Kruidige appeltaart met vanille custard

Kruidige appeltaart met vanille custard

Radiostilte… het was even stil op mijn blog. Muisstil. Bijna twee maanden geen nieuwe post. Geen recepten. Geen foto’s. Dat is voor mijn doen best wel lang. Eerlijk gezegd veel te lang. Maar de afgelopen periode was heel hectisch, het lukte mij niet meer om alle ballen in de lucht te houden. En dan moet je keuzes maken. Met pijn in het hart was één daarvan om mijn blog maar even minder aandacht te geven. Ik was zo nu en dan wel in mijn keuken te vinden, maar wat ik bakte was (naar mijn maatstaven) niet goed genoeg. 

De hectiek is nog niet voorbij (over een paar weken gaan we verhuizen, waarbij we Nijmegen verruilen voor het Brabantse platteland), maar langzaam komt er weer iets meer ruimte voor mijn hobby’s. En zo gebeurde het dat ik gisteren zomaar een geslaagde appeltaart wist te bakken. En wat voor een taart! Het is echt een verrukkelijk herfsbaksel, waarbij heerlijke zachte appelblokjes schuil gaan onder een krokante & kruidige goudbruine korst, die overgoten is met een romige vanille custard. Om van te smullen! En zo had ik te midden van alle drukte, even een heerlijk verwenmomentje te pakken. 

 

Kruidige appeltaart met vanille custard
 

Ingrediënten

Taart

  • 120 g boter
  • 210 g fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl koek-/speculaaskruiden
  • 1 tl gemalen gember
  • 2 – 2 ½ tl gemalen kaneel
  • 8 appels (Granny Smith) (ca. 1.3 kilo)
  • 4 el citroensap
  • 2 ½ el maïzena
  • paneermeel
  • scheutje melk
  • rietsuiker

Vanille custard
  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 25 g maizena
  • 2 eidooiers

Extra nodig
Ronde springvorm van 20 cm doorsnee, huishoudfolie, zeef, garde, deegroller
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 45-50 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

Taartdeeg
  • Klop 120 g boter samen met 110 g fijne kristalsuiker en een snuf zout door elkaar.
  • Voeg 1 ei toe en klop dit erdoor tot het volledig is opgenomen.
  • Zeef boven een andere kom 250 g zelfrijzend bakmeel met 1 tl koekkruiden, 1 tl gemalen gember en 1 tl gemalen kaneel. Roer door elkaar met een garde.
  • Voeg het bakmeelmengsel toe aan het botermengsel en klopt door elkaar.
  • Kneed alles vervolgens met de hand tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast rusten.

Appelvulling
  • Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appelkwarten in blokjes.
  • Breng de appelblokjes samen met 4 el citroensap en 100 g fijne kristalsuiker in een ruime pan aan de kook.
  • Laat de appelblokjes onder af en toe roeren circa 3 minuten smoren met het deksel op de pan, tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de appels af en vang het vocht op.
  • Roer 4 eetlepels van het vocht samen met 2 ½ el maïzena tot een glad papje en voeg dan 1 tot 1 ½ tl kaneel toe.
  • Roer het maïzena-papje door de appels.
  • Verwarm het appelmengsel kort en haal dan de pan van het vuur. Laat de appelvulling afkoelen.

Taart bakken
  • Verwarm de oven voor op 165°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het kort door en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 5 mm dik.
  • Bekleed de bodem en de rand van de vorm met het deeg.
  • Bestrooi de bodem met wat paneermeel.
  • Schep de appelvulling in de vorm. Druk aan en strijk glad.
  • Vouw het deeg van de rand over de appelvulling heen.
  • Rol het resterende deeg opnieuw uit tot een lap van 5 mm dik en snijd hier een cirkel uit van 20 cm doorsnee.
  • Leg de deeglap op de appelvulling en druk het aan de rand goed aan.
  • Klop een ei met een scheutje melk los en bestrijk het deeg hiermee.
  • Bestrooi royaal met rietsuiker.
  • Plaats de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart in ca. 45-50 minuten gaar.

  • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de taart daarna uit de vorm.
  • Serveer warm, lauw of koud met of zonder vanille custard.

Vanille custard
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng 125 ml melk samen met 125 ml slagroom en het vanillemerg in een steelpan aan de kook.
  • Klop in een kommetje 50 g fijne kristalsuiker, 25 g maïzena en 2 eidooiers door elkaar tot een glad papje.
  • Giet een deel van de hete melk bij het papje en roer goed door elkaar.
  • Giet dit mengsel terug in de pan.
  • Breng op laag vuur opnieuw aan de kook, en kook het mengsel al roerende voor een aantal minuten.
  • Serveer bij de appeltaart.




Reacties