Taartjes met rood fruit & witte chocolade
Wachten duurt zo lang. Een paar dagen geleden ontving ik van mijn beste vrienden een appje met een link naar een liedje met deze titel van ‘Ernst, Bobbie en de rest’. En ja, wachten tot de bevalling op gang komt duurt inderdaad heel erg lang. Mijn vriendin en ik waren beiden exact op dezelfde datum uitgerekend, maar zij is ruim drie weken geleden bevallen van een wolk van een zoon en ik ben inmiddels de 41 weken zwangerschap gepasseerd. En zo duurt wachten extra lang.
Gelukkig hoeven we niet meer te wachten op lekker zonnig weer, want wat hebben we een aantal heerlijk stralende dagen achter de rug. Dankzij die extra vitamine D kreeg mijn humeur meteen een lekkere oppepper. Wat ook wel nodig was, want de laatste loodjes van de zwangerschap vallen mij wel heel erg zwaar. Het is daarom extra fijn dat ik nog steeds heel veel plezier haal uit mijn grote hobby. En wat is er nu lekkerder dan op zonnige dag met zomers fruit aan de slag te gaan in je keuken?
Afgelopen week bakte ik dan ook deze taartjes met rood fruit & witte chocolade. De krokante donkere chocoladebodempjes zijn gevuld met een laag zachte mascarponecrème met daarop een laag fruitige frambozen-witte chocolade ganache. Het geheel is afgemaakt met frisse & zoete aardbeien, frambozen en rode besjes en knapperige witte chocolade krullen. Het resultaat is een verrukkelijke combinatie van smaken & texturen. Heerlijk genieten!
Ingrediënten
- 250 g bloem, gezeefd
- 60 g cacaopoeder, gezeefd
- 100 g fijne kristalsuiker
- 195 g boter
- 1 ei (L)
- 250 g mascarpone
- 100 g poedersuiker
- 425 g witte chocolade + extra voor garnering
- 300 g (diepvries) frambozen
- 25 g honing
- rood fruit naar keuze
12 geribbelde taartvormpjes van 10 cm ø met losse bodem, keukenmachine, staafmixer, bakplaat, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 18-20 minuten oven, 4 uur wachten
Werkwijze
Taartdeeg
- Doe 250 g bloem, 60 g cacaopoeder, 100 g fijne kristalsuiker en 150 g boter (in blokjes) in een keukenmachine en meng deze ingrediënten tot een kruimelig mengsel.
- Voeg 1 ei toe en laat de machine draaien tot je een samenhangende deegbal hebt.
- Kneed alles vervolgens met de hand kort door.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Taartbodems bakken
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ca. 4-5 mm dik.
- Bekleed de taartvormpjes met het deeg. Druk goed aan.
- Prik met een vork gaatjes in de bodems.
- Plaats de taartbodempjes ca. 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Plaats de taartbodempjes (op een bakplaat) in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ca. 18-20 minuten gaar.
- Laat de bodempjes afkoelen.
Mascarponecrème
- Spatel 250 g mascarpone en 100 g poedersuiker kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Smelt 50 g fijngehakte witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron) en laat iets afkoelen.
- Spatel de witte chocolade krachtig door het mascarponemengsel tot alles goed gemengd is.
- Verdeel het mascarponemengsel over de taartbodempjes (vul ze voor ongeveer de helft). Strijk glad.
Ganache
- Pureer ca. 300 g (diepvries)frambozen fijn. Hang een fijne zeef boven een kom en giet hier de puree in. Wrijf de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven.
- Doe 150 g van de gezeefde frambozenpuree samen met 25 g honing in een steelpannetje en verwarm dit al roerend tot 50-60°C.
- Smelt ondertussen 375 g witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron).
- Giet de witte chocolade bij de frambozenpuree en voeg 45 g boter in blokjes toe.
- Mix alles met een staafmixer tot een gladde ganache.
- Verdeel de ganache over de taartbodempjes. Strijk glad.
- Plaats de taartbodempjes in de koelkast om de ganache op te laten stijven.
Opmaken
- Decoreer de taartjes naar wens met rood fruit.
- Versier met witte chocolade krullen.
- Serveer.
Ziet er heerlijk uit . Ga ik zeker maken
BeantwoordenVerwijderenGebruikt je patisseriebloem
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenExcuses voor mijn late reactie, ik ben op 21 mei bevallen van onze zoon en heb sindsdien even geen aandacht aan mijn blog besteed.
Ik gebruik patentbloem.
Groeten,
Tessa