Karamelslofjes met chocolade & banaan

Karamelslofjes met chocolade & banaan

 

Banoffee pie, één van mijn all-time favorites als het op lekkernijen aankomt. Een brosse taartbodem gevuld met karamel, banaan & slagroom. God-de-lijk! De combinatie van banaan & karamel is gewoon onweerstaanbaar lekker. Ultiem comfort food als je het mij vraagt. En daar denkt mijn vriend net zo over. 

Dus toen ik vorig jaar in september een banoffeetaart gebakken had, kon hij z’n geluk niet op. Dat mocht ik wel vaker maken. Maar omdat ik zelden twee keer hetzelfde bak, besloot ik een draai aan de taart te geven en deze slofjes te bakken. 

En het zijn echt overheerlijke slofjes. Een krokante bodem gevuld met een romige chocoladebanketbakkersroom, met daarop een kleverige laag dulce de leche en frisse plakjes banaan die bedekt worden door een zachte karamelbotercrème. Elke hap smelt op je tong. 

 

Karamelslofjes met chocolade & banaan
 

Tip: maak de dulce de leche een dag van tevoren en plaats de blikjes een nacht in de koelkast. Zo weet je zeker dat ze helemaal zijn afgekoeld – uit het deeg kon ik 25 deegplakjes halen, en ook de banketbakkersroom is voldoende voor 25 taartjes. Wanneer je er 25 wilt maken, maak dan meer botercrème dan het recept nu aangeeft (want deze is voldoende voor ‘slechts’ 15 taartjes). 


Karamelslofjes met chocolade & banaan



Ingrediënten

  • 2 blikjes zoete gecondenseerde melk
  • 60 g pure chocolade
  • 250 ml melk
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 18 g custardpoeder
  • 2 eidooiers (L)
  • 510 g boter
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 90 g lichte basterdsuiker
  • 9 g bakpoeder
  • zout
  • zuiveringszout
  • 145 g Zeeuwse bloem
  • 145 g patentbloem
  • 65 g poedersuiker
  • ca. 3 bananen

Extra nodig
15 kanoringen (of kleine sloffenringen), bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, spuitzakken, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
90 minuten bereiding, 17-19 minuten oven, 6 uur wachten

Werkwijze


Dulce de leche

  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta).
  • Verwijder de papieren wikkels van de 2 blikjes zoete gecondenseerde melk.
  • Plaats de blikjes in een pan met ruim water. De blikjes moeten zover als mogelijk onder water staan.
  • Breng het water in de pan aan de kook. Kook voor 3 uur, terwijl je het deksel op de pan laat liggen. Zorg ervoor dat de blikjes onder water blijven staan. Voeg indien nodig extra water toe.
  • Laat de blikjes helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat.


Banketbakkersroom

  • Maak de banketbakkersroom.
  • Hak 60 g pure chocolade grof en doe de stukjes in een hittebestendige kom. Zet apart.
  • Doe 200 ml melk samen met 25 g fijne kristalsuiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe 50 ml melk samen met 25 g fijne kristalsuiker, 18 g custardpoeder en 1 eidooier in een kommetje en klop dit door elkaar tot een glad papje.
  • Giet als de melk kookt al roerende ca. de helft van de hete melk bij het papje. Roer goed door.
  • Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom op de stukjes chocolade in de kom.
  • Roer rustig door tot alle chocolade is gesmolten en je een homogeen bruine room hebt.
  • Dek de banketbakkersroom af met folie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat afkoelen.


Taartdeeg

  • Maak het taartdeeg.
  • Meng 210 g zachte boter met 90 g witte- en 90 g lichte basterdsuiker, 9 g bakpoeder, een snuf zout en een snuf zuiveringszout.
  • Meng er 145 g Zeeuwse bloem en 145 g patentbloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten.


Botercrème

  • Klop 300 g boter romig.
  • Voeg 65 g poedersuiker toe en klop tot deze volledig is opgenomen.
  • Meng de inhoud van 1 blikje dulce de leche door de botercrème en klop tot het is opgenomen.
  • Klop door tot je een egale en gladde botercrème hebt.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.


Taartbodems bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de sloffenringen op de bakplaat.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 8 millimeter dikte.
  • Steek/snijd 15 plakjes uit het deeg. Je houdt deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Leg de deegplakjes in de ringen.
  • Roer de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee. Spuit een kleine hoeveelheid room in een streep op het midden van elk deegplakje. Zorg dat er tegen de sloffenring een rand deeg vrij blijft.
  • Bak de sloffenbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 17-19 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen (pas op: heet!)
  • Laat de sloffenbodempjes afkoelen op de bakplaat.


Opmaken

  • Vul de sloffenbodempjes met wat dulce de leche. Strijk glad.
  • Snijd ca. 3 bananen in plakjes/reepjes/blokjes en verdeel de banaan over de sloffenbodempjes.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de botercrème.
  • Spuit de crème op de bananen op de bodempjes.
  • Versier de slofjes verder naar wens.
  • Serveer.


Karamelslofjes met chocolade & banaan

Comments