelijk door het boter-suikermengsel. 
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en het zout er vlotjes en luchtig door, tot alles net vermengd is. 
  • Roer een scheutje melk door het beslag om het wat smeuïger te maken. 
  • Verdeel het beslag over de twee vormen, strijk het glad en bak beide cakes ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. 
  • Laat de cakes vijf minuten afkoelen in de vorm. Haal ze uit de vorm, plaats ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. 
  • Verwijder de kroontjes van de verse aardbeien en snijd ze in plakjes. 
  • Schenk de slagroom in een kom. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de slagroom. 
  • Klop de slagroom stijf. Zeef er 1,5 eetlepel poedersuiker boven en spatel die er voorzichtig door. 
  • Bestrijk één van de cakes met de vanilleroom, maar niet tot de rand want dan loopt hij er later uit. 
  • Verdeel de aardbeien over de room en leg de tweede cake erop. 
  • Bestuif de taart met poedersuiker en versier hem eventueel met wat extra aardbeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen