Chocolade slagroomtaart

Chocolade slagroomtaart
 

Afgelopen dinsdag was mijn zoontje alweer 6 maanden oud. En wat is er veel gebeurd sinds zijn geboorte. Van een pasgeboren hulpeloze baby is hij veranderd in een vrolijk en ondernemend mini-mensje. 

Omdat de momenten de afgelopen maanden al snel genoeg voorbij zijn gegaan, vond ik dat er best even stil gestaan mocht worden bij deze mijlpaal. En dus besloot ik zijn half jaar te vieren. Een zelfgebakken taart mocht hierbij uiteraard niet ontbreken. Natuurlijk mocht de 'jarige' er zelf nog niet van eten, maar papa & mama hadden wel een lekkernij verdiend. 

En wat hebben we samen zitten genieten van deze chocolade slagroomtaart. De combinatie van luchtig chocolade biscuit, romige witte chocolade slagroom, verse fruitige aardbeien en krokante chocoladekrullen was echt tongstrelend lekker. Onze kleine man vond de taart reuze interessant, dus hopelijk geniet hij over 6 maanden net zo van zijn eigen verjaardagsslagroomtaart.

 


Chocolade slagroomtaart
 

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 225 g witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 2 eieren (L)
  • snuf zout
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 50 g patentbloem
  • 10 g cacaopoeder
  • verse aardbeien
  • witte chocoladekrullen
Extra nodig
Springvorm (of taartring) van 15 cm ø, bakpapier, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

Begin een dag van tevoren met het recept.

  • Witte chocolade slagroom
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Je hebt het merg van een half stokje nodig.
  • Hak 225 g witte chocolade fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en smelt hem au bain-marie.
  • Verwarm 150 ml slagroom met het vanillemerg. Giet dit bij de gesmolten chocolade. Roer goed door.
  • Laat het mengsel ca. 5-10 minuten afkoelen.
  • Giet er dan de overgebleven 350 ml koude slagroom bij. Roer goed door elkaar.
  • Laat de slagroom afgedekt een nacht in de koelkast staan.

Chocoladebiscuit
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de ronde springvorm van 15 cm doorsnee in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Je kan ook een taartring gebruiken. Plaats de ring in dat geval op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Splits 2 eieren.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom luchtig. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 30 g fijne kristalsuiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met 30 g fijne kristalsuiker tot een luchtige massa.
  • Spatel de helft van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg, als dit goed gemengd is, de rest van het opgeklopte eiwit toe. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
  • Zeef 50 g bloem en 10 g cacaopoeder boven de kom. Spatel dit door het luchtige eimengsel.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
  • Bak het chocoladebiscuit in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de biscuit uit de oven en verwijder de vorm.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Opmaken
  • Haal de chocolade slagroom uit de koelkast en klop stijf.
  • Snijd de afgekoelde biscuitbodem horizontaal in drie lagen.
  • Snijd enkele aardbeien in plakjes.
  • Bestrijk de onderste twee biscuitlagen royaal met een deel van de slagroom.
  • Leg de plakjes aardbei op de room.
  • Leg de twee biscuitlagen op elkaar en leg hier de bovenste laag op. Druk zacht aan.
  • Bestrijk de zijkant van de taart met een deel van de resterende room.
  • Bedek de zijkant van de taart met witte chocoladekrullen.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de resterende room en spuit toeven op de bovenzijde van de taart.
  • Versier de taart verder naar wens.
  • Serveer.



Reacties