Paasmandjes met frambozen & witte chocolade

Paasmandjes met frambozen & witte chocolade


Overmorgen is het alweer zover: eerste paasdag. Dit jaar ben ik er iets minder mee bezig dan voorgaande jaren. Sterker nog, ik was het bijna vergeten. Vorige week kwam ik ineens tot de realisatie dat ik nog maar een week had om een paasrecept te bedenken. Gelukkig had mijn vriend (opnieuw) een goed idee voor een feestelijke traktatie, en binnen no-time waren deze paasmandjes met frambozen & witte chocolade een feit. 

Het zijn luchtige cakejes gevuld met een romige ganache van frambozen & witte chocolade, met daarop enkele verse & sappige frambozen bedekt onder een deken van zachte witte chocolade slagroom. Ik heb de paasmandjes versierd met chocolade paashaasjes, maar voel je vrij om ze op een andere manier te decoreren. 

Het eindresultaat is de ideale traktatie voor op de feestelijk gedekte paastafel, of voor elke andere (feestelijke) gelegenheid in het jaar waarbij een verrukkelijke lekkernij niet mag ontbreken.


Paasmandjes met frambozen & witte chocolade


Tip: in plaats van witte chocoladeslagroom is gewone slagroom ook erg lekker om te gebruiken in dit recept.


Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 240 g witte chocolade
  • 255 ml slagroom
  • 95 g boter, zacht
  • 130 g patentbloem
  • 130 g fijne kristalsuiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • snuf zout
  • ½ tl vanille-extract
  • 120 ml melk
  • 1 ei (L)
  • ca. 100 g (diepvries)frambozen
  • 8 g honing
  • ca. 18 stuks verse frambozen
Extra nodig
Nordic Ware Shortcake Baskets pan, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje, staafmixer
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

Begin een dag van tevoren met het recept.

Witte chocolade slagroom
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Je hebt het merg van een half stokje nodig.
  • Hak 115 g witte chocolade fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en smelt hem au bain-marie.
  • Verwarm 80 ml slagroom met het vanillemerg. Giet dit bij de gesmolten chocolade. Roer goed door elkaar.
  • Laat het mengsel ca. 5-10 minuten afkoelen.
  • Giet er dan de overgebleven 175 ml koude slagroom bij. Roer goed door elkaar.
  • Dek de kom af en laat afgedekt een nacht in de koelkast staan.

Cakejes
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. Zet apart.
  • Klop 80 g zachte boter los.
  • Voeg 130 g bloem, 130 g fijne kristalsuiker, 1 ½ tl bakpoeder, een snuf zout, ½ tl vanille-extract, 120 ml melk en 1 ei toe.
  • Klop deze ingrediënten op lage snelheid door elkaar tot ze net gemengd zijn.
  • Klop het beslag dan 2 minuten op middelmatige snelheid door elkaar. Schraap de wanden van de kom een paar keer schoon.
  • Vul de holtes van de bakvorm met het beslag. Vul ze voor max. 2/3 (ik hield een klein beetje beslag over).
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes ongeveer 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Stort dan de cakejes op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen.

Ganache
  • Pureer ca. 100 g (diepvries)frambozen fijn. Hang een fijne zeef boven een kom en giet hier de puree in. Wrijf de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree overhoudt.
  • Doe 50 g van de gezeefde frambozenpuree samen met 8 g honing in een steelpannetje en verwarm dit al roerend tot 50-60°C.
  • Smelt ondertussen 125 g witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron).
  • Giet de witte chocolade bij de frambozenpuree en voeg 15 g boter in blokjes toe.
  • Mix met een staafmixer tot een gladde ganache.
  • Verdeel de ganache over de cakejes. Strijk glad.

Opmaken
  • Leg ca. 3 verse frambozen op de ganache in elk cakeje.
  • Haal de witte chocoladeslagroom uit de koelkast en klop deze stijf.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de slagroom en spuit deze op de cakejes.
  • Versier de cakejes naar wens.
  • Serveer.


Paasmandjes met frambozen & witte chocolade


Comments